ΚΕΒΕ: 23 επιχειρηματικά φόρουμ σε στοχευμένες αγορές

ΚΕΒΕ: 23 επιχειρηματικά φόρουμ σε στοχευμένες αγορές

 


Την πραγματοποίηση 23 επιχειρηματικών φόρουμ σε επιλεγμένες και στοχευμένες αγορές στο εξωτερικό προανήγγειλαν σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης. Συγκεκριμένα, θα διεξαχθούν φόρουμ σε 17 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κούβα, η Βραζιλία, το Ιράν, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την εξαγγελία των επιχειρηματικών φόρουμ, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως το Υπουργείο υλοποιεί αριθμό σημαντικών προωθητικών δράσεων για την ενθάρρυνση και τη στήριξη των κυπριακών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, την αύξηση των εξαγωγών, την ενίσχυση των εμπορικών δράσεων και την προσέλκυση των επενδύσεων και σημείωσε πως η σύμπραξη Υπουργείου και ΚΕΒΕ στη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών και σεμιναρίων αποδίδει καρπούς.

Τόνισε πως, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών, το 2014 και το 2015 επιτεύχθηκε αύξηση των εξαγωγών των κυπριακών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, όπως είπε, για το 2014 οι εξαγωγές των υπηρεσιών ανήλθαν στα €7,65 δις παρουσιάζοντας ανθεκτικότητα και παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2013, ενώ για το πρώτο 9μηνο του 2015 ανήλθαν στα €5,9 δις καταγράφοντας αύξηση 4,5% σε σχέση την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Όσον αφορά τις εγχώριες εξαγωγές προϊόντων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως για το 2014 αυτές ανήλθαν συνολικά στα €732 εκατομμύρια, με αύξηση 2,3% σε σχέση με το 2013, ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015 υπήρξε αύξηση της τάξης του 11%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Αναφερόμενος στα 23 επιχειρηματικά φόρουμ που θα πραγματοποιηθούν το 2016, είπε πως συνοπτικά προγραμματίζεται να διεξαχθούν επιχειρηματικά σεμινάρια σε δεκαεπτά συνολικά χώρες, και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία, την Ινδία, την Ελλάδα, το Ιράν, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ρωσία, την Γερμανία, την Πολωνία, την Νότιο Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, την Βραζιλία, την Κούβα, την Κίνα, το Ομάν και το Κουβέιτ.

Στη δική του παρέμβαση στη διάσκεψη, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε πως ο θεσμός των επιχειρηματικών φόρουμ αποδείχθηκε πολύ επιτυχής και ήδη έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα στον τομέα των επενδύσεων, του επιχειρείν και γενικά του συνόλου της οικονομίας. Όπως είπε, πολλές φορές χρειάζεται μακροχρόνια επιμονή για να ανοίξουν κάποιες αγορές, όπως αυτή της Κίνας που εδώ και 10 χρόνια πραγματοποιούνται επιχειρηματικά Φόρουμ και μόλις τα τελευταία 2 χρόνια καταφέραμε να έχουμε κάποια αποτελέσματα.

Ο κ. Πηλείδης ανέφερε πως πέρσι, διοργανώθηκαν επιχειρηματικές αποστολές και φόρουμ σε 9 χώρες, οι οποίες κάλυψαν 13 πόλεις και οι κυπριακές επιχειρήσεις που συμμετείχαν ξεπέρασαν τις 200. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν αποστολές στις ΗΠΑ, στο Ιράν, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, 2 φορές στην Κίνα, στη Σλοβακία, στη Τσεχία και στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στις φετινές αποστολές, ο κ. Πηλείδης είπε πως κεντρική στόχευση είναι η ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου του εξωτερικού για τη βελτίωση της κυπριακής οικονομίας καθώς και η παρουσίαση των νέων επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η χώρα μας ως περιφερειακός δίαυλος διεξαγωγής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων. “Πιστεύουμε ότι με αυτές τις πρωτοβουλίες ενισχύουμε την εξωστρέφεια της και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας ως περιφερειακό κέντρο επενδύσεων και ξένων επιχειρήσεων”, είπε.

Σε ερώτηση τι επενδύσεις αναζητούμε από χώρες όπως η Βραζιλία και η Κίνα, όπου θα πραγματοποιηθούν αποστολές, ο κ. Πηλείδης είπε πως πρέπει να υπάρχει επιμονή για προσέλκυση επενδύσεων από τέτοιες αγορές, όπως έγινε και με την Κίνα. Σημείωσε πως η Βραζιλία είναι μια αναδυόμενη αγορά, υπάρχουν επενδύσεις από αυτή τη χώρα στην Ευρώπη και θα διερευνηθούν οι προοπτικές να πάρει η χώρα μας μερίδιο από αυτές τις δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, θα μπορούσαν εταιρείες από την Βραζιλία να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως βάση για τις διεθνείς επιχειρήσεις τους στο χώρο της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. “Θέλουμε να τους ενημερώσουμε, να αξιοποιήσουμε το δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας εκεί όπου τους ευνοεί. Επίσης, να διερευνήσουμε τις πιθανότητες εξαγωγών κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών”, είπε. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση συμπληρωματική, είπε πως με την Κούβα έχουμε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας ενώ με την Βραζιλία δεν έχουμε και θα πρέπει να επιδιώξουμε να συνάψουμε.

Όσον αφορά την Κούβα, ο κ. Πηλείδης είπε πως είναι μια παρόμοια περίπτωση όπως αυτή του Ιράν, το οποίο προσφέρει μεγάλες προοπτικές. Όπως σημείωσε από τη στιγμή που το εμπάργκο κατά της Κούβας αποσυρθεί σε κάποια φάση, λόγω και των καλών σχέσεων με την Κούβα ενδεχομένως να έχουμε πλεονέκτημα.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα