Λ. Χριστοφόρου: Δεν θα δικαιωθούν αυτοί που θέλουν διάλυση της Ευρώπης

Λ. Χριστοφόρου: Δεν θα δικαιωθούν αυτοί που θέλουν διάλυση της Ευρώπης

Είναι βέβαιο πλέον ότι το προσφυγικό εξελίσσεται σ’ ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαστάσεις που έχει λάβει είναι τρομακτικές.

Το όλο ζήτημα δημιουργεί ρήγματα μεταξύ των πληθυσμών της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους, μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και μεταξύ της ίδιας της ΕΕ και των αξιών πάνω στις οποίες αυτή ιδρύθηκε. Ποια είναι όμως η θέση των Κύπριων Ευρωβουλευτών, και πως σχολιάζουν το αν η στρατηγική θέση της Ευρώπης εξελίχθηκε από πλεονέκτημα σε εφιάλτη.

Μιλώντας στο ΕUROΚΕΡΔΟΣ, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές τοποθετούνται επί του θέματος και απαντούν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τις Επιτροπές στις οποίες είναι μέλη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λευτέρης Χριστοφόρου, υπογράμμισε πως είτε η προσφυγική Κρίση, είτε τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την Ε.Ε., τυγχάνουν διαχείρισης έστω και με δυσκολίες, και θα ξεπερασθούν και η Ευρώπη θα συνεχίσει την ιστορική της διαδρομή εις πείσμαν όλων εκείνων των Ευρωσκεπτικιστών που αναμένουν εις μάτην εδώ και χρόνια ότι η Ε.Ε. θα γονατίσει, θα υποβαθμισθεί και θα διαλυθεί.

«Η Ευρώπη δεν θα παύσει ποτέ να διαδραματίζει τον σημαντικό της στρατηγικό ρόλο στα τεκταινόμενα στην υφήλιο», όπως υπογράμμισε ο Λευτέρης Χριστοφόρου για την στρατηγική θέση της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη, η γηραιά ήπειρος, αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί το επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Η Ευρώπη μπορεί σήμερα να έχει πολλά προβλήματα και σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, αλλά τούτο σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει την ισχύ και τις δυνατότητες που διαθέτει.

Αν κάποιος συγκρίνει την Ευρώπη του χθες, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και την Ευρώπη του σήμερα τότε θα αντιληφθεί την τεράστια πρόοδο που επιτεύχθηκε και τις επαναστατικές αλλαγές που επήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Τη πολυτεμαχισμένη, διαλυμένη, κατεστραμμένη και ολόμαυρη Ευρώπη των διαχρονικών αιματηρών και καταστροφικών πολέμων, την διαδέχθηκε η ειρηνική, φιλοπρόοδος, αναπτυξιακή και ευημερούσα Ευρώπη. Και οι πλέον αισιόδοξοι δεν μπορούσαν να φαντασθούν ότι η Ευρώπη που αναγεννιόταν μέσα από τις στάχτες της θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτά τα γιγαντιαία άλματα προς τα εμπρός και να έχουμε την Ενωμένη Ευρώπη των 28 χωρών – μελών.

Δεν πρέπει να μας παραπλανούν τα σημαντικά προβλήματα που ανέκυψαν στην Ευρώπη και να θεωρούμε ότι η Ευρώπη υποβαθμίζεται ή αποδομείται. Ουδείς μπορεί να μηδενίσει το μείζον θέμα της πρόσφατης προσφυγικής κρίσης ,που όμως πρέπει να τονίσουμε ότι τη Προσφυγική Κρίση δεν την δημιούργησε η Ε.Ε. και το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό θέμα αλλά πρωτίστως διεθνές θέμα. Μάλιστα η Ε.Ε., είναι η μόνη, που στη πράξη συνέδραμε και οικονομικά και ανθρωπιστικά ενώ αντίστοιχα η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα ελάχιστα έπραξε.

Είτε η προσφυγική κρίση είτε τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την Ε.Ε., τυγχάνουν διαχείρισης έστω και με δυσκολίες, πιστεύω θα ξεπερασθούν και η Ευρώπη θα συνεχίσει την ιστορική της διαδρομή εις πείσμα όλων εκείνων των Ευρωσκεπτικιστών που αναμένουν εις μάτην εδώ και χρόνια ότι η Ε.Ε. θα γονατίσει, θα υποβαθμισθεί και θα διαλυθεί.

Το ότι ανήκουμε στην Ευρώπη και το ότι συμμετέχουμε στην Ε.Ε. και μάλιστα στην Ευρωζώνη αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα για τον τόπο μας και θα συνεχίσουμε με σκληρή δουλειά, δυναμισμό και έντονη παρουσία, να ισχυροποιούμε την θέση μας και να θωρακίζουμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

 

Γιατί κάθε χώρα πρέπει να έχει δικαίωμα να καθορίζει ελεύθερα τους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές;

Στη συζήτηση της Έκθεσης που αφορά την καθιέρωση κοινού φορολογικού συντελεστή σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε., με παρέμβαση μου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασα την έντονη αντίδραση μου στην προσπάθεια επιβολής κοινού εταιρικού φορολογικού συντελεστή σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Επειδή προσχηματικά κάποιες χώρες χρησιμοποιούν ως προπέτασμα τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαπάτης για να επιβάλουν τις φορολογικές τους σκοπιμότητες, τόνισα χαρακτηριστικά ότι συμφωνούμε με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαπάτης, αλλά αυτό δεν συνδέεται και δεν έχει καμία σχέση με την δυνατότητα των χωρών να καθορίζουν ελεύθερα τη φορολογική τους πολιτική.

Δυστυχώς κάποιες χώρες της Ε.Ε. προσπαθούν και δραστηριοποιούνται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα για να καθιερώσουν ενιαίο εταιρικό φόρο, ενώ αντίστοιχα εμείς προσπαθούμε να συνθλίψουμε την ανεδαφική επιχειρηματολογία τους.

Θεωρώ ότι εν’ ονόματι τάχατες της καταπολέμησης των φορολογικών παραδείσων, λανθασμένα προσπαθούν να πλήξουν το επιχειρείν και την ελευθερία στην άσκηση φορολογικής πολιτικής από κάθε χώρα. Πλήττοντας το φορολογικό καθεστώς των χωρών μελών τουναντίον εξυπηρετούν τους φορολογικούς παραδείσους και κατευθύνουν τις ξένες εταιρείες εκτός Ε.Ε., προς τους φορολογικούς παραδείσους.

Είναι αδιανόητο, να ζητείται να επιβληθεί υποχρεωτικό καθεστώς κοινής εταιρικής φορολογίας στις ελεύθερες οικονομίες της Ε.Ε., όταν η Ε.Ε. έχει διαφορετικούς συντελεστές φόρων και ΦΠΑ, όταν η Ε.Ε. είναι εναντίον της κεντροποιημένης οικονομίας.

Άλλωστε η άσκηση ανεξάρτητης φορολογικής πολιτικής από κάθε χώρα μέλος αποτελεί βασικό συστατικό της ελεύθερης οικονομίας και συνιστά σημαντικό εργαλείο άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής .

Δεν μπορούν και δεν δικαιούνται να επιβάλουν κοινό εταιρικό φόρο στις χώρες μέλη γιατί τούτο αντιβαίνει με τις ίδιες τις αρχές της ανοικτής οικονομίας και της Ε.Ε. και τούτο καταστρατηγεί τις βασικές αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού στην οικονομία.

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα