Κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση στο Δημαρχείο Στροβόλου

Κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση στο Δημαρχείο Στροβόλου

Την Τρίτη 27 Μαΐου στο κατάμεστο Θέατρο του Δήμου Στροβόλου πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία μια τριπλής διάστασης και σημασίας κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση, στη μνήμη και τιμή τριών διακεκριμένων πνευματικών δημιουργών του Ελληνισμού:  Του παγκοσμίως γνωστού Έλληνα Ζωγράφου της Αναγέννησης Δομήνικου Θεοτοκόπουλου – El Greco, με  τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του, και των δύο εθνικών ποιητών της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη και Δημήτρη Λιπέρτη με την ευκαιρία της τέλεσης των αποκαλυπτηρίων των προτομών των δύο αυτών  τιμωμένων ποιητών.

Η εξαίρετη αυτή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Δρα Κώστα Καδή ο οποίος αντικαθιστούσε τον απουσιάζοντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Διοργανωτές της εκδήλωσης ήσαν:  O Δήμος Στροβόλου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» και η Πρεσβεία της Ελλάδος στην  Κύπρο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, πλούσιο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ικανοποίησε πλήρως το πυκνό ακροατήριο, που είχε την ευκαιρία ν’ απολαύσει μια σπάνια  πολιτιστική πανδαισία, ανωτάτου επιπέδου εκδήλωση, η οποία περιλάμβανε ομιλίες από διακεκριμένους ομιλητές, απαγγελίες αντιπροσωπευτικών ποιημάτων των τιμωμένων ποιητών από τους καταξιωμένους ηθοποιούς κ. Φώτο Φωτιάδη και την κα. Δέσποινα  Μπεμπεδέλη, τα αποκαλυπτήρια δύο εξαίρετων προτομών του ποιητή

Βασίλη Μιχαηλίδη και του ποιητή Δημήτρη Λιπέρτη και να δει ένα απόσπασμα από την ταινία αριστούργημα του Ελλαδίτη διαπρεπούς σκηνοθέτη Ιωάννη Σμαραγδή για τον El Greco.   Για τη ζωή και τη μεγάλη προσφορά του κρητικού ζωγράφου της Αναγέννησης, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου – El Greco, που με το μοναδικό έργο του άνοιξε νέους δρόμους στη ζωγραφική και καταξιώθηκε παγκοσμίως, μίλησε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου.  Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαιωάννου τόνισε με έμφαση ότι  «η απάντηση σε περιόδους  οικονομικής  κρίσης  και κρίσης  αξιών, όπως αυτές που ζούμε σήμερα, είναι ο πολιτισμός».

Η ταινία για τον El Greco  γύρισε τον κόσμο ολόκληρο, προβλήθηκε σε  περισσότερες από 70 χώρες, όπου έτυχε πρωτοφανούς αναγνώρισης και ευνοϊκών σχολίων από ειδικούς και απέσπασε δεκάδες βραβεία.  Για την ταινία μίλησε ο δημιουργός της  διακεκριμμένος, με παγκόσμια εμβέλεια σκηνοθέτης και συγγραφέας  Γιάννης  Σμαραγδής  που ήλθε ειδικά για τον σκοπό αυτό στην Κύπρο.  Σύντομη αναφορά στην ταινία όσο και στον ίδιο τον El Greco έκανε σε χαιρετισμό  του και ο κ. Ιωάννης Τζήρος, Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στην Ιταλία.

Για το έργο των τιμωμένων ποιητών αναφέρθηκαν σε χαιρετισμό τους  ο Δρ Λάζαρος Σαββίδης, Δήμαρχος Στροβόλου και ο Δρ Φώτος Φωτιάδης, Πρόεδρος του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» με δαπάνες του οποίου έχουν φιλοτεχνηθεί οι δύο προτομές από τον Καλλιτέχνη Γιώργο Μαυρογένη.   Ο κ. Χριστάκης Χριστοφόρου, Αντιδήμαρχος Λευκονοίκου  διάβασε  χαιρετισμό του κ. Μιχάλη Πήλικου, Δημάρχου Λευκονοίκου, που απουσίαζε στο εξωτερικό.   Ως γνωστό το  Λευκόνοικο είναι η γενέτειρα του Βασίλη Μιχαηλίδη.  Για την καταγωγή του Δημήτρη Λιπέρτη από τη Θέρμια της  Κερύνειας μίλησε ο Δήμαρχος Κερύνειας κ. Γλαύκος Καριόλου.

Εκτενέστερα για τη ζωή και το έργο των δύο τιμωμένων ποιητών μίλησε η Φιλόλογος κυρία Ελένη Χριστοφίδου, Διευθύντρια του Γυμνασίου Μακεδονίτισσας.

Τα αποκαλυπτήρια των προτομών του Βασίλη Μιχαηλίδη και Δημήτρη Λιπέρτη εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη (που απουσίαζε στο εξωτερικό) τέλεσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ.  Κώστας Καδής.

Η όλη εκδήλωση στέφθηκε με πρωτοφανή επιτυχία.  Από όλους τους ομιλητές επαινέθη ιδιαίτερα η συνεχής και αδιάλειπτη πολιτιστική προσφορά του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» και προσωπικά του  Προέδρου του  και η συμβολή τους στην απόδοση του οφειλόμενου χρέους προς τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου που σε δύσκολες εποχές υπήρξαν οι ακοίμητοι φρουροί,  η συνείδηση και καθοδηγητές των αγώνων του λαού μας.

Οι δύο προτομές, των δύο κορυφαίων εθνικών ποιητών μας, Βασίλη Μιχαηλίδη και Δημήτρη Λιπέρτη,  είναι πλέον τοποθετημένες  στα προπύλαια του Θεάτρου του Δήμου Στροβόλου,  κοσμούν με ιδιαίτερη χάρη,  τον όμορφο χώρο και την πόλη γενικότερα.  Όπως προσφυώς ανέφερε στην προσφώνηση του ο Δρ.  Φώτος  Iα. Φωτιάδης για τους δύο αυτούς εθνικούς βάρδους ποιητές μας:  “Το έργο τους, άφθαρτο στον χρόνο, θα παραμείνει εσαεί ένας τηλαυγής φάρος που θα φωτίζει και θα γαλουχεί με γνώσεις, σοφία και πολιτισμό τις επερχόμενες γενιές”.

Το όλο πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία η γνωστή δημοσιογράφος κυρία Βίβιαν Κανάρη.

 


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα