Η μείωση στο φόρο ιδιοκτησίας και στα τέλη μεταβίβασης

Η μείωση στο φόρο ιδιοκτησίας και στα τέλη μεταβίβασης

 


Του Μάριου Μαυρίδη, Οικονομολόγος, Βουλευτής Κερύνειας

 

Η μείωση των φορολογιών μερικούς μήνες μετά τη λήξη του μνημονίου αποτελεί επίτευγμα της κυβέρνησης και προσωπική επιτυχία του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είναι αποφασισμένος να προσφέρει ανάσες στους φορολογούμενους, παραμένοντας ωστόσο προσηλωμένος στα αρχές δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ότι τα όποια περισσεύματα επιστρέφονται στους φορολογούμενους που πληρώνουν. Η κυβέρνηση ξεκίνησε αυτή την πολιτική αμέσως μετά τη λήξη του μνημονίου με αύξηση στα επιδόματα των χαμηλοσυνταξιούχων, αναδρομικά από την αρχή του έτους. Στη συνέχεια ανακοίνωσε τον τερματισμό της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία είναι κλιμακωτή και φτάνει μέχρι το 3.5% επί των ακάθαρτων απολαβών. Μόλις πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση στο φόρο ιδιοκτησίας κατά 50% και στα μεταβιβαστικά τέλη επίσης κατά 50%. Παράλληλα, η κυβέρνηση κατάργησε τα δημοτικά και κοινοτικά τέλη ιδιοκτησίας, τα οποία επιβάλλονται από τους δήμους και τις κοινότητες. Η μείωση στο φόρο ιδιοκτησίας είναι ουσιαστική αφού τα έσοδα της κυβέρνησης από το φόρο αυτό μειώνονται από €110 εκατομμύρια στα €45 εκατομμύρια. Επιπλέον, σε ότι αφορά το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, η κυβέρνηση καθιερώνει με νόμο την έκπτωση κατά 20% σε όσους πληρώνουν νωρίτερα. Ως αποτέλεσμα, κάποιος που πλέρωσε πέρυσι €500 φόρο ιδιοκτησίας, φέτος θα πληρώσει μόλις €200.

Είναι λοιπόν προς το συμφέρον του κάθε ιδιοκτήτη να προγραμματίσει τα οικονομικά του και να πληρώσει το φόρο ιδιοκτησίας νωρίτερα για να επωφεληθεί της έκπτωσης. Στα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης, ο φόρος ιδιοκτησίας θα εισπράττεται από το κράτος και θα παραχωρείται στις τοπικές αρχές. Ο λόγος είναι ότι το κράτος διαθέτει καλύτερους μηχανισμούς είσπραξης από τις τοπικές αρχές καθώς επίσης και οικονομίες κλίμακας. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει περαιτέρω εξοικονόμηση χρημάτων αφού η είσπραξη των φόρων από τους δήμους και τις κοινότητες προϋποθέτει ψηλότερο κόστος.

Η μείωση των τελών μεταβίβασης στο μισό αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων, αφού το κόστος αυτό ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες για κάθε συναλλαγή.  Η μείωση του φόρου ιδιοκτησίας και στα μεταβιβαστικά τέλη είναι καλοδεχούμενα, δεν είναι όμως αρκετά. Οι φορολογίες αυτές θα πρέπει να είναι ανταποδοτικές και να βασίζονται στο κόστος των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο ιδιοκτήτης της περιουσίας. Το κόστος που επωμίζεται ο πολίτης θα πρέπει να είναι όσο πιο χαμηλό μπορεί να είναι. Για παράδειγμα, το τέλος μεταβίβασης δεν πρέπει να υπολογίζεται ως ποσοστό της κτηματικής περιουσίας που μεταβιβάζεται αλλά θα πρέπει να καθορίζεται με βάση το κόστος της μεταβίβασης για το κτηματολόγιο. Είναι εξωφρενικό μια μεταβίβαση ενός ακινήτου που κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ να κοστίζει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ενώ το κόστος της πραγματικό κόστος της μεταβίβασης να είναι μόνο μερικές εκατοντάδες ευρώ. Είναι κρίμα και άδικο τα νοικοκυριά να πληρώνουν περισσότερο από ότι πρέπει για να συντηρούμε ένα υδροκέφαλο και σπάταλο κράτος.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα