Η μεταπραξικοπηματική Τουρκία

Η μεταπραξικοπηματική Τουρκία

 


 

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Ενώ οι μνήμες του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία είναι ακόμη νωπές, οι συνέπειες στο εσωτερικό της χώρας μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρατζίπ Ταγίπ Ερντογάν να αναλώνεται συνεχώς με την διαδικασία πλήρους επιβολής του στο εσωτερικό της χώρας. Μέχρι σήμερα, πέραν των 100,000 στρατιωτικών, δημοσίων υπαλλήλων, αστυνομικών και μελών της δικαστικής εξουσίας έχουν μετακινηθεί από τις θέσεις τους και πέραν των 32,000 ανθρώπων έχουν συλληφθεί για την συμμετοχή τους, σύμφωνα με τις αρχές, στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στον απόηχο του πραξικοπήματος έχει παραταθεί για τρεις ακόμη μήνες, με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συλληφθούν όλοι όσοι είχαν κάποια συμμετοχή στο πραξικόπημα. Υπενθυμίζεται ότι, κατά την διάρκεια κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, επιτρέπεται στον Πρόεδρο και στο Υπουργικό του Συμβούλιο να παρακάμψουν το νομοθετικό σώμα στην νομοπαρασκευαστική εργασία και να περιορίσουν ή να αναστείλουν την εφαρμογή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας δεν θα έχει δικαιοδοσία να κρίνει τους εν λόγω περιορισμούς ή νομοθετήματα που υιοθετούνται πλέον από τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο του.

Η διαδικασία που ακολουθεί ο Ερντογάν εναντίον αυτών που θεωρούνται ύποπτοι για την διενέργεια του πραξικοπήματος έχει προκαλέσει οργίλες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, με αρκετούς να εκτιμούν ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόσχημα για τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εδραίωση της παντοκρατορίας τους και την απομόνωση όλων όσων διαφωνούν γενικά με τις πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνησή του. Παραμένει, πάντως, γεγονός το ότι οι μαζικές συλλήψεις και απομακρύνσεις ανθρώπων από τις εργασίες τους πλήττουν έτι περισσότερο την καταρρακωμένη δημοκρατία που επικρατεί στην Τουρκία, με διεθνείς οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, να μιλά για βασανιστήρια και βιασμούς των συλληφθέντων.

Ένας από τους πολλούς θεσμούς που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από το πραξικόπημα είναι ο στρατός, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες στους νατοϊκούς συμμάχους της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο τουρκικός στρατός αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στους κύκλους του ΝΑΤΟ μετά τον αμερικανικό, φυλάττει περίπου 90 αμερικανικής ιδιοκτησίας πυρηνικές βόμβες Β61 και ‘υπερασπίζεται’ ολόκληρο το ανατολικό μέτωπο της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της ‘κάθαρσης’ που ακολουθεί ο Ερντογάν θα έχουν απτές συνέπειες για τα επόμενα 20-30 χρόνια, με το ‘κυνήγι μαγισσών’ να συνεχίζεται αδιάκοπα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου ο Ερντογάν επανακτήσει τον απόλυτο έλεγχο, όπως ο ίδιος τον οραματίζεται, χωρίς φωνές που να του εναντιώνονται. Στην προσπάθεια κάθαρσης που πραγματοποιεί ο Ερντογάν, είναι πολύ πιθανόν να καταστραφεί η ίδια η (καταρρακωμένη και εύθραυστη) δημοκρατία που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να διασώσει. Στο τέλος της μέρας, κανείς δεν μπορεί να  εκτιμήσει με ακρίβεια πόσο ακόμα θα ωθήσει την κατάσταση στα άκρα ο Τούρκος Πρόεδρος σε μια ήδη βαθιά ταραγμένη χώρα. Και αυτό το γεγονός είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για την ίδια την Τουρκία, τους συμμάχους της και τα τεκταινόμενα στην περιοχή.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα