Η κρίση χρησιμοποιήθηκε για απορρύθμιση της εργασίας

Η κρίση χρησιμοποιήθηκε για απορρύθμιση της εργασίας


Στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στο πλαίσιο έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικεντρώθηκαν στην επισφάλεια της εργασίας, έδειξαν με ξεκάθαρο τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας για την απασχόληση. Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από ερευνητές του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, και των ινστιτούτων AIAS (Ινστιτούτο ερευνών για την απασχόληση του Άμστερνταμ) και ΙΖΑ (Ινστιτούτο έρευνας εργασιακών σχέσεων της Βόννης).

Στην έρευνα καταγράφηκε η σταθερή μείωση των μόνιμων συμβολαίων εργασίας στην ΕΕ, και τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά συμβολαίων περιορισμένου χρόνου, χωρίς διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο εγκλωβισμός των νέων σε φαύλο κύκλο πρακτικών ασκήσεων και ανεργίας ήταν επίσης ένα από τα κύρια σημεία της έρευνας. Τέλος, η έρευνα αναγνώρισε πως η απουσία δυνατών συνδικάτων και κοινωνικών εταίρων διευκόλυνε την χρησιμοποίηση της κρίσης για να επιβληθούν πολιτικές απορρύθμισης της εργασίας.

Παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε το ρόλο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας στα πιο πάνω, και δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Πρέπει να σκεφτούμε τρόπους που θα μας βοηθήσουν να καλύψουμε με συλλογικές συμβάσεις τόσο τους εργαζόμενους με συμβόλαια που είναι επιρρεπή στην επισφάλεια, όσο και τους εργαζόμενους στις νέες μορφές απασχόλησης».

Η έρευνα έγινε στα πλαίσια της απόφασης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου αποφάσισε τη συγγραφή έκθεσης με θέμα «Εργασιακές σχέσεις και επισφαλής Απασχόληση», στην οποία εισηγητής θα είναι ο κύριος Συλικιώτης.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα