Ιδέες για διόρθωση της ζημιάς των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής

Ιδέες για διόρθωση της ζημιάς των κουρεμένων καταθετών της ΛαϊκήςΙδέες και απόψεις για ενδεχόμενες προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας αντάλλαξαν σήμερα ο Σύνδεσμος Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η Πολιτεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση αναγνωρίζει πως κάποιοι συμπολίτες μας έχουν υποστεί κόστος λόγω των λαθών και των παραλείψεων του παρελθόντος, πρώτα απ` όλα στην πραγματική οικονομία, επιχειρήσεις έκλεισαν, χάθηκαν θέσεις εργασίας αλλά και στον τραπεζικό τομέα που καταθέτες έχουν υποστεί ζημιά.

«Αναγνωρίζεται αυτό το γεγονός, θεωρώ πως πρέπει την ίδια ώρα να αναγνωρίζεται και η δυσκολία του κράτους να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να αναιρέσει αυτή την ζημιά, αυτό το κόστος που έχουν υποστεί αυτοί οι συμπολίτες μας. Παρόλα αυτά συμφωνήσαμε πως θα συνεχίσουμε τον διάλογο».

Υπενθυμίζεται ότι ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup, η Λαϊκή Τράπεζα οδηγήθηκε σε κλείσιμο, με αποτέλεσμα οι καταθέτες να δουν τις καταθέσεις τους, πέραν των €100.000 που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου, να εξαφανίζονται. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ, Άδωνις Παπακωνσταντίνου είπε πως συμφωνήθηκε όπως εξεταστούν οι διάφορες ιδέες και προτάσεις τόσο από τον Σύνδεσμο όσο και το ΥΠΟΙΚ «και θα επανέλθουμε σύντομα για να παρουσιάσουμε και στον Πρόεδρο αυτά τα οποία θα παρουσιάσουμε σαν σύνδεσμος είτε το Υπουργείο Οικονομικών σε συνάρτηση πιθανώς και με άλλα Υπουργεία τα οποία πιθανώς να εμπλέκονται για να δούμε τι εκείνο το οποίο μπορεί να γίνει τι είναι εκείνο το οποίο δεν μπορεί να γίνει για να ξεκινήσουμε επιτέλους να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα τα οποία υπάρχουν».

Σημείωσε πως έχουν κατατεθεί και νέες προτάσεις και επικαιροποιημένες παλαιότερες προτάσεις«οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν είναι σε στάδιο στο οποίο θα μπορούσαν να εξηγηθούν ή και να δημοσιοποιηθούν».

Ο κ. Παπακωσταντίνου ανέφερε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση «δεν έχει ένα βιβλιάριο επιταγών το οποίο μπορεί να ξεκινήσει και θα γράφει ονόματα καταθετών οι οποίοι θα εισπράξουν λεφτά».

«Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν λύσεις, θα θέσουμε ενώπιον πρώτα του Υπουργού και μετά του Προέδρου της Δημοκρατίας όλα αυτά τα πράγματα τα οποία κατά τη γνώμη μας είναι εφικτά και ελπίζουμε θα τύχουν θετικής ανταπόκρισης για να αρχίσει πλέον το πρόβλημα να λύνεται».

Διευκρίνισε όμως ότι χρειάζεται αρκετή μελέτη, αλλά «υπάρχει ευτυχώς η βάση πάνω στην οποία θα μπορούμε να δουλέψουμε».

«Και τα ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα και η αποτελεσματική εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από τις μελέτες και οι συναντήσεις που θα έχουμε εντός των προσεχών εβδομάδων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου διατύπωσε εκ νέου επικρίσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ως Αρχή Εξυγίανσης διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής.

Όπως είπε, η ΚΤΚ η οποία πήρε περιουσιακά στοιχεία αξίας €900 εκατομμυρίων και τα έκανε €280 εκ. ενώ άλλαξαν δύο ειδικοί διαχειριστές των περιουσιακών στοιχείων αυτών.

«Τώρα προσπαθούν τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου σε τιμή η οποία είναι η χαμηλότερη από το 2014. Είδωμεν, βασικά έχουμε υψώσει τα χέρια σε ό,τι αφορά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία διότι ό,τι και να κάνουμε ό,τι και να εισηγηθούμε σε ό,τι αφορά την αρχή εξυγίανσης είναι σαν να ρίχνουμε αυγά πάνω στον τοίχο», είπε.

Σε ερώτηση αν τέθηκε θέμα συμμετοχής των καταθετών της Λαϊκής στο μετοχικό κεφάλαιο του Συνεργατισμού, ο κ. Παναστασίου είπε πως δεν είναι κάτι το οποίο έχει αποκλειστεί αλλά δεν υπάρχει και κάτι χειροπιαστό αυτή τη στιγμή υπό την μορφή συγκεκριμένης πρότασης.

«Είναι κάτι το οποίο είναι μέσα στα βιβλία του Υπουργού, στις σημειώσεις του Υπουργού», είπε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης το είχε θέσει. Σημείωσε όμως ότι δεν υπάρχει κάτι τελεσίδικο για συμμετοχή στο μελλοντικό σχήμα του Συνεργατισμού».

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως υπάρχουν πάρα πολλές χιλιάδες καταθετών, οι οποίοι έχουν προβεί σε καταχώρηση αγωγών που είναι ανεξάρτητη των συζητήσεων.

«Εάν βρεθεί η πολιτική λύση και είναι ικανοποιητική δεν υπάρχει και κανένας λόγος να συνεχιστούν οι αγωγές», κατέληξε.


Comments

comments

Tags: kourema, laiki, sykala

Σχετικά με τον Συγγραφέα