Μαρία Κυριακού – Με λόγο, όραμα και ουσία

Μαρία Κυριακού – Με λόγο, όραμα και ουσία


«Το μέλλον του τόπου μας βρίσκεται στα χέρια σου. Γιατί το αύριο καθορίζεται από εσένα. Με την ψήφο σου. Επιλέγοντας μια σοβαρή παρουσία, που σε εκπροσωπεί επάξια στη Βουλή. Που δίνει ασταμάτητους αγώνες, για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, για μείωση του κόστους ζωής και μια εύρωστη κυπριακή οικονομία. Που σε ακούει κα υπερασπίζεται τα δικαιώματα του. Σαν να είναι δικά της. Με λόγο, με όραμα και ουσία». Αυτό είναι το μήνυμα της Μαρίας Κυριακού, Υποψήφιας Βουλευτή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στις εκλογές της Κυριακής, στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας.

H Μαρία Κυριακού γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι κόρη του δημοσιογράφου Ανδρέα Γάβρη και της σοπράνο Ασπασίας Σάππα από την Ελλάδα. Είναι παντρεμένη με τον Άθω Κυριακού και έχει ένα γιό.

Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο (Barrister-at-Law) και ειδικεύεται στο Δίκαιο των Εταιρειών. Διετέλεσε Έφορος Εταιρειών και Επίσημος Παραλήπτης μέχρι το 2001. Είναι η πρώτη γυναίκα Διευθύντρια στη Δημόσια Υπηρεσία.

Είναι Βουλευτής Λευκωσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού από το 2001.

Διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και την προστασία των παραδοσιακών μας προϊόντων όπως του χαλουμιού, ελαιόλαδου κ.α.

Παράλληλα συνέβαλε με τον πατέρα της, Ανδρέα Γάβρη, στη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Ακροπόλεως.

Την ίδια ώρα μελετά την Ελληνική Ιστορία, ασχολείται με τη μελέτη αρχαίων ελληνικών κειμένων, την ιστορική έρευνα και την αρχαιολογία. Ξένα πανεπιστήμια την έχουν συμπεριλάβει στον κατάλογο των διεθνών ειδικών σε θέματα κυπριακής αρχαιολογίας.

Έχει επίσης βραβευτεί από το Γλωσσικό Όμιλο Κύπρου για τη συμβολή της στην προαγωγή της ελληνικής γλώσσας.

Έχει γράψει δεκάδες άρθρα και μελέτες και έχει δώσει διαλέξεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό σε Νομικά θέματα, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά και θέματα αρχαιολογίας. Ασχολείται με θέματα υγιεινής διατροφής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το 1991 η Lloyd’s List αναγνώρισε την προσφορά της στη διεθνή ναυτιλία ως μιας από τις ελάχιστες γυναίκες στον ανδροκρατούμενο αυτό τομέα και οι διεθνής οίκοι αξιολόγησης δικηγόρων την συγκαταλέγουν μεταξύ των έγκριτων δικηγόρων της Κύπρου.

Ακολουθούν μερικά από τα εκατοντάδες θέματα και προτάσεις νόμου που κατέθεσε στην μέχρι τώρα πορεία της στη Βουλή:

1. Προώθηση νομοσχεδίων για ανάκαμψη της οικονομίας, προστασία των επενδύσεων, ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

2. Ενθάρρυνση της έρευνας και της καινοτομίας και την δημιουργία νέων ευκαιριών και θέσεων εργασίας για τους νέους.

3. Ανατροπή των αρνητικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

4. Την προώθηση της Κύπρου ως Διεθνές Εμπορικό Οικονομικό Κέντρο, την ενίσχυση του Τραπεζικού Τομέα και την ενθάρρυνση των ξένων Επενδύσεων, την αξιοπιστία στους θεσμούς και το σταθερό επιχειρησιακό περιβάλλον.

5. Τον εκσυγχρονισμό του Κυπριακού Στρατού και την μείωση της στρατιωτικής θητείας, την αποναρκοθέτηση της Κύπρου και την κατάργηση των Αδειών Εξόδου για τους 16χρονους.

6. Την μείωση της φορολογίας της Πρώτης Κατοικίας, των αυτοκινήτων, του Πετρελαίου Θέρμανσης και Κίνησης, την μείωση του κόστους ζωής.

7. Την στήριξη του Θεσμού της οικογένειας, την προστασία του παιδιού, του ανήλικου εργάτη, την πρόληψη από την μάστιγα των ναρκωτικών για μια καλύτερη ζωή.

8. Την προστασία των παραδόσεων, του πολιτισμού και της ιστορίας μας.

9. Τη Θέση της Γυναίκας και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

10. Την Οδική Ασφάλεια, και την Δημιουργία χώρων στάθμευσης στη Λευκωσία.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα