Και όμως υπάρχουν ευκαιρίες για την Κύπρο μέσω του σχεδίου Γιούνκερ

Και όμως υπάρχουν ευκαιρίες για την Κύπρο μέσω του σχεδίου Γιούνκερ

 


Γ. Κατάινεν: Σύσταση επενδυτικής πλατφόρμας για άντληση κεφαλαίων

 

Τη σύσταση μιας επενδυτικής πλατφόρμας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ως ένα εργαλείο που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Κύπρο να αντλήσει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), γνωστό ως ταμείο Γιούνκερ, προτείνει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κατάινεν σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτό είναι ένα πολύ καλό εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Κατάινεν μιλώντας στο ΚΥΠΕ από το Στρασβούργο, όπου την Τετάρτη ενημέρωσε την Ολομέλεια της Ευρωβουλής για την πρόοδο επενδυτικού ταμείου.

Ένα χρόνο μετά την λειτουργία του ΕΤΣΕ, η Κύπρος είναι μία από τις δύο χώρες της ΕΕ που δεν κατάφερε να αντλήσει χρηματοδότηση από το ταμείο Γιούνκερ. Παρά την επιστροφή στην ανάκαμψη, η ύπαρξη των πολύ υψηλών ποσοστών μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και του υψηλού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους διατηρούν το ψηλό ρίσκο για την κυπριακή οικονομία, κάτι που καθιστά τη χρηματοδότηση σε έργα υψηλού κινδύνου από το ΕΤΣΕ ασύμφορη, με το επιτόκιο να φτάνει ή να ξεπερνά το 5%. Αντίθετα, η Κύπρος χρησιμοποιεί τα προγράμματα της ΕΤΕπ (μέχρι €25 εκατ προς ΜΜΕ) τα οποία παραχωρούνται με επιτόκιο μόλις πάνω από το 3%, καθώς το ρίσκο αντισταθμίζεται από κρατικές εγγυήσεις, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στην περίπτωση του ΕΤΣΕ.

Ωστόσο, ο κ. Κατάινεν τόνισε πως οι κυπριακές αρχές και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να εξετάσουν τη σύσταση μιας επενδυτικής πλατφόρμας, στο πρότυπο της πλατφόρμας που συστάθηκε από τοπικές αρχές στη Γαλλία, κάτι που θα επιτρέψει στην Κύπρο να αντλήσει χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ.

Όπως εξήγησε, η πλατφόρμα μπορεί να είναι μια οντότητα που θα αντλήσει επενδύσεις κεφαλαίου (equity investments) από τον ιδιωτικό τομέα και δημόσιους φορείς. Στη συνέχεια η πλατφόρμα αυτή θα αντλήσει χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ, μέσω της ΕΤΕπ, κάτι που θα της επιτρέψει να παραχωρήσει φθηνά και μακροχρόνια δάνεια σε επιχειρήσεις ή σε ένα σύνδεσμο νοικοκυριών, όπως έγινε στην περίπτωση της Γαλλίας, για χρηματοδότηση έργων με «λογικό επιτόκιο», όπως είπε.

«Αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Κατάινεν, προσθέτοντας πως το σχήμα αυτό έχει παρουσιαστεί στις κυπριακές αρχές.

Ο ίδιος θεωρεί πως το εργαλείο αυτό μπορεί ειδικότερα να χρησιμοποιηθεί στον τουριστικό τομέα για χρηματοδότηση έργων όπως ανακαίνιση ξενοδοχείων.

Σημείωσε δε πως το κεφάλαιο θα μπορεί να προέλθει από ιδιώτες επενδυτές, ακόμη και ξένους επενδυτές, είτε από το δημόσιο τομέα, εάν αυτό είναι δυνατό, και τότε το ΕΤΣΕ θα μπορούσε να παραχωρήσει χρηματοδότηση με φθηνά και μακροχρόνια δάνεια.

«Πραγματικά θα ήθελα το μοντέλο αυτό να εφαρμοστεί στην Κύπρο διότι πιστεύω εκατόν τοις εκατό ότι υπάρχουν αρκετά κεφάλαια στην αγορά, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μια πλατφόρμα δημόσιου – ιδιωτικού τομέα ή σε μια καθαρή ιδιωτική σύμπραξη», δήλωσε.

Τεράστιες επενδύσεις σε περίπτωση λύσης

Παράλληλα, ο κ. Κατάινεν είπε πως τα κεφάλαια του ΕΤΣΕ και της ΕΤΕπ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, όπου «θα υπάρξουν τεράστιες επενδύσεις».

«Ας ελπίσουμε ότι επιτευχθεί η επανένωση και τότε θα υπάρξουν τεράστιες επενδύσεις σε όλους τους τομείς και το ΕΤΣΕ και η ΕΤΕπ, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις θα έρθουν στο νησί», είπε χαρακτηριστικά.

 

Να αυξηθεί η πληροφόρηση για το ΕΤΣΕ

Επιπλέον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης της ενημέρωσης γύρω για τις δυνατότητες που παρέχει το ΕΤΣΕ, υπογραμμίζοντας πως το Ταμείο δεν χρηματοδοτεί μόνο μεγάλες κρατικές επενδύσεις, αλλά και έργα με υψηλό ρίσκο και για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του SME window.

«Το ΕΤΣΕ», είπε, «παρέχει χρηματοδότηση ρίσκου (risk financing) σε ιδιωτικές επενδύσεις και σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Υπενθύμισε ακόμη πως οι επιχειρήσεις μπορούν από μόνες τους να αποταθούν στην ΕΤΕπ, χωρίς να χρειάζεται έγκριση από τις εθνικές αρχές.

 

Βγάλαμε τα χρήματα από τις τράπεζες

Σε σχέση με την ευρύτερη απόδοση του ΕΤΣΕ, ο κ. Κατάινεν επεσήμανε πως το ταμείο «δουλεύει αρκετά καλά», καθώς ο κύριος σκοπός ήταν να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, λόγω της πολιτικής των τραπεζών για αποφυγή του υψηλού ρίσκου.

«Υπάρχει αρκετή ρευστότητα στην αγορά, αλλά για παράδειγμα λόγω της αλλαγής των τραπεζικών οδηγιών η ικανότητα των τραπεζών να αναλαμβάνουν το ρίσκο έχει μειωθεί και γι` αυτό το λόγο η ρευστότητα δεν πηγαίνει σε παραγωγικές επενδύσεις», είπε.

Μέχρι τώρα το ΕΤΣΕ παραχώρησε χρηματοδότηση σε 65 επενδυτικά έργα, ενώ 185 τράπεζες έχουν υπογράψει συμφωνίες με το ταμείο.

«Φαίνεται ότι υπάρχει ζήτηση για τέτοιου είδους επενδύσεις», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις επενδύσεις σε κεφάλαιο, καθώς η ευρωπαϊκή αγορά δεν είναι αρκετά αναπτυγμένη σε αυτό τον τομέα».

Σημειώνοντας ότι το ΕΤΣΕ βοήθησε στην κινητοποίηση κεφαλαίων που σε διαφορετική περίπτωση «θα ήταν παρκαρισμένα σε τράπεζες», ο κ. Κατάινεν είπε πως το ταμείο έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής €12,8 δισεκατομμύρια για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε επενδυτικά προγράμματα, τα οποία με τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται ότι ανεβάζουν τη συνολική επένδυση ανέρχεται στα €100 δισ.

 

Παράδειγμα η Κύπρος

Ερωτηθείς για τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο, ο κ. Κατάινεν είπε πως ο ίδιος θαυμάζει το έργο που έγινε για την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας.

«Η Κύπρος και η Ιρλανδία είναι πολύ καλά παραδείγματα για το πώς μια χώρα εξέρχεται από την κρίση», είπε και πρόσθεσε: «Θαυμάζω πολύ το τι έκανε η χώρα υπό την έννοια των πολύ δύσκολων δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί και την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που όλοι γνώριζαν ότι ήταν πολιτικά πολύ δύσκολες και με κοινωνικό κόστος».

«Γι` αυτό», συνέχισε, «η Κύπρος βρίσκεται εκτός του προγράμματος, η εμπιστοσύνη επιστρέφει και τώρα μπορούμε να μιλάμε για επενδύσεις και για εκσυγχρονισμό της οικονομίας».

Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, όπως η αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα