Και ξαφνικά…θρίαμβος για Ερντογάν και Νταβούτογλου

Και ξαφνικά…θρίαμβος για Ερντογάν και Νταβούτογλου

Πλήρη ανατροπή των δημοσκοπήσεων έφερε το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου στην Τουρκία, που δίνει την αυτοδυναμία (πάνω από 49,4%) στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προσωρινού πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τις εκλογές της 7ης Ιoυνίου το κόμμα είχε προσελκύσει μόνο το 40.9% και είχε απωλέσει την αυτοδυναμία που κατείχε τα τελευταία 13 χρόνια. Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν εκλέγει τώρα 317 βουλευτές, αποκτώντας μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που του επιτρέπει να κυβερνήσει χωρίς κλυδωνισμούς την επόμενη τετραετία.

«Ευχαριστώ τον Θεό», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο twitter αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Λίγο αργότερα δήλωσε έξω από το σπίτι του, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου: «Η νίκη αυτή είναι μια νίκη της δημοκρατίας και του τουρκικού λαού. Ευτυχώς θα συνεχίσουμε θα συνεχίσουμε να σας υπηρετούμε για ακόμη τέσσερα χρόνια, μέχρι να βρεθούμε εκ νέου στην κρίση σας το 2019».

Μεγάλος χαμένος είναι αναμφίβολα το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που απώλεσε σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες και περιορίζεται πλέον στο 11.9% και τις 41 έδρες, σε σχέση με τις 80 που είχε κέρδισε στις εκλογές του Ιουνίου. Αισθητή μείωση είχε επίσης και το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αφού από το 13,8% που είχε κερδίσει τον Ιούνιο, τώρα συρρικνώθηκε στο 10,5%, κατακτώντας 59 κοινοβουλευτικές έδρες (σε σχέση με τις 80 που είχε λάβει στις εκλογές του Ιουνίου. Το κόμμα του Ντεμιρτάς πάντως βλέπει το σημερινό αποτέλεσμα ως απόρροια της ηθελημένης ακραίας πόλωσης που προκάλεσε το AKP το τελευταίο διάστημα.

Οι πρώτες αναλύσεις του αποτελέσματος αναφέρουν ότι οι τούρκοι ψηφοφόροι έστειλαν το μήνυμα ότι προτιμούν μια αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση και όχι κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ συνέδεσαν το φιλκουρδικό κόμμα με την τρομοκρατία του ΡΚΚ, παρά τις προσπάθειες του αρχηγού Σελαχατίν Ντεμιρτάς να προβάλει μηνύματα ειρήνης και δημοκρατίας, διαχωρίζοντας τη θέση του κόμματος με την πολιτική πολέμου του ΡΚΚ.

Το αποτέλεσμα όχι μόνο εξασφαλίζει για άλλη μια φορά μεγάλη νίκη στο ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν και αποτελεί προσωπικό θρίαμβό του, αλλά αναμένεται να επαναφέρει στην συζήτηση και το θέμα της πολύκροτης συνταγματικής αναθεώρησης. Στόχος της νέας κυβέρνησης αλλά κυρίως προσωπική φιλοδοξία του Ερντογάν εδώ και καιρό είναι ο μετασχηματισμός του τουρκικού πολιτεύματος από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, προκειμένου να ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος του τούρκου προέδρου.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν υψηλό, της τάξεως του 87% και είναι ενδεικτικό της σημασίας που είχε η σημερινή εκλογική διαδικασία για το εκλογικό σώμα στην Τουρκία. Το ερώτημα που απομένει τώρα ανοιχτό είναι αν τελικά η κυβέρνηση Νταβούτογλου θα προχωρήσει σε βήματα για την αποκλιμάκωση της ένταση και ίσως την επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κουρδικού. Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα είναι κατά πόσο θα κατεβάσει τους τόνους ως προς τα αντικυβερνητικά μέσα ενημέρωσης που βρέθηκαν τον τελευταίο καιρό στο στόχαστρο πρωτοφανών επιθέσεων και κατασταλτικών μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης.


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα