Καμία ενημέρωση από Γερμανία για το σκάνδαλο Volkswagen

Καμία ενημέρωση από Γερμανία για το σκάνδαλο Volkswagen

 

“Το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Volkswagen με υποχρεωτική εκπροσώπηση στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας. Επομένως είχατε διπλές ευθύνες, ως τοπική κυβέρνηση αλλά και ως μέτοχοι, και έπρεπε να προβείτε σε ενέργειες ώστε να ελέγξετε κατά πόσο χρησιμοποιούνταν συστήματα αλλοίωσης των μετρήσεων των εκπομπών, ιδιαίτερα μετά το 2007 όπου σχετική νομοθεσία απαγόρευσε την χρήση τους”. Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, στην ακρόαση που διοργάνωσε η εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο με τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία. Στην ακρόαση συμμετείχε ως κύριος ομιλητής ο Υπουργός Οικονομίας, Εργασίας και Μεταφορών της Κάτω Σαξονίας, Olaf Lies.

Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κ. Συλικιώτης υπενθύμισε πως από το 2013 το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Κομισιόν (JRC) επιβεβαίωσε σε έκθεση του πως “συστήματα αναστολής” μπορούν να παραποιήσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων των εκπομπών. Όπως επισήμανε, η εν λόγω έκθεση δημοσιοποιήθηκε ενώ πραγματοποιήθηκαν και ειδικά εργαστήρια για την ενημέρωση των κρατών. Κατέληξε λοιπόν πως η κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας όφειλε να είναι ενήμερη από τότε, αφού ενημερώθηκε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και έπρεπε να ζητούσε συμπληρωματικούς ελέγχους από τις βιομηχανίες καθώς και να θέσει το θέμα στο εποπτικό συμβούλιο της Volkswagen για διερεύνηση.

Ο κ. Συλικιώτης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις δοκιμές για τις μετρήσεις των εκπομπών, υπογραμμίζοντας πως ήδη στον κανονισμό 715 του 2007 αναφέρεται ξεκάθαρα πως οι δοκιμές πρέπει να γίνονται σε κανονικές συνθήκες “normal use”. Ρώτησε λοιπόν τον κ. Lies γιατί μέχρι σήμερα συνεχίζονται οι δοκιμές στα εργαστήρια ενώ είναι γνωστό πως οι μετρήσεις που καταγράφονται είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές που σημειώνονται σε πραγματικές συνθήκες δρόμου.

Απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Συλικιώτη, ο Υπουργός υποστήριξε πως είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας που έχει την ευθύνη έγκρισης του τύπου που χρησιμοποιείται για την μέτρηση των εκπομπών. Όπως είπε επίσης χαρακτηριστικά, το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας δεν είχε καμία ενημέρωση αλλά πληροφορήθηκε όλα τα σχετικά μόλις δημοσιοποιήθηκε το σκάνδαλο με την Volkswagen τον Σεπτέμβριο του 2015.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα