Η Λευκή Βίβλος για το Brexit

Η Λευκή Βίβλος για το Brexit


 

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

 

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το Βρετανικό Κοινοβούλιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας  από την Μεγάλη Βρετανία, η Πρωθυπουργός της χώρας εξέδωσε στις 2 Φεβρουαρίου 2017 Λευκή Βίβλο – επίσημο κείμενο πολιτικής – στην οποία περιγράφεται η στρατηγική που θα ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο για την διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 50. Το κείμενο 77 σελίδων αναφέρεται εκτενώς στους στόχους που θέτει η χώρα για τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην έξοδό της από την Ευρώπη των 28, μετά την απόφαση του βρετανικού λαού στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για το Brexit.

Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην Λευκή Βίβλο αφορούν στους 12 τομείς προτεραιότητας που είχε θέσει η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τον προηγούμενο μήνα και περιλαμβάνουν ζητήματα που αφορούν στην τελωνειακή ένωση, την μετανάστευση, τον έλεγχο των συνόρων, την αγροτική πολιτική και το καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και των Βρετανών υπηκόων που ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην μετανάστευση, η Λευκή Βίβλος προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο όσον αφορά στον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας το γεγονός ότι η αρχή της ελεύθερης διακίνησης που ισχύει σήμερα δεν θα εφαρμόζεται πλέον. Όσον αφορά στο καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που ζουν σε χώρες της Ε.Ε., η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιθυμούσε όπως το θέμα αυτό διασαφηνιστεί πριν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων, κάτι όμως που δεν έγινε κατορθωτό και παραπέμπεται πλέον στις διαπραγματεύσεις για έξοδο της χώρας από την Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 2.8 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ περίπου 1 εκατομμύριο Βρετανοί ζουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, επιδιώκοντας μια συμφωνία αμοιβαιότητας, ουσιαστικά, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτημα το οποίο θα διευθετηθεί όμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Άλλα ζητήματα που περιλαμβάνονται στην Λευκή Βίβλο αφορούν στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την δικαιοδοσία των Δικαστηρίων της Ένωσης, επιζητώντας ταυτόχρονα την επιμέρους δημιουργία μηχανισμών επίλυσης, για θέματα όπως εμπορικές διαφορές κ.ο.κ. Επιπρόσθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί την συνεργασία με την Ε.Ε. στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, ενώ σε σχέση με τα σύνορα με την Ιρλανδία η Κυβέρνηση θα επαναφέρει ουσιαστικά νόμο του 1923 που αφορά στην κυκλοφορία προσώπων μεταξύ των εδαφών των δυο χωρών (Κοινή Ταξιδιωτική Περιοχή), επιζητώντας μια ομοιογενή και απρόσκοπτη διακίνηση εμπορίου και ανθρώπων μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Κεντρικός στόχος της Κυβέρνησης Μέι είναι όπως η διαδικασία εξόδου ολοκληρωθεί μέχρι το 2019, όπως προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι σκληρές, αφού αξιωματούχοι της Ένωσης έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να μην εκχωρήσουν ιδιαίτερα προνόμια στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα