Και η Κύπρος στον πόλεμο κατά του ξεπλύματος χρήματος

Και η Κύπρος στον πόλεμο κατά του ξεπλύματος χρήματος

 


Ο ΓΔ του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. Μιχάλης Καμμάς, μίλησε σε συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Αράβων Τραπεζιτών

 

Για τον ρόλο και όλα όσα οι κυπριακές τράπεζες κάνουν προς αναχαίτιση των σημαντικών κινδύνων του ξεπλύματος παράνομου χρήματος, αλλά και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, μίλησε στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Αράβων Τραπεζιτών, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου (ΣΤΚ) κ. Μιχάλης Καμμάς.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το διήμερο 28 και 29 Ιουλίου στη Λεμεσό, παρουσία τραπεζιτών και στελεχών χρηματοπιστωτικών οργανισμών από διάφορες χώρες, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

 

Προκλήσεις σε παγκόσμια κλίμακα

Στο χαιρετισμό του ο κ. Μιχάλης Καμμάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα κεφαλαιώδη ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν στο συνέδριο τονίζοντας ότι αποτελούν μεγάλες προκλήσεις τόσο για τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο, όσο και για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, αλλά και τους εποπτικούς φορείς.

 

Συμμόρφωση σε επίπεδο πολιτείας και τραπεζών

Μάλιστα, ο κ. Μιχάλης Καμμάς τόνισε ότι ο ΣΤΚ αφενός στηρίζει τις ενέργειες περιορισμού του κινδύνου από πιθανές παράνομες συναλλαγές και αφετέρου συμμετέχει στις συζητήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία. Μάλιστα, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΤΚ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία επιδιώκει να εδραιώσει τη γνώση επί θεμάτων μείωσης των κινδύνων, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με παγκόσμιους φορείς, όπως ο FATF (Financial Action Task Force, με 35 μέλη σε όλο τον κόσμο), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και αρμόδιες αρχές από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο κ. Μιχάλης Καμμάς, εξήγησε ότι οι ενέργειες περιορισμού του κινδύνου από πλευράς τραπεζών ενέχουν και προκλήσεις για τις ίδιες τις τράπεζες, αφού απαιτείται χρόνος προς συμμόρφωση με τις οδηγίες, δυνητική απώλεια πελατών που συνεπάγεται και απώλεια εσόδων για κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Παρόλα αυτά, ο κ. Μιχάλης Καμμάς, υπογράμμισε ότι οι τράπεζες συμμορφώνονται με τις σχετικές Οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και την κείμενη νομοθεσία, συμπληρώνοντας ότι και οι κυπριακές τράπεζες είναι σε θέση να τερματίζουν τη συνεργασία τους με έναν πελάτη εκεί και όπου εντοπιστούν στοιχεία για λογαριασμούς που συνδέονται με ξέπλυμα χρήματος ή και χρηματοδότησης τρομοκρατίας, καθώς και να λαμβάνουν άλλα μέτρα ειδικά σε σχέση με κατηγορίες υψηλού κινδύνου. Την ίδια ώρα ο κ. Μιχάλης Καμμάς ανέφερε ότι το εποπτικό πλαίσιο στην Κύπρο είναι εναρμονισμένο με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, ενώ εξήγησε ότι πρόσφατα έχει εκδοθεί η 4η Ευρωπαϊκή Οδηγία κατά του ξεπλύματος χρήματος, της οποίας πολλές από τις πρόνοιες έχουν ήδη υιοθετηθεί στη σχετική κυπριακή νομοθεσία.

 

Η πορεία της Κύπρου στο Μνημόνιο

Επιπρόσθετα, ο κ. Μιχάλης Καμμάς έκανε αναφορά στην έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο, σημειώνοντας ότι η χώρα κατάφερε να εξέλθει από την οικονομική ύφεση, σταθεροποίησε το χρηματοπιστωτικό τομέα, επέφερε βελτιώσεις στο δημόσιο τομέα και επανάκτησε την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές.

 

Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι της κυπριακής οικονομίας

Πάντως, πέραν των θετικών δεδομένων που ανέδειξε ο κ. Μιχάλης Καμμάς, στάθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως οι συνθήκες αστάθειας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και των συνεχών αλλαγών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα