Η Κύπρος πλήρες μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων

Η Κύπρος πλήρες μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων


 

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει εγκριθεί η συμμετοχή της Κύπρου ως πλήρες μέλος στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB). Η σχετική απόφαση λήφθηκε από το συμβούλιο των Διοικητών της ΑΙΙΒ.

Η AIIB, η  οποία εδρεύει στο Πεκίνο, ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ασίας ή έργα που υλοποιούνται στις υπόλοιπες ηπείρους και βοηθούν τη διασύνδεση αυτών με την Ασία. Η ΑΙΙΒ, η οποία έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100 δισ. δολάρια με μεγαλύτερη μέτοχο την Κίνα, προβλέπεται πως θα χρηματοδοτεί κυρίως επενδύσεις σε υποδομές από την ενέργεια μέχρι τους υδάτινους πόρους, περιβαλλοντικά  έργα, καθώς και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών, και παροχή  εγγυήσεων.

Γραπτή δήλωση του Υπουργοί Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη αναφέρει: «Η ένταξη της Κύπρου ως πλήρες μέλος στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων αποτελεί γεγονός με πολιτική και οικονομική σημασία. Η Κύπρος ενδιαφέρεται να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις οικονομίες της Ασίας. Η συμμετοχή μας στην ΑΙΙΒ διευρύνει ακριβώς το πεδίο της οικονομικής διπλωματίας αλλά και τις προοπτικές πρόσβασης σε επενδυτικά κεφάλαια».


Comments

comments

Tags: cyprus, economy

Σχετικά με τον Συγγραφέα