Η Ρωσία «αγκάθι» για τον κυπριακό τουρισμό το 2015

Η Ρωσία «αγκάθι» για τον κυπριακό τουρισμό το 2015

 


Αν η μείωση του τουριστικού ρεύματος από την Ρωσία στην Κύπρο συγκρατηθεί στο επίπεδο του 25% τότε θα μπορεί να καλυφθεί αυτή η μείωση από άλλες χώρες, αν όμως η μείωση είναι περισσότερη τότε θα υπάρξει πρόβλημα αναπλήρωσης αυτών των θέσεων. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, Άγγελος Λοΐζου κατά την διάρκεια συνεδρίας της διευρυμένης Συμβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης και Συντονισμού Τουριστικών Θεμάτων. Αυτό που τονίστηκε από τους τουριστικούς φορείς είναι πως το 2015 αναμένεται να είναι μια δύσκολη χρονιά για τον κυπριακό τουρισμό.

Ο κ. Λοΐζου σχολιάζοντας τον στρατηγικό τουριστικό προγραμματισμό για το 2015, είπε πως η περίοδος είναι τέτοια που υπάρχουν αρκετά σοβαρά θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του 2014, είπε πως «αυτά μας ικανοποιούν μεν αλλά θα μπορούσαν να είναι καλύτερα» με τις συνολικές αφίξεις τουριστών για το 2014 να ανέρχονται στις 2.440.000 που αντιπροσωπεύουν μια αύξηση περίπου 1,5% πάνω στα επίπεδα του 2013.

«Υπάρχουν και προβληματικά μηνύματα αλλά υπάρχουν και ενθαρρυντικά μηνύματα για να σταθούμε. Βλέπουμε ότι οι τάσεις των τελευταίων δύο-τριών μηνών από παραδοσιακές χώρες, όπως η Αγγλία και η Γερμανία δείχνουν αυξήσεις και φαίνεται ότι θα συνεχίσουν εντός του έτους, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι οι προβλεπόμενες μειώσεις από την Ρωσία, η οποία φέτος μεν είχε μια αύξηση του 5% συγκριτικά με το 2013 αλλά του χρόνου αναμένουμε ότι θα έχει μειώσεις», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών είπε: «Όπως πληροφορούμαστε και από τους εκπροσώπους της HERMES αλλά και από ταξιδιωτικούς πράκτορες φαίνεται ότι έχει καλυφθεί το κενό αναφορικά με αεροπορικές θέσεις. Είναι θέμα να λύσουμε κάποια επιμέρους προβλήματα που θα υπάρξουν από κάποιες χώρες, των οποίων οι διοργανωτές ταξιδιών χρησιμοποιούσαν τις ΚΑ και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι αυτές οι θέσεις θα αναπληρωθούν», συμπλήρωσε.

Οι χώρες που δίνουμε έμφαση για να γίνουν διευθετήσεις, είπε ο κ. Λοΐζου, είναι η Ολλανδία, η Γερμανία και συγκεκριμένα η Φραγκφούρτη – διότι άλλες περιοχές έχουν υπερκαλυφθεί με νέες αεροπορικές θέσεις όπως με την GERMANIA και GERMAN WINGS – και ίσως η Γαλλία.

Γίνονται, κατέληξε, εντατικές διαβουλεύσεις με αυτές τις χώρες, με διάφορες αεροπορικές εταιρείες και φαίνεται ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα.

 

 

Ο γενικός διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης σχολιάζοντας το ποσοστό μείωσης του τουρισμού, είπε πως δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί σε ποια βάση θα είναι. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, σημείωσε, ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά την ρωσική αγορά χωρίς ωστόσο να φαίνεται ή να μπορεί να γίνει ένας εμπεριστατωμένος υπολογισμός για πιθανή μείωση.

Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Τώνης Αντωνίου κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέα αεροπορική εταιρεία, είπε πως «αυτό είναι προς την σωστή κατεύθυνση για να διατηρήσουμε ένα κρατικό αερομεταφορέα κυπριακών συμφερόντων ως επί το πλείστον».

«Δεν γνωρίζω τι εννοεί η κυβέρνηση, ξέρω ότι δεν μπορεί να συμμετέχει με κεφάλαια και δεν πρέπει κατά την άποψη μου, όμως υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί να πείσει ή να προσελκύσει και Κύπριους και ξένους επενδυτές», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την θέση της Hermes ότι καλύφθηκαν όλες οι αεροπορικές θέσεις, σημείωσε πως «τα δικά μου τα μαθηματικά δεν συμφωνούν με την άποψη αυτή. Μακάρι να καλυφθούν, είναι ο σκοπός βέβαια για το καλό του τόπου», κατέληξε.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα