Κυπριακό και Φυσικό Αέριο

Κυπριακό και Φυσικό Αέριο


  • Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού*

 

Οι πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για διασύνδεση της έναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας υποδηλώνουν την πολιτική στρατηγική της Άγκυρας στο θέμα της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές το γεγονός ότι η οποιαδήποτε διασύνδεση των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό δεν μπορεί να επέλθει εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, με την συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και τον εποικισμό των κατεχομένων εδαφών μας. Ο κυπριακός ελληνισμός συνεχίζει να βιώνει, 39 χρόνια μετά, τις συνέπειες του εγκλήματος της τουρκικής εισβολής και κατοχής, ενώ προκύπτει, ειδικά υπό τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, άρρητη η ανάγκη για αντοχή, αλλά και επιμονή στο δίκαιο του αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση του Τόπου μας, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Τόσο όσον αφορά στις συνομιλίες για το Κυπριακό που προβλέπονται να επαναρχίσουν το επερχόμενο Φθινόπωρο, όσο και στα θέματα της ενέργειας και του φυσικού αέριου, ο Κυπριακός Λαός πρέπει να συστρατευτεί για το καλό του Τόπου μας, να ενωθεί αλλά παράλληλα να επιτύχει την εθνική αφύπνιση, αφού η Τουρκία εποφθαλμία με ιδιαίτερα επιτήδειο τρόπο το φυσικό μας πλούτο, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θάλασσα και τον υποθαλάσσιο χώρο.

 

Οφείλουμε να τονίσουμε το εξής απλό: Η συνεχιζόμενη παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας των κανόνων του διεθνούς δίκαιου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν δίνουν κανένα νομικό ή ηθικό ή οποιοδήποτε άλλο έρεισμα στην Τουρκία όπως διεκδικεί αυτά που πολύ απλά δεν δικαιούται. Η Τουρκία, πειρατικώς ενεργούσα, προκαλεί και απειλεί. Εις απάντηση τούτων των πράξεών της, η Κυπριακή πλευρά πολύ ορθά δε συνδέει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με την εξόρυξη του φυσικού αερίου. Ξεκαθαρίζοντας τη θέση της επί τούτου, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει εκπονήσει συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το φυσικό αέριο και για τα θέματα ενέργειας και προχωρεί κανονικά με τη διαδικασία εκμετάλλευσης και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας.

 

Στόχος μας παραμένει η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος – επίλυση, όμως, που θα βασίζεται στις σταθερές παραμέτρους που προκαθορίζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διαδικασία που βρίσκεται υπό εξέλιξη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ δεν διασυνδέεται με τη διαδικασία των συνομιλιών έστω κι αν η Τουρκία επιμένει για τούτο. Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που η εθνική σύμπνοια, συμπόρευση, αφύπνιση και επιμονή για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δίκαιου είναι εκ των ων ουκ άνευ.

 

 

 


* Λέκτορα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law Bristol, Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα