Μάγκες θα είμαστε αν διατηρήσουμε τα νούμερα ρεκόρ

Μάγκες θα είμαστε αν διατηρήσουμε τα νούμερα ρεκόρ

 

Χαρακτηρίζει την Αγία Νάπα ως την Μητρόπολη του κυπριακού τουρισμού. Όραμα του να την καταστήσει ως το καλύτερο κοσμοπολίτικο θέρετρο της Μεσογείου.

Λόγω των πολλών επιλογών που προσφέρει την χαρακτηρίζει επίσης ως έναν “value for money” προορισμό και υπογραμμίζει πως θα είμαστε «Μάγκες», μόνο αν καταφέρουμε να κρατήσουμε τα νούμερα ρεκόρ που καταγράφει η φετινή χρονιά.

Πρόκειται για το Δήμαρχο Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσο, που θέλει να παραμείνει στη θέση του Δημάρχου και να κάνει την Αγία Νάπα πιο οικεία, και στους ντόπιους και στους ξένους.

Σε συνέντευξη του στο EUROΚΕΡΔΟΣ, σημειώνει πως όλοι πλέον έχουν πάρει το μήνυμα πως η σωστή εξυπηρέτηση και η κυπριακή φιλοξενία, είναι αυτό που θα κερδίσει τον τουρίστα και όχι οι λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος.

 

Οι Δήμοι και οι Δήμαρχοι την τελευταία περίοδο έχουν ταυτιστεί με αρνητικές ειδήσεις και σκάνδαλα. Τι απαντά ο δήμαρχος Αγίας Νάπας;

Εμείς σαν Δήμος, είμαστε υπέρ της κάθαρσης και του ελέγχου σε όλα τα επίπεδα, αλλά πρέπει ξεκαθαρίσουμε ότι το να εμπλέκεται κάποιος σε ένα σκάνδαλό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους βάζουμε όλους στο ίδιο καζάνι. Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε κάποια πράγματα, γιατί υπάρχουν δήμαρχοι που έκαναν πολλά για τους δήμους τους, έκαναν κάθαρσης και κινήθηκαν με διαφάνεια. Άλλοι τα έβαλαν με συμφέροντα, και νοοτροπίες δεκαετιών και σκοπός τους ήταν και είναι η σωστή εξάσκηση των καθηκόντων τους, και τα κατάφεραν μια χαρά. Επομένως και εμείς σαν Δήμος και εγώ σαν δήμαρχος Αγίας Νάπας, είμαστε υπέρ της γενικότερης κάθαρσης στους κρατικούς μηχανισμούς. Να τονίσω όμως, πως είναι σημαντικό να υπάρχει και ο απαιτούμενος έλεγχος, δεν είναι μόνο οι Δήμαρχοι το πρόβλημα της Κύπρου. Με σωστό όμως έλεγχο και αλλαγή νοοτροπίας σίγουρα πολλά πράγματα μπορούν να διορθωθούν.

 

Πως απαντάτε στο γεγονός πως η Αγία Νάπα φέτος είναι «κλειστή» για τους Κύπριους, μιας και ο εισερχόμενος τουρισμός αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ;

Η Αγία Νάπα κάθε χρόνο έχει πέραν του 90% μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της, με τους τρείς μήνες του καλοκαιριού να αγγίζει το 100%. Αυτό που θέλω να πω είναι, πως όποιος Κύπριος θέλει να επισκεφθεί την Αγία Νάπα είναι ευπρόσδεκτος. Πρέπει όμως να προγραμματιζόμαστε έγκαιρα, όπως γίνεται με τους περισσότερους τουρίστες που φθάνουν στη χώρα μας. Πλέον μέσω διαδικτύου ο καθένας από εμάς μπορεί να προγραμματίσει τις διακοπές του οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου και της ημέρας θελήσει, συγκρίνοντας τιμές, υπηρεσίες, αλλά διαβάζοντας και κριτικές. Να πούμε ότι η Αγία Νάπα τα τελευταία χρόνια απέκτησε άλλες 2,000 ξενοδοχειακές κλίνες, οι οποίες και αυτές γεμίζουν, υπάρχουν όμως και άλλα καταλύματα και διαμερίσματα διαθέσιμα και αυτά με βάση και πάλι το σωστό προγραμματισμό. Σίγουρα όποιος μείνει τελευταία στιγμή θα βρει «κλειστή» την Αγία Νάπα και αν βρει διαθέσιμο κατάλυμα, θα είναι σε πάρα πολύ ψηλή τιμή, λόγω προσφοράς και ζήτησης.

 

Όπως όλα δείχνουν φέτος θα καταγράφει ρεκόρ αφίξεων. Τι σας προβληματίζει;

Η Αγία Νάπα είναι η μητρόπολη του κυπριακού τουρισμού και φέτος βάση των τουριστικών αφίξεων που αναμένονται, θα φιλοξενήσει πέραν των 4,5 εκ. διανυκτερεύσεων. Βασικά η Αγία Νάπα είναι η πρώτη που γεμίζει και η τελευταία που αδειάζει το εξάμηνο Μάιος – Οκτώβριος.

Το πρόβλημα που υπάρχει δεν είναι ο αριθμός τουριστών που φθάνει στην Αγία Νάπα, και η 100% πληρότητα των ξενοδοχείων, αλλά η μείωση του τζίρου που καταγράφουν τα καταστήματα, οι μπυραρίες και τα εστιατόρια, παρά την αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει.

Το δεύτερο επειδή πάμε σε μια πάρα πολύ «δυνατή χρονιά» και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με πόσο καλός τουριστικός προορισμός είμαστε, αλλά και με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το μερίδιο αγορά που πήραμε από Τουρκία, Αίγυπτο και άλλους προορισμούς, πλέον η «μαγκιά» για εμάς είναι να κρατήσουμε αυτούς τους τουρίστες -όπως και όλους- για να ξανά επιστρέψουν. Γιατί σίγουρα αν αυτές οι αγορές ξανακερδίσουν το μερίδιο του τουριστικού ρεύματος που έχασαν, σημαίνει πάλι εμείς θα είμαστε οι ζημιωμένοι της υπόθεσης και απλά τα νούμερα που καταγράφονται φέτος, θα μείνουν απλά νούμερα.

 

Τα καταστήματα, τα εστιατόρια πήραν το μήνυμα για το τι θέλει ο τουρίστας; To θέμα των υπερχρεώσεων, του κραχτισμού της σωστής εξυπηρέτησης και προβολής της κυπριακής φιλοξενίας;

Θα έλεγα ότι δεν τίθεται θέμα υπερχρεώσεων στην Αγία Νάπα και αυτό το λέω βάση στοιχείων. Η Αγία Νάπα είναι ένας “value for money” προορισμός. Σίγουρα αν επιλέξει κάποιος να φάει σε ένα ακριβό εστιατόριο θα πρέπει να πληρώσει και ανάλογα. Για παράδειγμα ο καφές στην Αγία Νάπα πωλείται πιο φθηνά από τις άλλες πόλεις, και αυτό βάση των παρατηρητηρίων τιμών που δημοσιεύονται. Εγώ θα έλεγα απλά, πως η Αγία Νάπα διαθέτει επιλογές για όλα τα βαλάντια.

Επομένως σχετικά με τις τιμές θα έλεγα πως η Αγία Νάπα είναι ένας ανταγωνιστικός προορισμός. Από πλευράς εξυπηρέτησης πιστεύω πως όλοι πλέον έχουν πάρει το μήνυμα πως η σωστή εξυπηρέτηση και η κυπριακή φιλοξενία, είναι αυτό που θα κερδίσει τον πελάτη και όχι οι λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος.

 

Θα λέγατε πως ο Δήμος Αγίας Νάπας είναι οικονομικά νοικοκυρεμένος;

Όσον αφορά το οικονομικό νοικοκύρεμα του Δήμου απλά να σας πω, πως από ένα εκ. ευρώ έλλειμμα ετησίως, το μετατρέψαμε σε 3 εκ. ευρώ πλεόνασμα. Και μπορώ να σας πω με σιγουριά πως είμαστε ένας νοικοκυρεμένος Δήμος, που πληρώνει τις υποχρεώσεις του και σημειώνει πλεονάσματα για να προχωρήσει με τα έργα που θα μας αναβαθμίσουν περισσότερο. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας συνολικής προσπάθειας, από τους αρμόδιους φορείς του Δήμου, την οποία χαρακτηρίζω ως επιτυχία μιας και αυτό επετεύχθη χωρίς να επηρεαστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες και ο αναπτυξιακός μας προγραμματισμός.

 

Ένας δήμος που δεν έχει να αντιμετωπίσει σκάνδαλα, και οικονομικά είναι εύρωστος, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει;

Παραδοσιακά το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Δήμος Αγίας Νάπας ήταν η παραγκώνιση από το κράτος. Αν και η αυτή η περιοχή προσφέρει τα μέγιστα στο κυπριακό ΑΠΕ και πέραν του 1 δις ευρώ τουριστικών εσόδων, εντούτοις τα κέντρα λήψεως αποφάσεων δεν έδιναν την δέουσα σημασία στα προβλήματα ή στην συνεισφορά της Αγίας Νάπας και της ευρύτερης περιοχής της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Άρα η έλλειψη κυβερνητικής στήριξης και η υιοθέτηση σχετικών νομοθεσιών για επίλυση διαφόρων θεμάτων, ήταν το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Δήμος Αγίας Νάπας, αν και τα τελευταία 3 χρόνια άλλαξε και καταφέραμε να κερδίσουμε κονδύλι 0,5 δις ευρώ για αναπτυξιακά έργα συμπεριλαμβανομένου κα των δύο Μαρίνων Αγίας Νάπας και Πρωταρά. Ήδη οι διαδικασίες για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας προχωρούν κανονικά και αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες κατασκευής της.

Θα έλεγα ότι η σημερινή κυβέρνηση αντιλήφθηκε την συνεισφορά της περιοχής και πείστηκε πως πρέπει να γίνουν επενδύσεις για να συνεχίσει να αποφέρει εισοδήματα στον κρατικό κορβανά, άρα και αυτό το πρόβλημα άρχισε σιγά-σιγά να επιλύεται.

 

Ποια άλλα έργα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης τα οποία αναμένονται να βελτιώσουν σημαντικά την Αγία Νάπα και την εμπειρία που προσφέρει στους επισκέπτες της;

Τελειώνει σύντομα η αξιολόγηση των προσφορών για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, ένα έργο των 6,5 εκ. ευρώ, η Μαρίνα όπως προαναφέραμε, το Πάρκο Γλυπτικής, η μετατροπή του μοναστηριού της Αγίας Νάπας σε Αρχαιολογικό Μουσείο-Πανεπιστημιακό ίδρυμα και συνεδριακό ερευνητικό κέντρο, και η ανάπλαση των δρόμων του κέντρου. Υπάρχουν και έργα που έχουν ολοκληρωθεί όπως η αναβάθμιση της οδού Καταλυμάτων, η πλατεία του Αγρότη. Κύριος μας στόχος είναι η δημιουργία σημείων αναφοράς, όπως το μνημείο των δημοτών εθελοντών της Αγίας Νάπας στον 1 και 2 Παγκόσμιο Πόλεμο, το περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης του Κάβο Γκρέκο και άλλα.

 

Ο Δήμος σας διεκδικεί κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα;

Αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένα πρόγραμμα με ευρωπαϊκά κονδύλια στον τομέα της ανακύκλωσης, ύψους 6 εκ. ευρώ, και αφορά την Αγία Νάπα και το Παραλίμνι.

Με ευρωπαϊκά κονδύλια ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του λιμανιού της Αγίας Νάπας όπου δημιουργήθηκαν και δύο σημεία αναφοράς, αυτό του Ψαρά και της Γοργόνας. Παράλληλα με άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια ολοκληρώθηκε και το πρόγραμμα προσβασιμότητας, έχοντας ως στόχο να καταστεί η Αγία Νάπα προσβάσιμη σε όλους και συνεχίζουμε και με άλλα και μικρά και μεγάλα έργα.

 

Το όραμα και οι στόχοι σας σαν δήμαρχος και αν θα ξανά είστε υποψήφιος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές;

Στόχος μου είναι να καταστήσω την Αγία Νάπα ως το καλύτερο μεσογειακό κοσμοπολίτικο θέρετρο. Η Αγία Νάπα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς, έχει την φυσική ομορφιά και σε συνδυασμό με τα αναπτυξιακά έργα υποδομής και με λίγο σουλούπωμα σε διάφορούς τομείς, θα φτάσει πολύ ψηλά. Για να επιτευχθεί αυτό έπρεπε να γίνει ένα νοικοκύρεμα στα οικονομικά το οποίο πετύχαμε και σε συνδυασμό με έργα, όπως είναι η δημιουργία της Μαρίνας, είμαστε πολύ πιο κοντά προς αυτό τον στόχο.

Νιώθοντας επίσης ότι έχω ακόμα πολλά να προσφέρω, σίγουρα θα διεκδικήσω ξανά τη θέση του δημάρχου.

Τέλος θα ήθελα να πω, πως ως Δήμος Αγίας Νάπας γενικότερα, προχωρούμε και εφαρμόζουμε την στρατηγική της ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας και στοχεύουμε στο γεγονός πως κάθε τουρίστας φεύγοντας από το Δήμο μας, να παίρνει σπίτι του και λίγο από την Αγία Νάπα, να την νιώθει οικεία, έτσι ώστε να ξανά επιστρέψει. Γι αυτό προχωρούμε συνεχώς με τη δημιουργία μνημείων και σημείων αναφοράς και με αυτή την στρατηγική πορευόμαστε για να μπορέσουμε σε κάποια στιγμή να έχουμε ολόχρονα τουρισμό.

 

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου, Πηγή: Έντυπο Περιοδικό EUROKΕΡΔΟΣ


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα