Η επαρχία Αμμοχώστου δεν πρέπει να βάζει εξάμηνο λουκέτο

Η επαρχία Αμμοχώστου δεν πρέπει να βάζει εξάμηνο λουκέτο


Είναι απαράδεκτο μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων να χρησιμοποιείται μόνο έξι μήνες το χρόνο, την περίοδο του καλοκαιριού, και τους υπόλοιπους μήνες να βάζει «λουκέτο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, Γιώργο Μαυρουδή.

Χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους φορείς ώστε η τουριστική περίοδος στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου να αρχίσει να επιμηκύνεται σταδιακά μέχρι να φθάσει να λειτουργεί ολόχρονα, υπογράμμισε σε συνέντευξη του στο ΕUROKΕΡΔΟΣ.

 

Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι το πιο «δυνατό χαρτί» του κυπριακού τουρισμού. Ποιες είναι οι θέσεις του Επιμελητηρίου;

Η ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου χρειάζεται νέα έργα, καινούργιες υποδομές και σύγχρονες αναπτύξεις. Αν και λόγω του τουρισμού η επαρχία μας συνεισφέρει περισσότερα από άλλες επαρχίες στο ΑΕΠ της χώρας, εντούτοις η επιστροφή των ανάλογων επενδύσεων από την Πολιτεία δεν είναι η σωστή.

Δυστυχώς, η ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου έμεινε πίσω σε υποδομές και έργα αναπτύξεως. Αν δεν ήταν οι ιδιωτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες η επαρχία μας θα είχε παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης.

Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα το χειμώνα όπου πλείστες επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με το τουρισμό παραμένουν κλειστές. Είναι απαράδεκτο μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων να χρησιμοποιείται μόνο 6 μήνες το χρόνο.

Χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους φορείς ώστε η τουριστική περίοδος στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου να αρχίσει να επιμηκύνεται σταδιακά μέχρι να φθάσει να λειτουργεί ολόχρονα. Το Επιμελητήριο αναλαμβάνει πρωτοβουλία με τους εμπλεκόμενους φορείς σε αυτή του την προσπάθεια. Χρόνια τώρα, προωθεί και υποστηρίζει τη δημιουργία νέων έργων υποδομής που θα εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο το τουριστικό προϊόν. Τέτοια έργα είναι ο εξωραϊσμός και ανάπλαση του Ποταμού Λιοπετρίου, το φράγμα της Άχνας, και η Λίμνη Παραλιμνίου.

Όσον αφορά την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας γενικότερα, το Επιμελητήριο πιστεύει ότι για να επέλθει ανάπτυξη πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της κρατικής μηχανής και να προχωρήσει το θέμα με τις αποκρατικοποιήσεις.

 

Ποιες ενέργειες έχουν γίνει, ποια έργα έχουν υλοποιηθεί στην Επαρχία τα οποία την έχουν αναβαθμίσει;

Το Επιμελητήριο Αμμοχώστου είχε αναλάβει την πρωτοβουλία και το συντονισμό στη δημιουργία μαρίνας στην Αγία Νάπα εδώ και 2 δεκαετίες. Όπως γνωρίζετε, οι προσπάθειες μας καρποφόρησαν και σήμερα με τη συμμετοχή ξένου επενδυτή από την Αίγυπτο, το όλο έργο παίρνει την πορεία της υλοποίησης.

Το όλο έργο θα αναβαθμίσει σε τεράστιο βαθμό την περιοχή, θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και το κυριότερο θα αναδείξει ακόμα περισσότερο το τουριστικό πρόσωπο της περιοχής μας.

Εκτός από τη δημιουργία μαρίνας στην Αγία Νάπα, θα πραγματοποιηθεί και μαρίνα στον Πρωταρά, η οποία θα εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο το ναυτικό τουρισμό.

Επιπρόσθετα έχει αποπερατωθεί μεγάλο μέρος των παραλιακών πεζόδρομων στον Πρωταρά και την Αγία Νάπα.

 

Τι πιστεύετε ότι επιβάλλεται να γίνει προς την καλυτέρευση του τουριστικού μας προϊόντος γενικότερα;

Μεταξύ άλλων θα πρέπει να καλλιεργηθεί νέα τουριστική εικόνα. Θα ήταν καλύτερα να υπάρχει ομοιομορφία π.χ. στις πινακίδες των καταστημάτων. Επίσης θα πρέπει να γίνει αναδόμηση των ποδηλατοδρόμων προς την ενδοχώρα που να συνδέει π.χ. μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στον αθλητικό τουρισμό, με νέες σύγχρονες υποδομές οι οποίες θα βοηθήσουν και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Επιβάλλεται ακόμα να προχωρήσει άμεσα το έργο ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου, έργο το οποίο καθυστερεί αδικαιολόγητα.

 

Ποια είναι η άποψη σας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σε συνάρτηση με το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου;

Ως Επιμελητήριο Αμμοχώστου χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών και ειδικά τη συμπερίληψη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη της επιστροφής της Αμμοχώστου στα πρώτα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που δόθηκαν στην Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και κατ’ επέκταση η Τουρκία θα ανταποκριθεί θετικά στα ΜΟΕ που της προτείναμε και έτσι σύντομα θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας πόλη.

Σίγουρα δεν τρέφουμε αυταπάτες, ούτε παραγνωρίζουμε τις πολλές δυσκολίες για επίλυση του κυπριακού. Ωστόσο, έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά υπάρχουν αυξημένες ελπίδες για οριστική διευθέτηση του εθνικού μας θέματος.

Αυτό το στηρίζουμε στους εξής λόγους:

1. Ο διεθνής παράγοντας παρουσιάζεται πιο αποφασιστικός στο να προωθήσει μια λύση του κυπριακού η οποία ευνοείται και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

2. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζεται διατεθειμένη να εμπλακεί πιο ενεργά στο κυπριακό.

3. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δεδηλωμένη πολιτική βούληση για αναζήτηση λύσης.

4. Η εκλογή του Μουσταφά Ακκιντζί στην ηγεσία των τουρκοκυπρίων δημιουργεί μεγαλύτερες ελπίδες για λύση.

5. Η ανεύρεση φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι δυναμικές που δημιουργεί η εμπορική αξιοποίηση του στην περιφέρεια μας, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στις προσπάθειες επίτευξης λύσης του κυπριακού.

Εμείς από την πλευρά μας στηρίζουμε πλήρως τη νέα προσπάθεια και θα σταθούμε δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πολύ δύσκολο έργο του. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα συνεχίσουμε να προωθούμε τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο, στηρίζοντας την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των Ε/Κ και Τ/Κ Αμμοχωστιανών.

Παράλληλα, αρχίσαμε την προεργασία για μελέτη τρόπων ανοικοδόμησης της πόλης μας. Στα πλαίσια αυτά, περιλαμβάνεται και η δικοινοτική μελέτη «Hands on Famagusta», η οποία αποτυπώνει και χαρτογραφεί την Αμμόχωστο. Επίσης, έχουμε έρθει σε επαφή με διάφορους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μας συμβουλεύουν για τρόπους σωστής λειτουργικής ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου. Ακόμα, το ΕΒΕ Αμμοχώστου υπέβαλε πρόσφατα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εισήγηση για τη δημιουργία ενός «Διεθνούς Ταμείου Ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου» στο οποίο να μπορούν να συνεισφέρουν κράτη, διεθνείς οργανισμοί και όσοι άλλοι επιθυμούν. Κατά τη γνώμη μας η δημόσια εξαγγελία ενός τέτοιου Ταμείου θα λειτουργήσει ενισχυτικά στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού και επιστροφής της Αμμοχώστου.

 

Τι περιλαμβάνει η δικοινοτική μελέτη “Hands on Famagusta”;

Η δικοινοτική μελέτη «Hands on Famagusta» περιλαμβάνει τη μακέτα από τη Σαλαμίνα μέχρι τη Δερύνεια, μια διαδραστική ιστοσελίδα με τον τρισδιάστατο χάρτη της πόλης και ένα αστικό παιχνίδι στο οποίο άτομα, φορείς ή οργανισμοί μπορούν να διαμορφώσουν το δικό τους όραμα για μια ενιαία πόλη της Αμμοχώστου. Αυτό επιτεύχθηκε με τη βοήθεια 35 νεαρών εθελοντών από τις δύο κοινότητες, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων, οι οποίοι περπάτησαν όλη την επικράτεια της πόλης της Αμμοχώστου, εκτός της περίκλειστης περιοχής και κατέγραψαν πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάσταση της πόλης.

Για την υλοποίηση του στόχου αυτού, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες από διάφορους τομείς, αλλά και το ευρύτερο κοινό.

Οι δραστηριότητες του «Hands-On-Famagusta» υποστηρίχθηκαν από το United States Agency for International Development, το Mahallae, το UNDP-Act και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα