Η χρεοκοπημένη Κύπρος του 2013, όρθια το 2015

Η χρεοκοπημένη Κύπρος του 2013, όρθια το 2015

 

 Του Λευτέρη Χριστοφόρου, 

Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής

 

Όλοι γνωρίζουμε και όλοι αναγνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο λαός μας υπέστη σημαντικές θυσίες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της πορείας χρεωκοπίας της Κύπρου. Ιδιαίτερα πονάμε για την Ανεργία και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα ο αγώνας ενάντια στο κοινωνικό εφιάλτη της ανεργίας, αλλά και ενάντια στα προβλήματα της καθημερινότητας του Κύπριου Πολίτη.

Όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μέσα στα πλαίσια της ορθής πληροφόρησης, αλλά και της αντικειμενικής αξιολόγησης των πολιτικών της νέας κυβέρνησης, των τελευταίων δύο χρόνων, να παρουσιάσουμε μέσω της αντικειμενικότητας των στοιχείων, το που βρισκόταν η χώρα μας το 2013 και το που βρίσκεται σήμερα το 2015.

1. Το 2013 η κυπριακή οικονομία βρισκόταν σε μεγάλη ύφεση, συρρίκνωση του ΑΕΠ ύψους 5%, ενώ σήμερα το 2015 η χώρα οδεύει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δηλαδή εξέρχεται από την ύφεση.

2. Το 2013 η Κύπρος βρισκόταν εκτός αγορών, υπέστη 23 υποβαθμίσεις από χρηματοπιστωτικούς οίκους, τα κυπριακά ομόλογα μας μπήκαν στην κατηγορία σκουπίδια και τα spreads εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Μετά από πέντε χρόνια εκτός αγορών, το 2015, μειώθηκαν τα spreads των κυπριακών ομολόγων κάτω του 4% και ήδη η Κύπρος βρίσκεται στις αγορές αντλώντας 1 δις ευρώ με επιτόκιο κάτω του 4%.

3. Το 2013 ο Τραπεζικός Τομέας ήταν υπό πλήρη κατάρρευση ,οι ουρές ήταν έξω από τις ΑΤΜ, ο κόσμος αισθανόταν ανασφάλεια και οι Τράπεζες έχασαν πλήρως την αξιοπιστία τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Σήμερα, το 2015, οι Τράπεζες μας πέρασαν επιτυχώς τα stress tests, ανακεφαλαιοποιήθηκαν πλήρως, ανέκτησαν την αξιοπιστία τους και το σημαντικότερο ο ίδιος ο Πρόεδρος ανήγγειλε την άρση όλων των πιστωτικών περιορισμών. Τα διεθνή οικονομικά μέσα ήδη  μιλούν για ένα ‘μικρό θαύμα’.

4. Μέχρι το 2013 η Ανεργία κάλπαζε με ταχύτητα 500% αφού από 3% το 2008 εκτοξεύθηκε στο 15%. Παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα, της κατάστασης χρεοκοπίας της χώρας το 2013, τα τελευταία δύο χρόνια η Ανεργία συγκρατήθηκε στο 15% δηλαδή ο εξωφρενικός ρυθμός αύξησης 500%  μηδενίσθηκε. Παρά ταύτα η προσπάθεια για μείωση της ανεργίας αποτελεί πρώτιστο κοινωνικό και οικονομικό στόχο μέχρι και ο τελευταίος Κύπριος να βρει δουλειά.

5. Το 2013 η οικονομία τελούσε υπό χρεοκοπία και το κοινωνικό κράτος κατέρρεε, αφού δεν υπήρχαν καν χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Το 2015 προστατεύθηκε το κοινωνικό κράτος (π.χ. το αφορολόγητο ποσό παραμένει στα €19.500 πού είναι το ψηλότερο στην Ε.Ε., όταν μάλιστα άλλες χώρες χωρίς προβλήματα σχεδόν το εξαφάνισαν) και ταυτόχρονα η κυβέρνηση εφαρμόζει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που θεωρείται διεθνώς το πιο κοινωνικό και φιλολαϊκό μέτρο. Επίσης, σήμερα το 2015, η Κύπρος κατόρθωσε να διώξει τον εφιάλτη της χρεοκοπίας και προχωρεί σταθερά για πλήρη έξοδο από την κρίση.

6.  Μέχρι το 2013 επεβλήθησαν αναρίθμητες φορολογίες στους πολίτες. Παρά το Μνημόνιο, την οικονομική κρίση και τα προβλήματα, το 2015 η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα στήριξης των πολιτών, χωρίς να επιβάλει καμία φορολογία.

7. Μέχρι το 2013 το κράτος δημιουργούσε δημοσιονομικά ελλείμματα, ύψους πέραν του 5% του ΑΕΠ, αυξάνοντας τα χρέη στις πλάτες των πολιτών. Το 2015 η Κυβέρνηση με νοικοκυρεμένη πολιτική  μηδένισε τα ελλείμματα εξοικονομώντας πέραν των 500 εκατομμυρίων Ευρώ ετησίως.

8. Το 2013 η χώρα μας βρισκόταν γονατισμένη μπροστά στο φάσμα της χρεωκοπίας και της ολικής καταστροφής, βρισκόταν στην αβεβαιότητα και στην απόγνωση. Το 2015 η χώρα μας κατάφερε να σταθεί και πάλι όρθια και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα. Αυτό είναι το πλέον σημαντικό για τη χώρα και τους πολίτες της.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα