Η Ευρώπη είναι ισχυρή γιατί είμαστε όλοι μαζί

Η Ευρώπη είναι ισχυρή γιατί είμαστε όλοι μαζί


 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΤΤΑΛΙΔΟΥ

Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

 

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

H ανεργία, η οικονομική και η προσφυγική κρίση χρησιμοποιήθηκαν από αντιευρωπαϊκές και λαϊκίστικες δυνάμεις που επιζητούν την κατάλυση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τόνισε μιλώντας στο ΕυρωΚέρδος, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα σημειώνει πως η Ε.Ε συνεχίζει να στηρίζεται στις πανανθρώπινες αξίες, πρέπει όμως να αποδείξει εκ νέου ότι έχει την ικανότητα να αφουγκράζεται και να λύνει τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της. Στην συνέντευξη που ακολουθεί επισημαίνει ότι η Ευρώπη είναι ισχυρή, γιατί είμαστε όλοι μαζί.

Η Ευρώπη είναι ισχυρή γιατί είμαστε όλοι μαζί

H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποξενωθεί από τις ιδρυτικές της αξίες;

Όχι, η  Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να στηρίζεται στις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της σταθερότητας και της ευημερίας. Μετά από αιώνες οδύνης με καταστροφικές συγκρούσεις και με τη συμφορά των δύο παγκοσμίων πολέμων τα τελευταία 60 χρόνια  η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε φάρος ειρήνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ανοικτά σύνορα και η κοινή αγορά έγιναν πραγματικότητα για μισό δισεκατομμύριο Ευρωπαίους! Δυστυχώς η οικονομική κρίση, η ανεργία αλλά και η προσφυγική κρίση χρησιμοποιήθηκαν από αντιευρωπαϊκές και λαϊκίστικες δυνάμεις που επιζητούν την κατάλυση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Καλλιέργησαν τον φόβο ανάμεσα στους πολίτες και υπόσχονται επίλυση των προβλημάτων εκτός της Ένωσης. Η τωρινή είναι μια ταραχώδης περίοδος στην ιστορία και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους ενώ η ΕΕ θα πρέπει ν αποδείξει εκ νέου ότι έχει την ικανότητα να αφουγκράζεται και να λύνει τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της. Η Ευρώπη είναι ισχυρή γιατί είμαστε όλοι μαζί.  

H μεγαλύτερη πρόκληση για το Ευρωκοινοβούλιο;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το σημαντικότερο πεδίο για τη διεξαγωγή πολιτικών συζητήσεων και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ. Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται άμεσα από τους ψηφοφόρους σε όλα τα κράτη μέλη με στόχο να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λαών σε σχέση με τη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της ΕΕ αλλά και για να διασφαλίζουν ότι τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ λειτουργούν δημοκρατικά.

Είναι κρίσιμο σε αυτή την ταραχώδη περίοδο όπου πολλοί πολίτες χάνουν την πίστη τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση το ΕΚ να πρωτοστατήσει στην οικοδόμηση της Ευρώπης όπως την εμπνεύστηκαν οι πατέρες της. Μια Ευρώπη της ειρήνης που αφουγκράζεται τους πολίτες της και δίνει απαντήσεις στα προβλήματα τους. Θα πρέπει να εργαστεί για την επανίδρυση της και να την καταστήσει ένα ζωντανό όραμα τόσο για τους πολιτικούς, όσο και τους πολίτες της!

Πως θα επιτευχθεί η ενδυνάμωση της φωνής των ευρωπαίων πολιτών;

Με τη συμμετοχή τους σε όλες τις διαδικασίες. Όλοι μαζί θα πρέπει να εργαστούμε για να γίνει η φωνή των πολιτών δυνατή και να λαμβάνεται υπόψη από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης. Οι πολίτες εκλέγουν απευθείας τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να τους εκπροσωπούν και να εκφράζουν δυνατά τις απόψεις τους. Το Κοινοβούλιο είναι ο πυρήνας της δημοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ. Η ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου με τη μαζική ψήφο των πολιτών διασφαλίζει τον καλύτερο τους σύμμαχο ο οποίος με τις αποφάσεις του προσπαθεί να βελτιώσει την καθημερινή ζωή τους για μια αξιοπρεπή και δίκαιη ζωή θεμελιωμένη στον σεβασμό και στην ίση μεταχείριση. Εξάλλου το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών καθορίζει και το ποιος θα κρατά το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι νέοι έχουν ανάγκη την Ευρώπη ή η Ευρώπη έχει ανάγκη τους νέους;

Οι νέοι έχουν ανάγκη την Ευρώπη γιατί στο πλαίσιο της είναι πιο πιθανό να έχουν ένα  ειρηνικό μέλλον, μια αξιοπρεπή και δίκαιη ζωή θεμελιωμένη στον σεβασμό και την ίση μεταχείριση.  Ταυτόχρονα, η Ένωση έχει ανάγκη τους νέους γιατί είναι τα όνειρα και η δική τους φωνή και δράση που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ώθηση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και στην επανίδρυση της Ένωσης. Μιας Ένωσης με ισχυρή φωνή στην παγκόσμια σκηνή, οικονομικά ισχυρής  που εξασφαλίζει συνθήκες ευημερίας για τους πολίτες και υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών όλου του κόσμου.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα