Η Moody’s «καίει» τον ελληνικό τραπεζικό τομέα

Η Moody’s «καίει» τον ελληνικό τραπεζικό τομέα

 


Μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο τέλος Απριλίου, η Moody’s ρίχνει τα βέλη της τώρα στις ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα ο οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει σε αρνητικό από σταθερό το outlook για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί πως έχει αυξηθεί ο κίνδυνος να παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και να επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων σε κάθε κίνηση στο ελληνικό σύστημα. Επίσης αναμένει νέα αύξηση των κόκκινων δανείων και μείωση τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια», παράγοντες που θα καταστήσουν αναγκαίες νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών είναι απόρροια, όπως επισημαίνει η Moody’s της σημαντικής επιδείνωσης στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2014. Επίσης το αρνητικό outlook αντανακλά την  πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2015-2016 (στο 0,5% εφέτος και στο 1,5% το 2016), λόγω των πολιτικών εξελίξεων μετά τις εκλογές που έχουν οδηγήσει σε πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας. Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών και την περιορισμένη παραγωγή εσόδων θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των κόκκινων δανείων, τη μείωση των κεφαλαιακών «μαξιλαριών» και την καθυστέρηση της ανάκαμψης της κερδοφορίας προ προβλέψεων το 2015.

Σχετικά με τις καταθέσεις ο οίκος εκτιμά ότι στο πεντάμηνο έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ ή το 18% των συνολικών καταθέσεων. Οι αναλυτές του οίκου βλέπουν πως οι πιέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα διατηρηθούν τους επόμενους 12-18 μήνες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και «παγώματος» των καταθέσεων.

Παράλληλα η Moody’s αναμένει να συνεχιστούν οι έντονες πιέσεις στη χρηματοδότηση, ενώ εκτιμά πως η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα παραμείνει υψηλή καθώς η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει περιορισμένη λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σε ότι αφορά το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και τους φόβους για πιθανή επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και για έξοδο από την ευρωζώνη. Η πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά repo έχει ουσιαστικά κλείσει, καθώς οι ξένες τράπεζες ελαχιστοποιούν την έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Συνεπώς, η Moody’s εκτιμά πως η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και τον ELA θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Υπολογίζει πως η χρηματοδότηση αυτή έχει αυξηθεί στο 32% περίπου των συνολικών assets στο τέλος Απριλίου, από περίπου 12% στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2014.

Επίσης η βραδύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ, στο 0,5% το 2015 και στο 1,5% το 2016, θα περιορίσουν τη δημιουργία κερδών από βασικές δραστηριότητες των τραπεζών. Η Moody’s, αναμένει οι περισσότερες τράπεζες να παραμείνουν ζημιογόνες, λόγω των αδύναμων εσόδων, πρόβλημα που θα ενταθεί από τις αυξημένες απαιτήσεις για προβλέψεις και τα υψηλά κόστη χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο διεθνής οίκος προβλέπει πως θα αυξηθούν γύρω στο 38-40% των μικτών δανείων μέχρι το τέλος του 2015 από 34,2% τον Δεκέμβριο του 2014, αντανακλώντας τις πιο αδύναμες οικονομικές συνθήκες και τις αυξημένες καθυστερήσεις στις πληρωμές και τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Υπό αυτές οι συνθήκες η Moody’s εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα