Κ. Μαυρίδης: Ανθυγιεινά γεωργικά προϊόντα από τα κατεχόμενα

Κ. Μαυρίδης: Ανθυγιεινά γεωργικά προϊόντα από τα κατεχόμενα

Το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής παραβιάζει Ευρωπαϊκές νομοθεσίες

 

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλεται να παρέμβει λόγω των σοβαρών πολιτικών  παραμέτρων που αφορούν την κατοχική δύναμη και λόγω παραβίασης των δικαιωμάτων των καταναλωτών και Κυπρίων γεωργών, που αντιμετωπίζουν συχνά αθέμιτους όρους ανταγωνισμού”, επεσήμανε σε παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – Σ&Δ) για το θέμα των ανεξέλεγκτων και ανθυγιεινών γεωργικών προϊόντων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές.

Στην παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου (επισυνάφθηκε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον κυπριακό τύπο (εφημερίδα “Σημερινή”), βάσει της οποίας 16 τόνοι ντομάτας Τουρκικής προέλευσης μεταφέρθηκαν στις 3/4 Οκτωβρίου 2015 από τις κατεχόμενες περιοχές στις ελεύθερες περιοχές για πώληση.

Τα προϊόντα εκείνα είχαν ψευδώς πιστοποιηθεί από το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο ως τουρκοκυπριακής προέλευσης, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία αδυνατούσε να προβεί σε άμεσα μέτρα για αποτροπή της παρανομίας και των επιπτώσεων της.

Ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής ορίζει ότι εάν υπάρχει “βάσιμη υπόνοια ως προς την συμβατότητα των γεωργικών προϊόντων που διακινούνται με τα κριτήρια καταγωγής”,  μπορεί να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επαλήθευση της καταγωγής των εμπορευμάτων. Όπως εξηγεί ο κ. Μαυρίδης “πρόκειται για προσέγγιση που πρακτικά ακυρώνει την αποτελεσματική εφαρμογή ευρωπαϊκών νομοθεσιών” επειδή “η διαδικασία είναι χρονοβόρα, εκθέτει ευρωπαίους πολίτες σε ανεξέλεγκτα και ανθυγιεινά προϊόντα και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.”

Ο ευρωβουλευτής, επισημαίνει ότι η Επιτροπή επιβάλλεται να παρέμβει λόγω των σοβαρών πολιτικών παραμέτρων που αφορούν την κατοχική δύναμη και λόγω παραβίασης των δικαιωμάτων των καταναλωτών και Κυπρίων γεωργών, που αντιμετωπίζουν συχνά αθέμιτους όρους ανταγωνισμού. Ο κ. Μαυρίδης καταλήγει ερωτώντας την Επιτροπή, “ποια άμεσα μέτρα θα λάβει ώστε να υπάρξει πραγματικός και αποτελεσματικός έλεγχος της προέλευσης των γεωργικών προϊόντων από τα κατεχόμενα που διατίθενται στις ελεύθερες περιοχές και πως θα διασφαλίσει ότι το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο δεν θα προβεί ξανά σε ψευδείς πιστοποιήσεις;”


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα