Κύπρος, Βrexit και τα πλεονεκτήματα

Κύπρος, Βrexit και τα πλεονεκτήματα

 

Η οικονομική επίδοση και τα πλεονεκτήματα της Κύπρου σε επενδυτικό σεμινάριο το Λονδίνο

 

Σεμινάριο με τίτλο «Ο τραπεζικός τομέας και ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Κύπρο» διοργάνωσε στο Λονδίνο το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου, σε συνεργασία με την RCB Bank και την οικονομική συμβουλευτική εταιρεία του Σίτυ PDG Strategy.

Παρουσία δεκάδων επιχειρηματιών και επενδυτών από τη βρετανική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και της PDG Strategy Πήτερ Δρουσιώτης σημείωσε ότι η ψήφος υπέρ του Brexit και η δεδηλωμένη πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης για αποχώρηση από την ενιαία αγορά και από την τελωνειακή ένωση πιθανότατα θα προκαλέσουν παρατεταμένη αβεβαιότητα. Παράλληλα όμως δημιουργούν και ευκαιρίες, ειδικότερα για την Κύπρο με την πολυεπίπεδη στενή διμερή σχέση που έχει με τη Βρετανία.

Ο κ. Δρουσιώτης έδωσε τις συντεταγμένες ενός ρευστού διεθνούς τοπίου με βάση πρόσφατες απρόσμενες πολιτικές εξελίξεις και τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό η Βρετανία και η Κύπρος πρέπει να αναζητήσουν σταθερή πορεία.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα προς την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης (αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, διόρθωση δημοσιονομικών ανισορροπιών, σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επιστροφή στις διεθνείς αγορές). Απαρίθμησε εξάλλου μια σειρά πλεονεκτημάτων που προσφέρει το νησί ως διεθνής επενδυτικός προορισμός.

Κατέληξε σημειώνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί έναν αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό και έναν έμπιστο εταίρο σε έναν κόσμο με όλο και περισσότερο απρόβλεπτες διαστάσεις.

Ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, που είναι εκ των επίτιμων ιδρυτικών υποστηρικτών του Συμβουλίου, σημείωσε ότι οι θετικές οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο και η ταχύτερη από το αναμενόμενο ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής στήριξης μετά από την κρίση του 2013 σηματοδοτούν το τέλος της αβεβαιότητας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Κύπρο. «Η σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς, σε μια ευόδωση των σωστών κυβερνητικών πολιτικών, αλλά κυρίως των θυσιών του κυπριακού λαού», είπε ο κ. Ευρυβιάδης.

Αναφέρθηκε σε τομείς της κυπριακής οικονομίας όπου μπορούν να επενδύσουν διεθνείς τράπεζες και χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές και χρηματοδότηση έργων υποδομής στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού κτλ.

Ο κ. Ευρυβιάδης σημείωσε ότι και μετά από το Brexit η Κύπρος θα παραμείνει ένας έμπιστος εταίρος για τη Βρετανία, καθώς η «ομφαλική» σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο. Πρόσθεσε δε ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει και ένα άλλο πλαίσιο συνεργασίας, ο θεσμός της Κοινοπολιτείας.

Από τους υπόλοιπους ομιλητές, ο επικεφαλής της RCB Bank στο Λονδίνο Ιγκόρ Ιστσένκο σημείωσε ότι ο αντίκτυπος του Brexit δεν έχει γίνει ακόμα αισθητός, αλλά τόνισε ότι η Βρετανία και η Κύπρος συνδέονται με μία πολύ δυνατή σχέση. Σχολίασε δε ότι η Κύπρος έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της.

Ο επικεφαλής του τμήματος εταιρικού δανεισμού της RCB Bank Χριστόφορος Στυλιανίδης επισήμανε αρκετούς θετικούς οικονομικούς δείκτες στην Κύπρο, όπως η αύξηση του ΑΕΠ, η μείωση του ποσοστού ανεργίας, οι αφίξεις τουριστών και οι πωλήσεις ακινήτων, ενώ πρόσθεσε πως η συνολική ελκυστικότητα της Κύπρου για τους επενδυτές έχει ενισχυθεί. Ως μεγαλύτερη πρόκληση επισήμανε το ακόμα υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφορά στη σημασία της κοινωνικής υπευθυνότητας των εταιρειών έκανε ο Σάιμον Πιτσιλλίδης, ιδιοκτήτης της συμβουλευτικής εταιρείας FBRH Consultants και Σύμβουλος Επικοινωνίας του Συμβουλίου, ενώ στα προϊόντα και υπηρεσίες της RCB bank αναφέρθηκε ο επικεφαλής του δικτύου καταστημάτων της Κυριάκος Μιχαηλίδης.

Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ηνωμένου Βασιλείου – Κύπρου είναι ένας εθελοντικός, ανεξάρτητος, μη πολιτικά προσκείμενος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε με στόχο την προώθηση επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας, της συνεργασίας και του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα