Η σύγχρονη Κύπρια γυναίκα είναι superwoman!

Η σύγχρονη Κύπρια γυναίκα είναι superwoman!Η Μαρία Σωκράτους, Young BPW Europe Representative, μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις της και μας παρουσιάζει το προφίλ της σύγχρονης κύπριας γυναίκας. Μας απαντάει με ειλικρίνεια για τη σημερινή κατάσταση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, λέγοντας ότι οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις και αρκετούς περιορισμούς στο θέμα καριέρας. Υποστηρίζει πως υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.

 

ΕΡ: Μιλήστε μας λίγο για τo όραμα, τους στόχους, το έργο και τη δράση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματικών (ΚΟΓΕΕ).

ΑΠ: Η ΚΟΓΕΕ (ιδρύθηκε το 1996) είναι πλήρες μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυναικών Eπιχειρηματιών Επαγγελματιών (Federation of Business and Professional Women International – BPW International) η οποία ιδρύθηκε το 1930 στην Ελβετία. Στόχος της ΚΟΓΕΕ, καθώς και του BPW International είναι η ενδυνάμωση των γυναικών τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

 

ΕΡ: Το διεθνές δίκτυο Business and Professional Women InternationalPW International) πόσα μέλη απαριθμεί, τι προσφέρει στα μέλη του;

ΑΠ: Η Διεθνής Ομοσπονδία (ΒPW International) εκπροσωπείται με συμβουλευτική ιδιότητα (consultive status) στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στις διεθνείς οργανώσεις που τον απαρτίζουν, έχει συμβουλευτικό καθεστώς όσον αφορά το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, (ESOSOC), καθεστώς συμμετοχής στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ενεργό μέλος στο Λόμπυ Γυναικών της Ευρώπης.

Το European BPW –η Ομοσπονδία μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας- είναι συνδεδεμένη με οργανισμούς σε 29 Ευρωπαϊκές χώρες με 19.000 μέλη.

 

ΕΡ: Με ποιά θέματα ασχολείστε εσείς προσωπικά από τη θέση σας ως Young BPW (Business and Professional Women) Europe Representative.

ΑΠ: Ως Young BPW Europe Representative ασχολούμαι κυρίως με την ενδυνάμωση των νέων γυναικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από τη διοργάνωση σεμιναρίων ή/ και εκδηλώσεων δικτύωσης. Απώτερος σκοπός είναι η περαιτέρω εμπλοκή των νέων γυναικών στα κοινά ούτως ώστε να έχουν φωνή και να μπορούν να επηρεάζουν στο μέλλον τεκταινόμενα στις χώρες τους καθώς και σε ότι αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

ΕΡ: Θα μπορούσατε να μας σκιαγραφήσετε τη σύγχρονη Κύπρια γυναίκα;

ΑΠ: Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα όσον αφορά στη θέση της γυναίκας στην Κυπριακή κοινωνία. Μετά και την τουρκική εισβολή το 1974 υπήρξε η ανάγκη για 2ο εισόδημα στο νοικοκυριό οπόταν και οι γυναίκες βγήκαν στην αγορά εργασίας.

Παρόλα’ αυτά όμως η κύπρια γυναίκα συνεχίζει να είναι υπεύθυνη τόσο για το σπίτι (καθάρισμα, μαγείρεμα κλπ) όσο και για το μεγάλωμα των παιδιών.

Μπορούμε να πούμε ότι η σύγχρονη Κύπρια γυναίκα είναι superwoman.

 

ΕΡ: Πόσο εύκολα ελίσσονται οι γυναίκες επαγγελματικά στην Κύπρο;

ΑΠ: Δυστυχώς, παρόλα τα βήματα που έχουν γίνει δεν έχει υπάρξει ισότητα των γυναικών και των ανδρών στο χώρο εργασίας. Οι γυναίκες βρίσκουν περιορισμούς ως προς το ποια επαγγέλματα μπορούν να επιλέξουν (επιρροές από την οικογένεια και το σχολείο) καθώς και εμπόδιο (glass ceiling) ως προς την ανέλιξή τους στο χώρο εργασίας.

Παρόλο που οι γυναίκες, κυρίως οι νεαρότερες, έχουν τα ίδια επίπεδα μόρφωσης και αντίστοιχα προσόντα με τους άντρες εντούτοις αντιμετωπίζουν προβλήματα σε θέματα προαγωγής, ανέλιξης και αναγνώρισης. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στο χώρο εργασίας αλλά στην πολιτική ζωή και στην κοινωνία γενικότερα.

 

ΕΡ: Ποιά βήματα έχουν γίνει για την ισότητα των φύλων στον επαγγελματικό χώρο της Κύπρου;

ΑΠ: Έχουν γίνει αρκετά βήματα αναφορικά με την ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας και κυρίως μετά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο νόμος κατοχυρώνει τις γυναίκες για τα πλείστα των εργασιακών θεμάτων και παράλληλα γίνονται και διάφορες εκστρατείες διαφώτισης όπως π.χ. το Equal Pay Day και το Women on Board.

Βέβαια υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν.

 

ΕΡ: Κατά την άποψη σας, πως μπορεί να γίνει ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όταν η τρέχουσα οικονομική κρίση δρα ανασταλτικά σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες γενικότερα;

ΑΠ: Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες! Οι καιροί είναι δύσκολοι όμως υπάρχει έδαφος για δημιουργία νέων επιχειρήσεων φτάνει να είναι πρωτότυπες και να υπάρχει ανάλογη ζήτηση. Πριν τη δημιουργία μας νέας επιχείρησης θα ήταν καλό τα ενδιαφερόμενα άτομα (τόσο άντρες όσο και γυναίκες) να μιλήσουν με κάποιο σύμβουλο ούτως ώστε να έχουν μια πιο σφαιρική άποψη για το τι εστί επιχείρηση καθώς και για να τους βοηθήσει να εκμεταλλευτούν διάφορες ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Πέραν τούτου, θα πρέπει και το κράτος να παρέχει στις γυναίκες (και στους άντρες) σχετικές διευκολύνσεις ούτως ώστε να μπορούν να εργάζονται π.χ. δημόσια νηπιαγωγεία ή κέντρα για παιδιά που θα παραμένουν ανοικτά μέχρι αργά το απόγευμα. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολύνονταν οι γυναίκες και θα μπορούσαν να αφοσιωθούν παράλληλα και στην καριέρα τους.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα