Η φοροδιαφυγή είναι ελληνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα

Η φοροδιαφυγή είναι ελληνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα


Ο Γκούντραμ Βολφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό πρόγραμμα της Deutsche Welle και η πρώτη ερώτηση που του ετέθη ήταν ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπόσχεται η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αυτονόητο;

«Φυσικά και είναι αυτονόητο, και είναι καλό που η νέα κυβέρνηση το τονίζει. Η φοροδιαφυγή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης ότι οι φορολογικές δαπάνες βαρύνουν κατά κύριο λόγο την μεσαία τάξη και όχι τους ισχυρούς. Για το λόγο αυτό είναι μια σωστή απόφαση. Η ερώτηση είναι βεβαίως: Τι μπορούμε να κάνουμε; Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε με μισή καρδιά να το πετύχει, αλλά διαρκώς αποτύγχανε, διότι η πίεση από τους ισχυρούς ήταν πολύ μεγάλη αλλά και γιατί εν μέρει χρηματοδοτούνταν από τους ολιγάρχες. Με τη νέα κυβέρνηση τα πράγματα είναι διαφορετικά διότι διαθέτει μια ευρεία συναίνεση για να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι ένα δύσκολο θέμα. Είναι σημαντικό όμως να συνεργαζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η φοροδιαφυγή δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό».

Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ΑΘήνα να εντοπίσει πλούσιους Έλληνες που φοροδιαφεύγουν;

«Ναι, νομίζω πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι μέρος του πακέτου. Εν μέρει βέβαια οι λογαριασμοί είναι στην Ελβετία. Αλλά και εκεί αλλιώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το θέμα συνολικά η ΕΕ και διαφορετικά η Ελλάδα μόνη της».

Η χώρα εδώ και χρόνια στηρίζεται οικονομικά στους εταίρους. Στην Ελλάδα λείπουν όμως ακόμη κάποια βασικές δομές, όπως το Εθνικό Κτηματολόγιο. Γιατί οι δανειστές δεν επιμένουν σε αυτό;

«Νομίζω πως έχουν επιμείνει. Αλλά θα πρέπει να είναι σαφές ότι είναι δύσκολο ένα κράτος να μεταρρυθμιστεί από έξω. Κάτι τέτοιο απαιτεί σισύφεια προσπάθεια. Σε τελική ανάλυση εξαρτάται από το τι θέλουν να κάνουν οι κυβερνήσεις. Και η Ελλάδα δαπάνησε τα τελευταία χρόνια την ενέργειά της στο να μπορέσει να περιορίσει το έλλειμμα. Και πράγματι κατάφεραν πολλά. Δεν υπήρχε πια η πολιτική δύναμη και η πολιτική θέληση να λύσουν και άλλα θέματα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: δεν μπορούμε σε ένα βράδυ να κάνουμε την Ελλάδα Σουηδία».

Όσο αφορά τη σύγκριση της Ελλάδας με την Ιρλανδία, ο Γκούντραμ Βολφ επισημαίνει πως η Ιρλανδία είχε μια συγκροτημένη οικονομική δομή. Η κρίση της οφειλόταν στην φούσκα των ακινήτων και όχι σε σοβαρά δομικά προβλήματα σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Γκούντραμ Βολφ πιστεύει πως αυτή κρίση δεν είναι εύκολο να τερματιστεί διότι το χρέος είναι τεράστιο. Θα επαναλαμβάνεται το σενάριο που θέλει οι Έλληνες να επιθυμούν μια σημαντική απομείωση και από την άλλη να ζητούνται διαρθρωτικές αλλαγές που είναι χρονοβόρες. Προς το παρόν πάντως θεωρεί πως τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο και είναι σωστό να δοθεί μια ευκαιρία στην Ελλάδα.

 

Βαρουφάκης: «Κυνήγι θησαυρού» η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

 

Εν τω μεταξύ στην «προτεραιότητα της κυβέρνησης» για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη χθεσινή αποδοχή από το Eurogroup του καταλόγου με τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. «Πόσα χρήματα περιμένουμε; Δεν γνωρίζουμε, είναι σαν αρχαιολογική ανασκαφή» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς θα βρεις. Ελπίζεις να βρεις έναν μεγάλο θησαυρό. Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε έναν θησαυρό. Το ερώτημα είναι αν έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε».

Για το θέμα της ρευστότητας, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «όταν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά τα μακροπρόθεσμα στοιχεία είναι καλά, είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Μπορείτε να φανταστείτε την Ευρώπη να κινδυνεύει τη διάλυσή της για μερικά δισεκατομμύρια ευρώ;».

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του CNBC, η τετράμηνη παράταση θα επιτρέψει στην «αποκατάσταση των δεσμών εμπιστοσύνης» της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα