Καλό ταξίδι ευπατρίδη Τάσο

Καλό ταξίδι ευπατρίδη Τάσο

 


  • Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού*

Είχες πει πως «τα καλύτερα ταξίδια μας φίλοι μου είναι αυτά που δεν έχουμε κάνει ακόμα.» Και η πιεστική καθημερινότητα σε οδήγησε στο πιο μεγάλο ταξίδι. Λεβέντης πολιτικός, με μοναδικό, σχεδόν ανεπανάληπτο, ήθος. Άνθρωπος που στην πλήρη σημασία της λέξης, πάντοτε κοίταζες ψηλά, μπροστά. Αδόκητος ο θάνατός σου και τεράστιο το πλήγμα που επέφερε στην υπαρξιακή αντίληψη του καθενός, στην πολιτική ζωή του Τόπου. Ενός Τόπου που τόσο πολύ αγάπησες. Ώρισες και φύλαξες στη ζωή σου τις δικές μας Θερμοπύλες και επάξια επιτέλεσες τούτο σου το θεάρεστο έργο.

Οι λέξεις δύσκολο να περιγράψουν τον Άνθρωπο Τάσο. Οι πράξεις του, πραγματική υπενθύμιση του καθήκοντος του καθενός μας, παραμένουν τώρα οι οδοδείκτες στην πορεία μας. Έντιμος και ευρέως αποδεκτός ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός, ο Τάσος Μητσόπουλος αποτέλεσε υπόδειγμα πολιτικού ανδρός και παράδειγμα για μίμηση από αυτούς που μένουνε πίσω. Οικογενειάρχης, κοντά στο Θεό, έχει κάνει πλέον όλη την Κύπρο οικογένειά του.

Το κενό που αφήνεις πίσω, δυσαναπλήρωτο. Επικήδειοι και ελεγείες πολλές σου αξίζουν. «Δώθε απ’ το όνειρο και κείθε απ’ τη γη», με τη ζωή να διαβαίνει βιαστικά μπροστά μας, οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από το όραμά σου, το ήθος σου, την μεστότητα του λόγου σου, τη νηφαλιότητά σου και να συνεχίσουμε το έργο σου, ο καθείς εφ’ ω ετάχθη.

Έφυγες για ένα ταξίδι μακρινό… το πιο μακρινό… σε τόπους αγνώριστους και νέους, όπως συνήθιζες να ταξιδεύεις με το μυαλό σου. Το βράδυ θα πέσει ξανά, το πρωί θα ξημερώσει, και’συ θα συνεχίζεις τα ταξίδια σου χαμογελώντας, με την λαμπρότητα του βλέμματός σου να ατενίζεις το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας.

Γαλήνεψε η θάλασσα Τάσο. Γαλήνεψε και η ψυχή σου εκεί στο πάνθεον των αθανάτων. Το μαύρο σκοτάδι που έφερε η άδικη πραγματικά φυγή σου, θα το διαδεχτεί το ανέσπερο φως. Οι αχτίδες του ήλιου σου ποτέ δεν θα σβήσουν, στις καρδιές, στις ψυχές, στις πράξεις μας. Τα γλυκοχαράματα που θα έρθουν, θα μας θυμίζουν πάντα εσένα.

Είσαι, αγαπημένε μας Τάσο, ένα βήμα πιο κοντά στην «αυγή μυστικής ημέρας» κατά τον Ακάθιστο Ύμνο. Εκεί, τώρα, στην ατελεύτητο βασιλεία των ουρανών, άφησες το ζήν της σαρκός με το ευ ζήν που σε χαρακτήριζε φιλοσοφικά και έφτασες πλήρως στο εν Χριστώ ζήν.

Άδικος, αδόκητος, απρόσμενος ο θάνατός σου. Τα λόγια αυτά, ελάχιστη τιμή στον Άνθρωπο, Πολιτικό, Σύζυγο, Πατέρα, Φίλο Τάσο. Οι πράξεις μας ας οριοθετούνται πλέον από τις δικές σου. Η μνήμη σου αιωνία ευπατρίδη Τάσο.

 * Λέκτορα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law Bristol, Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα