Η Ernst & Young έχει ρόλο να διαδραματίσει στο νέο οικονομικό τοπίο

Η Ernst & Young έχει ρόλο να διαδραματίσει στο νέο οικονομικό τοπίο


Παρά τις δύσκολες οικονομικές μέρες που πέρασε η Κύπρος, οι ξένοι επενδυτές επέδειξαν εμπιστοσύνη. Την ίδια ώρα εταιρείες ενέργειας και ναυτιλίας σχεδιάζουν το μέλλον τους σε ένα νησί που μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, αλλά και μια υπολογίσιμη δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη του στο EUROΚΕΡΔΟΣ, ο Σταύρος Παντζαρής, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Ernst & Young Κύπρου, που διαδέχθηκε στις αρχές Ιουλίου τον Ανδρέα Δημητρίου. Την ίδια ώρα υπογραμμίζει πως η ΕΥ Κύπρου έχει ρόλο να διαδραματίσει, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην οικοδόμηση και αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας.

 

Tα σχέδια και οι στόχοι που έχετε θέσει για την ΕΥ Kύπρου;

Η ΕΥ προσβλέπει στη συνέχιση και επιτάχυνση της ανάπτυξης των εργασιών της στην κυπριακή αγορά. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων και παρά τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας, η ΕΥ Κύπρου προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε νέες υπηρεσίες, ειδικά στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών. Επενδύσαμε επίσης σε νέα γραφεία στη Λευκωσία, γεγονός που αντανακλά την αποφασιστικότητά αλλά και τη δέσμευσή μας να αναπτυχθούμε περαιτέρω στην εγχώρια αγορά και να καταστήσουμε το brand μας κορυφαία επιλογή. Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη του προσωπικού, μας δημιουργώντας εξαιρετικές ομάδες εργασίας, ικανές να προσφέρουν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες, προσθέτοντας όλο και περισσότερη αξία στους πελάτες μας.

Τα αμέσως επόμενα χρόνια το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον θα συνεχίσει να μεταβάλλεται αφενός λόγω των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το Μνημόνιο και αφετέρου λόγω της διαφοροποίησης του τρόπου που δρουν πλέον οι επιχειρήσεις, επηρεαζόμενες ασφαλώς από τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες. Στο νέο τοπίο που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, η ΕΥ Κύπρου έχει ρόλο να διαδραματίσει προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην οικοδόμηση και αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας.

Όντας μέρος ενός διεθνούς οργανισμού με πέραν των 200.000 υπαλλήλων και παρουσία σε περισσότερες από 150 αγορές ανά το παγκόσμιο, ενδιαφερόμαστε να διατηρούμε στενές σχέσεις με το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε συμβάλλοντας ενεργά -μέσα από τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας- στη βελτίωση του.

 

Πώς αξιολογείτε την πορεία της κυπριακής οικονομίας; Θα μπορέσει να περάσει σε μια φάση διατηρήσιμης ανάπτυξης;

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία έχει επιδείξει αξιόλογα σημεία αντοχής, παρά τις πρωτόγνωρα αρνητικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων. Σήμερα, δυόμιση περίπου χρόνια μετά το κούρεμα των καταθέσεων, έχουμε μπει -οριακά, έστω- σε πορεία ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΥ για την κυπριακή οικονομία, το εγχώριο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν φέτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7% καθώς η επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές και η μεγαλύτερη σταθερότητα στον τραπεζικό τομέα στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα. Για το 2016, οι προβλέψεις μας καταδεικνύουν επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 1,1%, η οποία αποδίδεται κυρίως σε πιο χαλαρές συνθήκες παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων και δημοσιονομικών πιέσεων.

Φυσικά παραμένουν κίνδυνοι ανατροπής των θετικών προβλέψεων οι οποίοι σε ότι αφορά το εξωτερικό περιβάλλον πηγάζουν κυρίως από την αστάθεια στις οικονομίες άλλων χωρών (π.χ. Ελλάδας και Ρωσίας) και σε ότι αφορά το εσωτερικό περιβάλλον από το ψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τυχόν μη αποτελεσματική ή ακόμη και ελλιπής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές και την επικράτηση υγειών πιστωτικών συνθηκών και ανάπτυξης.

Η ερώτησή σας αφορά ασφαλώς, κυρίως τον μεσο – μακροπρόθεσμο ορίζοντα της κυπριακής οικονομίας. Η απάντηση είναι ότι ναι, η Κύπρος μπορεί να μπει σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης δεδομένου, φυσικά, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πρόγραμμα οικονομική προσαρμογής (π.χ. δημόσια υπηρεσία, καλύτερη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, σύστημα υγείας) θα προωθηθούν και μάλιστα έγκαιρα.

Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο είναι η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Τα δημόσια οικονομικά πρέπει να προγραμματίζονται στη βάση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων σχεδιασμών, λαμβάνοντας υπόψη ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. Ταυτόχρονα επιδίωξη των εκάστοτε κυβερνώντων πρέπει να είναι η αποκόμιση ωφελημάτων διαρκείας για το λαό και όχι κοντόφθαλμων και προσωρινών κερδών.

Τονίζω τέλος ότι βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει και χαμηλή ανεργία. Σήμερα η ανεργία είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία και ως οικονομία. Πέραν της ανάγκης εξομάλυνσης των οικονομικών συνθηκών προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, το κράτος πρέπει να εκπονήσει μια στρατηγική η οποία θα αντιμετωπίζει το θέμα της απασχόλησης των νέων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

 

Συνεχίζει η Κύπρος να διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων; Ποιοί τομείς της οικονομίας προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις;

Όπως έχω πει και προηγουμένως, τα πρωτόγνωρα γεγονότα των τελευταίων ετών και η ένταξη της Κύπρου σε δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο μας έχουν ωθήσει σε πράξεις και αποφάσεις οι οποίες ευελπιστούμε ότι θα καταστήσουν την Κύπρο ακόμη πιο ελκυστική σε διεθνείς επενδύσεις.

Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον -όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση- από διεθνείς επενδυτές για τα κυπριακά λιμάνια ενώ, οι ενδείξεις καταδεικνύουν ενδιαφέρον και σε άλλους τομείς της οικονομίας μας όπως αυτός του τουρισμού, της ναυτιλίας και των καζίνο. Επιπρόσθετα, παρά τις δύσκολες μέρες που πέρασε ο τραπεζικός τομέας, εντούτοις ξένοι επενδυτές επέδειξαν εμπιστοσύνη σε αυτόν και επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Στο ορίζοντα υπάρχει και η ιδιωτικοποίηση της Cyta η οποία ήδη μπήκε σε τροχιά διαμόρφωσης των κατάλληλων συνθηκών για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε και την πρόθεση της για ανάπλαση των ορεινών περιοχών με τη βοήθεια ιδιωτών και την αξιοποίηση κρατικής γης.

Επίσης, η Κύπρος εμφανίζεται ελκυστική και στον τομέα της ενέργειας και της ναυτιλίας. Ήδη εταιρείες του κλάδου της ενέργειας έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο, προσέλαβαν ντόπιο προσωπικό και σχεδιάζουν το μέλλον τους σε ένα νησί που μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Η χώρα μας είναι ταυτόχρονα μια υπολογίσιμη δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα ήδη δυνατά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Οι προοπτικές είναι μεγάλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΥ εκπόνησε πρόσφατα για λογαριασμού του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας του υπουργείου Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων, μελέτη για την ανάπτυξη ενός περιεκτικού στρατηγικού σχεδίου για την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία στη βάση έρευνας και ανάλυσης των υφιστάμενων τάσεων αλλά και των τάσεων που αναμένεται να επικρατήσουν στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία στο προβλεπτό μέλλον. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι διότι στη βάση της μελέτης μας, η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει και προχωρεί στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου περαιτέρω προώθησης του τομέα. Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στην πιθανή λύση του Κυπριακού η οποία μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για νέες επενδύσεις στο νησί.

 

Οι κυπριακές τράπεζες προσφέρουν σήμερα τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων στην Ευρωζώνη. Πιστεύετε ότι σταδιακά θα μπορούσαν να προσελκύσουν και πάλι καταθέσεις από το εξωτερικό;

Θα ήθελα να ξεκινήσω από την επισήμανση ότι δεν πρέπει να μας ξενίζει το ψηλότερο από το μέσο όρο ύψος των επιτοκίων στην Κύπρο. Είναι αναμενόμενο, δεδομένων των γεγονότων που έχουν προηγηθεί τα οποία προκάλεσαν έντονη αβεβαιότητα και οικονομική αστάθεια.

Σήμερα οι κυπριακές τράπεζες έχουν σταθεί στα πόδια τους έχοντας ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίησή τους – με την προσέλκυση μάλιστα ξένων επενδύσεων ύψους πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, με την προώθηση μια σειράς κινήσεων εξυγίανσης και με την υιοθέτηση μεθόδων και κανονισμών που τους επιτρέπει καλύτερη οργάνωση και διαχείριση των εργασιών τους.

Όλα τα πιο πάνω συμβάλλουν στην επιστροφή της σταθερότητας και της εμπιστοσύνη στο σύστημα, γεγονότα που θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την προσέλκυση καταθέσεων από τις εγχώριες τράπεζες.

 

Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων; Θεωρείτε εφικτή τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας»;

Όπως ανέφερα και νωρίτερα, το ψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ελλοχεύει ορατούς κινδύνους για τη σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος αλλά και για τις προοπτικές της οικονομίας. Ανάκαμψη της κυπριακής οικονομία προϋποθέτει αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος. Γι’ αυτό το λόγο απαιτούνται σοβαρές προσπάθειες εκ μέρους όλων των παραγόντων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά και να απομακρυνθούν από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους και σταδιακά να ξεκινήσουν τον δανεισμό, κάτι που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναζωογόνηση της οικονομίας.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα ένα νέο νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις εκποιήσεις ενυπόθηκης ακίνητης περιουσίας και θεσπίζει κανόνες για την αφερεγγυότητα στοχεύοντας και στην ενθάρρυνση της αναδιάρθρωσης των δανείων. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη η οποία ευελπιστούμε ότι θα λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.

Είναι γενικώς αποδεκτό ως κανόνας ότι οι τράπεζες πρέπει σταδιακά να επιστρέψουν στις παραδοσιακές τους δραστηριότητες και να αφήσουν το έργο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ειδικούς / επαγγελματίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου που επιτρέπει την πώληση δανείων σε τρίτα μέρη προβλέπει την εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων για δάνεια μέχρι €1εκ αποσκοπώντας στην προστασία της συντριπτικής πλειοψηφία των δανείων που χορηγούνται σε νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

 

Ποιές εκτιμάτε ότι είναι οι βασικότερες μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση;

Θα ήθελα να επισημάνω ότι μέχρι σήμερα παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή κάποιων αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, πλείστες από τις οποίες αποτελούσαν και υποχρεώσεις της Δημοκρατίας με βάση το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Θα συμφωνήσω με τη λαϊκή ρήση που λέει «κάλιο αργά παρά ποτέ», θα τονίσω όμως ότι ο χρόνος εξαντλείται επικίνδυνα. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις τώρα και μάλιστα όχι διότι μας το επιβάλλουν οι δανειστές μας αλλά, διότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη και αποτελεσματική οικονομία.

Ξεκινώντας από τα βασικά, σημειώνω ότι πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για εγγραφή εταιρειών, ολοκλήρωση εγγράφων με τον Έφορο Εταιρειών και γενικά να παταχθεί η γραφειοκρατία, να επικρατήσει διαφάνεια και ταχύτητα. Αυτό είναι ένα βασικό βήμα για ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο.

Πρέπει επίσης να δημιουργηθεί αυτό που χιλιάδες φορές ειπώθηκε και εξαγγέλθηκε, πλην όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε πραγματικά. Αναφέρομαι στη Μονοθυριδική Υπηρεσία σε όλες τις υπηρεσίες, το γνωστό one-stop-shopτο οποίο είναι απαραίτητο για να διευκολύνει τον επιχειρηματικό κόσμο στην επαφή του με το κράτος. Η απουσία του one-stop-shop εμποδίζει τη χώρα μας να αναπτυχθεί περαιτέρω και να εκσυγχρονιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη της πολιτικής του one-stop-(shipping)-shop αποτελεί μία από τις κύριες εισηγήσεις της μελέτης που εκπόνησε η ΕΥ, στην οποία αναφέρθηκα και πιο πάνω, σε σχέση με το μέλλον της ναυτιλίας στην Κύπρο, κάτι το οποίο τυγχάνει θετικής ανταπόκρισης από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω την ανάγκη προώθησης – μέσω δημόσιων αλλά και ιδιωτικών πρωτοβουλιών – σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Διεθνείς έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας ανά το παγκόσμιο δημιουργούνται από την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτόμων ιδεών. Η πρόσφατη μελέτη της ΕΥ με τίτλο «From classroom to boardroom: Creating a culture for high impact entrepreneurship», τονίζει την ανάγκη δημιουργίας επιχειρηματικής κουλτούρας ακόμη και από τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης ενός ατόμου. Προειδοποιεί δε ότι αν οι κυβερνήσεις δεν προωθήσουν την εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών στην εκπαίδευση, οι οποίες θα στηρίξουν τις επόμενες γενιές νέων επιχειρηματιών, αυτές κινδυνεύουν να χάσουν χρόνια ευκαιριών για ανάπτυξη θέσεων εργασίας και καινοτόμων ιδεών.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα