Η Κύπρος μέσα στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Η Κύπρος μέσα στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

 


Συνέντευξη με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Γιώργο Λακκοτρύπη

 

  • Τα σχέδια για τον Τουρισμό και οι εκτιμήσεις για την φετινή του πορεία
  • Οι κινήσεις στήριξης βιομηχανικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Δεν θα πρέπει να επαναπαυθούμε στα επερχόμενα οφέλη του φυσικού αερίου

 

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι ένα πολυσύνθετο Υπουργείο, από τα πιο σημαντικά, το έργο του οποίου μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του τόπου και να ενισχύσει την προσπάθεια για να επανέλθουμε στην ανάκαμψη. Αυτό το Υπουργείο δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον πολιτικό του προϊστάμενο και ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για την κυπριακή οικονομία.

Σε αυτό το Υπουργείο στηρίζονται οι ελπίδες μας για ένα καλύτερο αύριο.

Είχαμε την τιμή να συναντηθούμε με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Γιώργο Λακκοτρύπη ο οποίος ευγενώς αποδέχτηκε να μας παραχωρήσει συνέντευξη, παρόλο που το πρόγραμμα του ήταν ασφυκτικά πιεσμένο.

Τον ευχαριστούμε θερμά για τον πολύτιμο χρόνο που μας διέθεσε και του ευχόμαστε καλή συνέχεια, δύναμη και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του.

 

Ερ: Κύριε Υπουργέ, έχετε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ενός Υπουργείου νευραλγικής σημασίας σε μια πολύ δύσκολη εποχή με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup και εν μέσω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Κύπρος. Ποιές είναι οι προτεραιότητες σας και οι πρωταρχικοί στόχοι σας;

Απ: Οι προτεραιότητές μας μπορούν να διαχωριστούν σε βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, προκειμένου να εξέλθουμε από την οικονομική κρίση.

Πρώτη προτεραιότητά μας είναι ο τουρισμός, καθώς πρόκειται για έναν τομέα που μπορεί να αποδώσει πολλά και σχετικά σύντομα. Δηλαδή, βελτιώνοντας κάποια πράγματα (πχ επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, βελτίωση της προσφερόμενης ποιότητας του προϊόντος), μπορούμε να προσδοκούμε πως ο τουρισμός θα παραμείνει σημαντικός αιμοδότης της οικονομίας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Έχουμε και μεσοπρόθεσμους στόχους, όπως για παράδειγμα, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση. Μεταξύ των όσων εξετάζονται είναι και η δημιουργία ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Και βέβαια, μακροπρόθεσμα, εστιάζουμε στα ενεργειακά ζητήματα και στην προοπτική που προσφέρει η ανεύρεση φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.

 

Ερ: Μιλήστε μας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου και για το Mνημόνιο συναντίληψης με την Noble Energy.

Απ: Τα θέματα του φυσικού αερίου και ο τρόπος που θα τα διαχειριστούμε μέχρι να φτάσουμε στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, είναι και πολλά και πολυσύνθετα. Άλλα είναι γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά, άλλα είναι και τεχνοκρατικά. Οι κινήσεις πρέπει να γίνουν τάχιστα και παράλληλα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα.

Τώρα σε ότι αφορά το μνημόνιο συναντίληψης για τη Noble είναι ένα κείμενο προθέσεων, που δηλώνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία και η Noble προτίθενται να συνεργαστούν για να προχωρήσουν στην υλοποίηση των υποδομών και στην εμπορευσιμότητα του φυσικού αερίου που θα αναβρεθεί.

 

Ερ: Πόσες θέσεις εργασίας αναμένονται να δημιουργηθούν με την ολοκλήρωση όλων των σχεδίων που αφορούν από την εξόρυξη και μέχρι την αξιοποίηση του φυσικού αερίου;

Απ: Είναι δύσκολο να απαντήσει κάποιος και να σας πω γιατί. Πέρα από τα έργα υποδομής τα οποία προτίθεται να προωθήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως το τερματικό, (κάτι που ενδέχεται να εργοδοτήσει τρεις με τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της κατασκευής του), υπάρχουν και άλλα παράπλευρα οφέλη αυτής της προσπάθειας.

Όπως για παράδειγμα, από εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες. Αυτή την περίοδο ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κύπρος κάνουν προσπάθειες ανεύρεσης, εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και διαβλέπουμε ότι πολλές εταιρείες κολοσσοί ενδιαφέρονται να έχουν την Κύπρο ως έδρα τους για να εξυπηρετούν όλους αυτούς. Οπότε χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, θέλουμε χώρους στα λιμάνια, υπηρεσίες, άρα είναι πολύ δύσκολο να πει κάποιος συνολικά πόσες θέσεις θα δημιουργηθούν. Απλά, αυτό που μπορώ να πω σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, είναι πως ο μεγαλύτερος αριθμός που θα εργοδοτηθεί θα αφορά στο τερματικό υγροποίησης.

 

Ερ: Τα θέματα ενέργειας άπτονται εθνικών και κυριαρχικών ζητημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Κάτω από αυτό το φακό, θα θέλαμε την άποψη σας για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. Ενισχύεται η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ενεργειακό χάρτη; Η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα να εξάγει φυσικό αέριο σε όποια χώρα θέλει;

Απ: Υπάρχει σε αυτό το θέμα μια παρεξήγηση η οποία αν κάποιος μελετούσε προσεκτικά την πρόσφατη παρουσίαση του Μπαρόζο δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Η παρουσίαση του Μπαρόζο δείχνει μια νέα ενεργειακή διαδρομή από το Ισραήλ-Κύπρο-Ευρώπη και αυτό ακριβώς γράφει επάνω στη διαφάνεια: «Καινούργια Ενεργειακή Διαδρομή».

Αν κάποιος έβλεπε προσεκτικά τί έγραφε στη διαφάνεια, τότε θα αντιλαμβανόταν ότι αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα για την Κύπρο. Διότι, για πρώτη φορά η Ευρώπη από επίσημα χείλη αναφέρεται σε νέα ενεργειακή διαδρομή. Πέραν αυτής που τώρα υπάρχει από τη Ρωσία, πέρα από αυτή που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία μέσω Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας-Ευρώπης, μιλάει για Τρίτο Πόλο και αυτό το θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είμαστε μέσα στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Τα κοιτάσματά μας είναι Ευρωπαϊκά και η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα να εξάγει το φυσικό αέριο σε όποια χώρα θέλει. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ευρώπη αρχίζει και βλέπει τα κοιτάσματά μας σαν μία ακόμη εναλλακτική επιλογή.

 

Ερ: Στον τομέα της βιομηχανίας βλέπουμε μια ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία των κυπριακών επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν μέσα από την οικονομική κρίση. Πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο αυτή την κατάσταση;

Απ: Σίγουρα η βιομηχανία υποφέρει αυτή τη στιγμή και υποφέρει κυρίως από έλλειψη ρευστότητας λόγω της κατάστασης στον τραπεζικό τομέα. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που προσπαθούμε να κάνουμε, όπως για παράδειγμα, έχει ήδη εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο την παγοποίηση των ενοικίων στις βιομηχανικές ζώνες που είναι του κράτους και τις ευκολίες αποπληρωμής των ενοικίων. Επίσης, προσπαθούμε με όλους τους συνδυασμούς και τους εμπλεκόμενους φορείς να προωθήσουμε τα προϊόντα των βιομηχανιών μας ειδικά στις εξαγωγές, ούτως ώστε να δώσουμε κάποιες ανάσες.

Ταυτόχρονα, προσπαθούμε με το Υπουργείο Οικονομικών να εγκαθιδρύσουμε έναν εγγυοδοτικό μηχανισμό για να επιλύσουμε ακριβώς το πιο σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει σήμερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είναι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Επίσης, για κάποια μεγάλα έργα τα οποία είναι ουσιαστικής σημασίας, είτε στον τουρισμό, είτε αλλού, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους επενδυτές να βρουν στρατηγικούς συνεργάτες από το εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορέσουν να φέρουν μέσα νέο χρήμα, νέα χρηματοδότηση.

 

Ερ: Η σημασία του τουρισμού για την κυπριακή οικονομία είναι ζωτική. Ποιά είναι η πολιτική της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του Τουρισμού και ποιές είναι οι ενδείξεις από τις αγορές για φέτος;

Απ: Όπως είπαμε προηγουμένως, ο τουρισμός αυτή τη στιγμή είναι ίσως ο κυριότερος αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας και θα παραμείνει για τα επόμενα χρόνια. Οπότε οφείλουμε να του δώσουμε την απαραίτητη προσοχή που του αρμόζει. Κοιτάζουμε σε διάφορες κατευθύνσεις. Η μια κατεύθυνση είναι να προσπαθήσουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο: Από τους οκτώ-εννιά μήνες, να τους κάνουμε εννιά-δέκα σε πρώτο στάδιο και τελικά δώδεκα, αν μπορούμε. Τα ξενοδοχεία μας και οι τουριστικές μονάδες μένουν ανεκμετάλλευτα τρεις, τέσσερις μήνες το χρόνο, χωρίς να παράγουν οτιδήποτε. Οπότε μια προσπάθεια είναι η επιμήκυνση ούτως ώστε να αυξήσουμε και τους αριθμούς των τουριστών που φτάνουν στην Κύπρο.

Η δεύτερη προσπάθεια είναι να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν για να προσελκύσουμε τους τουρίστες, όχι μόνο τους ποιοτικούς, αλλά για να προσελκύουμε τουρίστες ολόχρονα. Σε αυτό εντάσσεται τόσο το θέμα των μαρίνων και των γκολφ όσο και το θέμα των resort casino, το οποίο και ήταν στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τις ενδείξεις των αγορών είχαμε ξεκινήσει τη χρονιά πάρα πολύ θετικά, με πολύ καλές προοπτικές, με σοβαρή άνοδο από τις αγορές, κυρίως από την αγορά της Ρωσίας. Προέκυψαν όμως οι δύο μήνες του Μαρτίου και του Απριλίου οι οποίοι προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση. Καταφέραμε με διάφορες συντονισμένες προσπάθειες, με όλους τους φορείς της τουριστικής βιομηχανίας και μεταδώσαμε το μήνυμα προς τα έξω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε στις συναλλαγές των τραπεζών, ούτε προβλήματα με τις διακοπές σας στην Κύπρο, ούτε οτιδήποτε άλλο που να σας ανησυχεί.

Το μήνυμα πέρασε σε μεγάλο βαθμό. Φαίνεται πως επανήλθαν οι αριθμοί σε σχεδόν κανονικά επίπεδα, παρόλο που ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να υπερκαλύψουμε την πτώση στις κρατήσεις του Μάρτη και του Απρίλη. Οπότε υπολογίζω προς το τέλος του χρόνου να είμαστε οριακά πάνω. Η Ρωσία θα έχει σημαντική αύξηση, παρόλο που η Αγγλία παραμένει, έστω και με την ελαφρά μείωση που αναμένουμε, η πιο μεγάλη αγορά. Θα έχουμε όπως φαίνεται και κάποια σοβαρή μείωση από τη Γερμανία λόγω των δελτίων και των αναμεταδόσεων και εξαιτίας όλων αυτών που είδαμε εκείνες τις εφιαλτικές μέρες των αποφάσεων του Eurogroup.

Πρέπει όμως να πω ότι η παρουσία εδώ στην Κύπρο του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO) αλλά και του TUI, THOMSON, BIBLIO GLOBUS και όλων των μεγάλων τουριστικών πρακτόρων, σκοπό είχε να καταδείξει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και να στείλουμε ακόμα πιο έντονα, θετικά μηνύματα. Έχουμε φίλους οι οποίοι μας έχουν υποσχεθεί ότι θα μεταφέρουν τα σωστά μηνύματα. Στην ουσία δεν θέλουμε χάρες. Θέλουμε να μεταφερθεί το σωστό μήνυμα.

 

Ερ: Όλοι γνωρίζουμε πως η Κύπρος πρέπει να παραμείνει ελκυστικό κέντρο επενδύσεων και ανάπτυξης. Ποιά είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συνεχίζει η Κύπρος να διατηρεί ως επιχειρηματικό κέντρο και τουριστικός προορισμός.

Απ: Είναι σημαντικό στα μηνύματα που στέλνουμε στο εξωτερικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η κρίση αυτή είναι κρίση καθαρά του τραπεζικού τομέα. Δηλαδή, ο τραπεζικός μας τομέας έχει πληγεί πολύ σοβαρά και έχει συρρικνωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά, δεν σημαίνει ότι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και η Κύπρος ως ελκυστικό κέντρο για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Παραμένουμε ακόμη με ένα πολύ χαμηλό, ελκυστικό, φορολογικό συντελεστή για τις εταιρείες.

Έχουμε ακόμη από τους καλύτερους δικηγόρους, από τους καλύτερους λογιστές και γενικώς προσφέρουμε υπηρεσίες γύρω από την Κύπρο ως κέντρο επενδύσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Μπορεί σε κάποιο βαθμό να έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας, όμως υπάρχουν ακόμη γερές βάσεις. Ο τομέας των υπηρεσιών δεν είναι φούσκα. Έχει ουσία και η ουσία είναι όλοι αυτοί οι φορείς, οι επαγγελματίες, οι θεσμοί οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί. Πρέπει σαν οικονομία, σαν κράτος, σαν χώρα, να κερδίσουμε ξανά την αξιοπιστία μας. Αυτό είναι το σημαντικό, γιατί όταν κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και σιγά-σιγά επαναφέρουμε την αξιοπιστία μας, τότε πιστεύω ότι θα επανέρθει η άνοδος στον τομέα των υπηρεσιών.

Οι προοπτικές διαγράφονται πολύ καλές αλλά πρέπει να τονίσω ότι μέχρι να αναπτύξουμε εκείνες τις προοπτικές δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε και να περιμένουμε να έρθει το φυσικό αέριο. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, πρέπει να δουλέψουμε με μεθοδικότητα και να προάγουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε στις υπηρεσίες, στον τουρισμό.

Πρέπει επίσης να μπούμε πιο δυναμικά στην τεχνολογία, στην καινοτομία, στον εκσυγχρονισμό και τότε οι προοπτικές θα είναι ακόμη πιο καλές για τον τόπο μας. Όσο απότομα και βίαια μπήκε Κύπρος σε αυτή την ύφεση, επειδή ακριβώς είναι μικρή η οικονομία μας, τόσο ενδεχομένως εύκολα, με τις σωστές κινήσεις φυσικά, θα μπορέσει να βγει από την ύφεση και να επανέλθουμε στην ανάπτυξη. Οι προοπτικές σαφώς είναι πολύ καλές αλλά ας μην επικεντρωθούμε και ας μην στηριχθούμε μόνο σε ένα τομέα, αυτόν των υδρογονανθράκων, ας δουλέψουμε όλοι σκληρά και τους υπόλοιπους τομείς.

 


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα