Η Προτομή Κώστα Μόντη σε Columbia N.York και UNAM Mexico City

Η  Προτομή  Κώστα  Μόντη  σε Columbia N.York και UNAM Mexico City


Η πρόσφατη λαμπρή,  εκδήλωση  με  αποκαλυπτήρια προτομής του Κώστα Μόντη στο  Columbia  University από  τον  Αρχιεπίσκοπο  Αμερικής  προκάλεσε αίσθηση  και τάραξε τα πολιτιστικά νερά της Αμερικανικής πρωτεύουσας.

Ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κ.  Andrew M. Cuome σε χαιρετισμό του αναφέρει:    

«Είναι  με χαρά που απευθύνω τους χαιρετισμούς μου στον κάθε ένα από εσάς  που παρευρίσκεστε  στα αποκαλυπτήρια της Προτομής του Κύπριου Ποιητή Κώστα Μόντη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια».

«Η αποψινή εκδήλωση αποτελεί ένα ακόμη δείγμα των πολυετών επιδόσεων του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» στην προώθηση της ιστορίας, της λογοτεχνίας και της ποίησης της Κύπρου και επαινώ  τον κάθε ένα που συνδέεται με το Ίδρυμα αυτό και την συνεχή του δέσμευση και προσφορά.  Συγχαίρω και την Αυτού Σεβασμιότητα τον Αρχιεπίσκοπο  Αμερικής, τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και τη Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή για Δικαιοσύνη στην Κύπρο, για την στήριξη και ενθάρρυνση τους σε τέτοιες ευγενείς προσπάθειες, που συμβάλλουν στην σύσφιγξη των πολιτιστικών δεσμών και της ποικιλομορφότητας της πόλης και πολιτείας μας».

Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης κ. Bill de Blasio στον δικό του χαιρετισμό τόνισε: (επισυνάπτεται το Αγγλικό κείμενο)

«Είναι ευχαρίστηση να συνταχθώ με τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής  Δημοκρατίας, το Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και να καλωσορίσω  όλους  σας  στα αποψινά αποκαλυπτήρια της προτομής  προς τιμή του ποιητή Κώστα Μόντη».

«Ο πολιτισμός της  Νέας Υόρκης έχει διαμορφωθεί από ποικίλες κουλτούρες ανθρώπων από όλο τον κόσμο και η δική μας αναπτυσσόμενη Κυπριακή Κοινότητα μοιράζεται  γενναιόδωρα την πλούσια κληρονομιά και τις παραδόσεις της με όλους εμάς  εδώ».

«Από το 1994, το Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» έχει στηρίξει οργανώσεις  που οικοδομούν ένα καλύτερο μέλλον για τη Κύπρο και προάγουν την κοινωνική και καλλιτεχνική ιστορία του Έθνους.   Το Ίδρυμα συνεχίζει να προβάλλει και τα έργα διάσημων Κυπρίων λογοτεχνών στις νέες γενιές και η αποψινή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία να στρέψουμε τα φώτα μας πάνω στα πανίσχυρα λόγια μιας από τις πιο  ένδοξες λογοτεχνικές μορφές της Κύπρου  του Κώστα Μόντη.   Συγχαίρω το Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης για την πολύτιμη συνεισφορά  του στη πολιτιστική ζωή της Κύπρου και για το ότι δίνει την ευκαιρία στους  κατοίκους της Νέας Υόρκης  να τιμήσουν και να χαίρονται τον Κώστα Μόντη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανεφέρθη με θαυμασμό στον Κώστα Μόντη και στο πανελλήνιας εμβέλειας  έργο του.  «Είναι πολύ σημαντικό είπε  που  το Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» εξασφάλισε θέση για τον  Κώστα  Μόντη  σ’ ένα από τα πλέον διακεκριμένα πανεπιστήμια της Αμερικής και του κόσμου  ολόκληρου, όπως  το Κολούμπια».    Εξήρε επίσης  την προσωπικότητα του Προέδρου του Ιδρύματος  Δρα. Φώτου   Ια.  Φωτιάδη με τον οποίο, όπως ανάφερε, είχε  μακρά φιλική συνομιλία κατά τη πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο.    Τον εντυπωσίασε, είπε,  ο άνθρωπος, αλλά και το πάθος του κ. Φωτιάδη για την  Ελλάδα και τον Ελληνικό πολιτισμό».

Ο Παύλος Φωτιάδης,  εκπροσωπώντας το Ίδρυμα  στον χαιρετισμό του ανάφερε μεταξύ άλλων:    «O Κώστας   Μόντης  είναι, ίσως, ο μεγαλύτερος ποιητής και λογοτέχνης της εποχής του στην Κύπρο  και στον ελληνισμό.  Προτάθηκε δύο φορές για το Νόμπελ με αξιώσεις αλλά λόγω του ότι το έργο του δεν είχε μέχρι τότε μεταφρασθεί αρκετά σε ξένες  γλώσσες,  δεν εκρίθη».

«Γι’ αυτό επιδιώξαμε και πετύχαμε να μεταφρασθούν στα Ισπανικά ποιήματα του Κώστα  Μόντη από το Πανεπιστήμιο UNAM στο Mexico City ό,που πριν τέσσερα χρόνια είχαμε εγκαταστήσει Προτομή του Ποιητή.  Εξασφαλίσαμε επίσης υπόσχεση από το Columbia University να μας μεταφράσουν Κώστα Μόντη στα Αγγλικά».

Την εκδήλωση άνοιξε ο καθηγητής Κλασσικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Columbia, κ. Στάθης Γουργούρης που υπογράμμισε τη δύναμη  και τον λυρισμό που έχει η ποίηση του  Κώστα  Μόντη.   Αναφέρθηκε επίσης  στη μεγάλη σημασία που έχει για το Πανεπιστήμιο Κολούμπια  η παρουσία εκεί του Κώστα Μόντη που  θα θυμίζει και θα τιμά αιώνια την  κυπριακή κουλτούρα.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η  λέκτωρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Columbia, Μαρία Χατζηπολυκάρπου, με θέμα «Η ποιητική της μεταμφίεσης».   Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι «ο Κώστας Μόντης αξίζει να τοποθετηθεί μεταξύ των μεγάλων καινοτόμων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ειδικά μεταξύ εκείνων των συγγραφέων που αντιμετωπίζουν παρόμοια διλήμματα σε ένα μετά – αποικιακό κόσμο».   Και πρόσθεσε:  «Στην ποίηση του ο Κώστας Μόντης γίνεται επαναστάτης».

Χαιρετισμούς απηύθυναν και  ο Γενικός Πρόξενος της  Κύπρου κ. Βασίλης Φιλίππου, ο Πρόξενος της Ελλάδας, Μάνος  Κουμπαράκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Κώστας Τσέντας.

Συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία της θυγατέρας του ποιητή, Στάλως Μόντη – Πουαγκαρέ η οποία απάγγειλε, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά,  ένα σύντομο ποίημα του πατέρα της,  «ένα από τα λίγα που δεν την κάνουν να κλαίει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο διάσημος Γλύπτης της προτομής κ. Arcady Kotler  είπε ότι μελέτησε ποίηση του Κώστα Μόντη πριν αρχίσει να δουλεύει την προτομή.

 


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα