Θετικό το μήνυμα του Προέδρου της ΟΕΒ κ. Χρίστου Μιχαηλίδη για το νέο έτος 2015

Θετικό το μήνυμα του Προέδρου της ΟΕΒ κ. Χρίστου  Μιχαηλίδη για  το νέο έτος  2015Με την ευκαιρία του νέου έτους ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κύριος Χρίστος Μιχαηλίδης εκφράζει εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) τις θερμότερες του ευχές προς όλους τους πολίτες της Κύπρου μας καθώς και την ελπίδα και αισιοδοξία για ένα καλύτερο νέο έτος.

«Είναι με μεγάλη υπερηφάνεια που παρακολουθήσαμε τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα με την οποία ο κυπριακός λαός – τόσο εργοδότες, όσο και εργαζόμενοι – αντιμετώπισαν κατά το έτος που μας πέρασε τις δυσκολίες που είχε επισωρεύσει η βαθιά οικονομική κρίση. Οι άνευ προηγουμένου αντιξοότητες που μας επιβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2013, είδαμε να εξομαλύνονται σε κάποιο βαθμό, με πολύ αργά μεν, αλλά σταθερά βήματα κατά το 2014. Ταυτόχρονα, είδαμε σε πολλές περιπτώσεις την ανθρωπιά του κύπριου να μεγαλουργεί, αφού είναι πολλά τα παραδείγματα συμπολιτών μας (επιχειρήσεων και απλών πολιτών) που προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν για να βοηθήσουν τους δυσπραγούντες συνάνθρωπους μας.

Ένας από τους μεγαλύτερους και δυσκολότερους στόχους για την κυπριακή οικονομία, ήταν αναμφίβολα η επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι μεγάλες τράπεζες κατά τα προηγούμενα χρόνια, τις είχαν φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση το τελευταίο διάστημα. Παρόλα αυτά, βλέπουμε το 2014 να κλείνει με μια νότα αισιοδοξίας ειδικότερα για τον τραπεζικό μας τομέα, αφού τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του τόπου κατάφεραν να προσελκύσουν τα απαραίτητα κεφάλαια και να περάσουν τους «ελέγχους αντοχής» με επιτυχία. Η επιτυχία τους ήταν αποτέλεσμα των θυσιών πολιτών, επενδυτών και του επιχειρηματικού κόσμου και κατά συνέπεια εναποθέτονται δικαίως ψηλές προσδοκίες για στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου από τις τράπεζες μας.

Τα δεδομένα καταδεικνύουν πως πλησιάζουμε στο σημείο εξόδου από την ύφεση. Οι θετικές αυτές ενδείξεις αντανακλώνται και στις συνεχόμενες θετικές αξιολογήσεις των κλιμακίων της Τρόικα αλλά και στις αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει, με την υπεύθυνη στάση και στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, τους αναγκαίους μεταρρυθμιστικούς σχεδιασμούς και την περεταίρω εξυγίανση της οικονομίας μέχρι και την οριστική μας έξοδο από την κρίση ώστε να τεθούν υγιείς και γερές βάσεις για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη. Για την ολοκλήρωση του στόχου αυτού, απαιτείται μεγάλη προσοχή και συνεχής παρακολούθηση ώστε εξωγενείς παράγοντες να μην επηρεάσουν τους επόμενους σχεδιασμούς, ενώ καθοριστική θεωρείται η εισαγωγή μέτρων και δράσεων που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη.

Θετικά είναι και τα μηνύματα σε ότι αφορά την ανεργία αφού κατά το 2014 άρχισε να καταγράφει έστω και ελαφρά πτώση για πρώτη φορά μετά την είσοδο της Κύπρου στη μνημονιακή περίοδο. Φυσικά ο δρόμος για σημαντική βελτίωση στον τομέα αυτό θα είναι μακρύς, γι’ αυτό οι προσπάθειες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα πρέπει να εντατικοποιηθούν στον χρόνο που μας έρχεται.

Πέρα από τον ευρύτερο τομέα της ενέργειας που διανοίγει πολλές προοπτικές για την οικονομία, πιστεύουμε ότι η Κύπρος δεν πρέπει να εγκαταλείψει τους «παραδοσιακούς» τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπως είναι ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, η βιομηχανία και οι οικοδομές.

Τομείς και έργα όπως το θέρετρο-καζίνο, του οποίου η διαδικασία αδειοδότησης πρέπει να επιταχυνθεί, καθώς επίσης και ο αγροτουρισμός, ο συνεδριακός, ιατρικός, θρησκευτικός και αθλητικός τουρισμός πρέπει να τύχουν κατάλληλης εστίασης.

Οι εμπειρίες και η δυναμική που αναπτύχθηκαν στον τόπο μας τις δύο προηγούμενες δεκαετίες σε ότι αφορά τις ψηλού επιπέδου κλαδικές υπηρεσίες ναυτιλιακές, ξένου συναλλάγματος, ελεγκτικές, χρηματο-οικονομικές, νομικές, συμβουλευτικές, κ.α. μπορούν επίσης εύκολα να ανακτήσουν τη σημασία και τη συμβολή τους στην οικονομία και να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην προσέλκυση/ ανάπτυξη επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κυπριακός λαός απέδειξε και στο παρελθόν ότι στις δύσκολες στιγμές διαθέτει τις ψυχικές δυνάμεις, το επιχειρηματικό πνεύμα και την εργατικότητα που χρειάζεται για να σταθεί στα πόδια του και να ανταπεξέλθει σε κάθε δυσκολία που του παρουσιάζεται. Μαθαίνοντας από τα λάθη μας θα μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε την οικονομία της Κύπρου σε πιο στέρεες και υγιείς βάσεις.  Με σωστό προγραμματισμό, καθαρή σκέψη και σκληρή δουλειά, το 2015 μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για τη διαμόρφωση του μελλοντικού επιχειρηματικού χάρτη της Κύπρου με βασικό στόχο την ευημερία του λαού μας.

Εύχομαι σε όλους τους επιχειρηματίες και σε όλους τους εργαζόμενους κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία!».


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα