Η Microsoft αλλάζει και γίνεται “mobile first, cloud-first”

Η Microsoft αλλάζει και γίνεται “mobile first, cloud-first”

 


Η Microsoft Κύπρου ξεκίνησε την παρουσία της στην εγχώρια αγορά το 2002 και όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Γιώργος Πετρακίδης σε συνέντευξη του στο EUROΚΕΡΔΟΣ, η Microsoft αλλάζει και γίνεται μια εταιρεία “mobile first, cloud-first” αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της.

Στην συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Πετρακίδης τόνισε και το ζωτικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft που δημιουργήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο θα συμβάλει στην προώθηση της καινοτομίας και στην ενδυνάμωση της τοπικής επιχειρηματικότητας

 

Tι υπηρεσίες προσφέρει η Microsoft Κύπρου;

Η Microsoft αλλάζει και γίνεται μια εταιρεία “mobile first, cloud-first” αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της. Μέσα από τα προϊόντα μας βοηθούμε τους επιχειρηματικούς μας πελάτες να έχουν εταιρική ευελιξία, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών της εταιρείας τους, όπως επίσης να έχουν μέγιστη παραγωγικότητα. Οι Cloud λύσεις μας όπως το Office 365, Windows Azure και το CRM Online, επιτρέπουν στης επιχειρήσεις όλων των μεγεθών να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να μειώσουν σημαντικά το κόστη τους. Μεγάλη έμφασή δίνουμε σε υπηρεσίες προς τους καταναλωτές μέσω συνδρομών, όπως Office 365, Skype, XBOX, Windows Phones, και πολλές επιλογές υπολογιστών Windows.

 

Και ποιες νέες υπηρεσίες να περιμένουμε;

Η επιτυχία της Microsoft βασίζεται στην ικανότητά μας να δημιουργούμε νέα και συναρπαστικά προϊόντα, υπηρεσίες και εμπειρίες για τους χρήστες μας, H Microsoft πραγματοποίησε και πραγματοποιεί καινοτομίες σε τεχνολογικά προϊόντα, τα οποία έχουν μετασχηματίσει τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται, δουλεύουν, μαθαίνουν, παίζουν και επικοινωνούν. Διατηρούμε τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας για την έρευνα και την ανάπτυξη, όπου ξοδεύουμε περισσότερα από $10 δισεκατομμύρια ετησίως σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών και εργαλείων. Για την επιτυχία της στρατηγικής μας, κάνουμε επίσης και πολλές εξαγορές, με σκοπό τον περεταίρω εμπλουτισμό τον προϊόντων και υπηρεσιών μας. Μέσα στον Ιούλιο εκδώσαμε τα Windows 10 όπου προσδοκούμε να αλλάξουμε την μέχρι τώρα σχέση του χρήστη με τις διάφορες συσκευές του. Προτεραιότητά μας στη Microsoft Κύπρου είναι η εφαρμογή της επιχειρηματικής στρατηγικής της Microsoft Corporation σε τοπικό επίπεδο.

 

Λίγα λόγια για τα Windows 10 και τι αλλάζει;

Τα Windows 10 σηματοδοτούν μια εποχή στην οποία η χρήση των υπολογιστών γίνεται πιο προσωπική από ποτέ, και πλέον στο επίκεντρο βρίσκονται οι άνθρωποι και όχι η τεχνολογία. Σε αυτή την εποχή, σημασία έχει το mobility των εμπειριών, και όχι των συσκευών. Οι άνθρωποι θα μπορούν να αλληλοεπιδρούν με την τεχνολογία με φυσικό τρόπο, όπως συναναστρέφονται με τους συνανθρώπους τους, χρησιμοποιώντας τη φωνή, χειρονομίες και βλέμματα. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή αξιόπιστων εμπειριών τις οποίες ελέγχουν οι ίδιοι οι χρήστες. Τα Windows 10, προσαρμόζονται σε διάφορες συσκευές που επιλέγουν οι χρήστες -από Xbox μέχρι ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλέφωνα, tablets και μικροσκοπικά gadgets- προσφέροντας μια ενιαία, γνώριμη και συμβατή εμπειρία. Τα Windows 10 ξεκλειδώνουν το μέλλον της ολογραφικής τεχνολογίας με το Microsoft HoloLens, είναι η πρώτη ολογραφική πλατφόρμα πληροφορικής όπου οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν ολογραφικές εμπειρίες οι οποίες συμβαίνουν στην πραγματικότητα, επιτρέποντας έτσι νέους και εξωπραγματικούς τρόπους επικοινωνίας, δημιουργίας και ανακάλυψης.

 

Microsoft, ο κολοσσός της πληροφορικής. Πόσο σημαντική είναι η παρουσία της εταιρείας στη χώρα μας; Τόσο για την Κύπρο όσο και για την ίδια την Microsoft;

Η αποστολή και οι αξίες μας στην Microsoft είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες τους. H στρατηγική και επιχειρηματική δράση της Microsoft βασίζεται σε μία αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με όλους μας τους πελάτες, συνεργάτες, και με την κοινωνία γενικότερα. Η Microsoft Κύπρου δεν είναι μόνο μια πολυεθνική εταιρεία που λειτουργεί στην Κύπρο, αλλά μια εταιρεία με πλούσια δραστηριότητα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Εθελοντισμού, που έχει πλέον μπει βαθιά μέσα στην κουλτούρα μας.

 

Ποιες επενδύσεις έχει κάνει η Microsoft στην Κύπρο;

Έχουμε κάνει πάρα πολλές επενδύσεις τα τελευταία δεκατρία χρόνια που δραστηριοποιούμαστε στην Κύπρο. Δίνουμε μεγάλη έμφαση σε ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ξεπεράσαμε το ένα εκατομμύριό σε δωρεάν λογισμικών σε Κυπριακές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δίνουμε δωρεάν λογισμικά σε Startups μέσα από τα προγράμματα BizSpark, προσφέραμε στην Αστυνομία Κύπρου εξειδικευμένο λογισμικό για πάταξη της παιδικής πορνογραφίας, και θα συνεχίσουμε επίσης να είμαστε χορηγοί των Special Olympics. Μεγαλύτερη επένδυση ωστόσο θεωρώ το ανθρώπινο δυναμικό που έχει σήμερα η Microsoft Κύπρου.

 

Έχει αναφερθεί πως η Microsoft Κύπρου θα επενδύσει στην ανάπτυξη των start ups. Tι σημαίνει αυτό?

H Microsoft στέκεται δίπλα στις νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν σαν αντικείμενο την τεχνολογία. Στους νέους ανθρώπους που τώρα σχεδιάζουν τα πρώτα τους βήματα στην επιχειρηματικότητα, στο χώρο της τεχνολογίας, θα προτείναμε να έρθουν σε επαφή με την Microsoft Κύπρου. Μέσα από το πρόγραμμα BizSpark προσφέρουμε δωρεάν προϊόντα λογισμικού και τεχνική υποστήριξη, και μέσα από το πρόγραμμα Microsoft Ventures προσφέρουμε εξειδικευμένα προγράμματα για τους νεοσύστατους επιχειρηματίες, ισχυρή επαγγελματική και τεχνική καθοδήγηση από ειδικούς της Microsoft και το πιο σημαντικό, συνδέουμε τα τοπικά start ups με μεγάλους εταιρικούς πελάτες μας και με παγκόσμια brands. Επίσης διενεργούμε τεχνολογικούς διαγωνισμούς (Imagine Cup, hackathons, startup weekends) όπου τους δίνετε οι δυνατότητα να παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους.

 

Τι σημαίνει η δημιουργία του Microsoft Ιnnovation Center για την Κύπρο; Που αποσκοπεί;

Το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας, ενδυνάμωση της τοπικής επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης μιας βιώσιμης τοπικής οικονομίας τεχνολογίας. Θα παρέχει στοχοθετημένη κατάρτιση για τις απαραίτητες τεχνολογίες και επιχειρηματικές δεξιότητες στους φοιτητές, νέους επιχειρηματίες, επαγγελματίες προγραμματιστές λογισμικού, τους επαγγελματίες, τους ερευνητές και ακαδημαϊκούς. Το πιο σημαντικό, θα ενεργεί ως θερμοκοιτίδα για τις τοπικές νεοσύστατες επιχειρήσεις, δίνοντάς τους ένα μεγάλο προβάδισμα για την υλοποίηση των ιδεών τους. Απώτερος σκοπός του Microsoft Ιnnovation Center είναι να είναι ένας στρατηγικός εταίρος για την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του Κυβερνητικού μηχανισμού, και να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Βλέπετε προκλήσεις και ευκαιρίες μέσα από το θολό οικονομικό τοπίο;

Παρά τις προκλήσεις της αγοράς, είμαι βέβαιος ότι η Microsoft Κύπροu θα συνεχίσει να αυξάνει τον κύκλο εργασιών της έστω και με βραδύτερους ρυθμούς από ότι στο παρελθόν και να παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής στην Κύπρο. Όταν σε μια αγορά υπάρχει αβεβαιότητα, δημοσιονομικοί περιορισμοί και δυσκολίες, τότε καθιστά τις εταιρείες απρόθυμες να επενδύσουν και να εκσυγχρονιστούν. Επενδύοντας όμως στην τεχνολογία, βοηθάει τις επιχειρήσεις να καινοτομήσουν, να συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικές και να παραμείνουν «ζωντανές».

 

Who is Who

Ο Γιώργος Πετρακίδης εντάχθηκε στο δυναμικό της Microsoft Κύπρου πριν από 12 χρόνια ως Διευθυντής μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνεργατών. Κατά την περίοδο αυτή, είχε την ευκαιρία να αναλάβει πολυάριθμους ρόλους, που καλύπτουν διάφορες χώρες (Μάλτα, Λίβανο, Ιορδανία, Παλαιστίνη), όπως για παράδειγμα: Partner Development Manager, Consumer Channels Group Manager, και Enterprise Partner Group Manager.

Tα δύο τελευταία χρόνια, ο Γιώργος Πετρακίδης, οδήγησε με επιτυχία την Microsoft Κύπρου ως Γενικός Διευθυντής. Από τον Σεπτέμβριο αναλαμβάνει το ρόλο του Γενικού Διευθυντή Κύπρου και Μάλτας.

Ο Γιώργος Πετρακίδης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το New York Institute of Technology (NYIT), πτυχίο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του St. Francis και Δίπλωμα Πελατειακών Σχέσεων από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU). Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Κύπρου (CITEA).


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα