ΚΟΕ: Με το δεξί στο 2017

ΚΟΕ: Με το δεξί στο 2017

 


 

Μικρή βελτίωση παρουσίασε τον πρώτο μήνα του 2017 το οικονομικό κλίμα, λόγω ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και τις κατασκευές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) του ΚΟΕ αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 κατά 0,4 μονάδες, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016. Τα ψηλά επίπεδα στα οποία κινείται ο ΔΟΣ τους τελευταίους 12 μήνες φανερώνουν, σύμφωνα με το ΚΟΕ, ενδυνάμωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης και προδιαγράφουν συνέχιση των ευνοϊκών συνθηκών για την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα.

Ειδικότερα, η άνοδος του οικονομικού κλίματος στις υπηρεσίες, αναφέρει το ΚΟΕ, προέρχεται από τις θετικότερες αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για τη ζήτησή τους το τελευταίο τρίμηνο.

“Στις κατασκευές, οι επιχειρήσεις αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για την απασχόληση και εμφανίστηκαν λιγότερο απαισιόδοξες για τα υπό εξέλιξη έργα, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση λιγότερο αρνητικού κλίματος στον κλάδο”, σημειώνει.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το κλίμα στο λιανικό εμπόριο παρέμεινε αμετάβλητο λόγω του ότι οι βελτιωμένες πωλήσεις αντισταθμίστηκαν από άνοδο των αποθεμάτων και ταυτόχρονη αναθεώρηση προς τα κάτω των προσδοκιών των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες.

Στη μεταποίηση, το κλίμα παρέμεινε στα επίπεδα του Δεκεμβρίου, αφού οι ευνοϊκότερες αξιολογήσεις για τα επίπεδα των αποθεμάτων τελικών προϊόντων αντισταθμίστηκαν από πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις για την παραγωγή το επόμενο τρίμηνο.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε σταθερή στο επίπεδο των προηγούμενων δύο μηνών, με τις βελτιωμένες προσδοκίες για την αγορά εργασίας να συνοδεύονται από αρνητικότερη στάση των καταναλωτών προς την αποταμίευση.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα