Και πολιτικές ευθύνες στο σκάνδαλο με τις εκπομπές αερίων

Και πολιτικές ευθύνες στο σκάνδαλο με τις εκπομπές αερίων


“Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, τότε σημαίνει πως υπάρχουν ευθύνες αλλά και κενά. Στην προκειμένη περίπτωση με το σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων στην αυτοβιομηχανία, τα κενά στην νομοθεσία επέτρεπαν στις εταιρείες να παραβιάζουν τους νόμους και να έχουν κάλυψη. Και δυστυχώς τόσο η Κομισιόν όσο και ορισμένες κυβερνήσεις έχουν σοβαρές ευθύνες για την απάτη που έγινε.” Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης, στην συνεδρία της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο με τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία. Στην συνεδρία της εξεταστικής επιτροπής συμμετείχαν για πρώτη φορά εκ μέρους της Κομισιόν, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας καθώς και ο  Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης για την δράση για το Κλίμα.

Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κ. Συλικιώτης υπενθύμισε πως η ερευνητική υπηρεσία της Κομισιόν γνώριζε και προειδοποίησε σε έκθεσή της από το 2013, ότι τα “συστήματα αναστολής” της Volkswagen θα μπορούσαν να παραποιήσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Ρώτησε λοιπόν τους εκπροσώπους της Κομισιόν γιατί δεν λήφθηκε κανένα μέτρο τόσο καιρό.

Κλείνοντας ο κ. Συλικιώτης ζήτησε από τους εκπροσώπους της Κομισιόν να εξηγήσουν τι είναι αυτό που θα αλλάξει τώρα σε σχέση με το τι έγινε ώστε να γίνει αποτελεσματικός ο ρόλος της Κομισιόν αλλά και των κρατών μελών. Επίσης ιδιαίτερα όσον αφορά την νομοθεσία ρώτησε ποια είναι τα κενά που εντοπίστηκαν και τώρα επιδιώκεται να αλλάξουν.

Απαντώντας στον κ. Συλικιώτη, ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ. Calleja, υποστήριξε πως πρέπει να αλλάξουν οι δοκιμές που γίνονται στα αυτοκίνητα καθώς αυτές που ισχύουν τώρα δεν λειτουργούν. Επίσης είπε πως πρέπει να διορθωθούν οι μηχανισμοί εποπτείας της αγοράς  και να γίνει μια γενική μεταρρύθμιση του συστήματος των ρύπων. Όσον αφορά τις ευθύνες ορισμένων κυβερνήσεων και δη της Κομισιόν που γνώριζε από το 2013 πως υπήρχαν πρόβλημα στα συστήματα μετρήσεων, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν απέφυγαν να απαντήσουν.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα