Με Λερναία Yδρα μοιάζει το Ισλαμικό Κράτος

Με Λερναία Yδρα μοιάζει το Ισλαμικό Κράτος

 


Kοντά σε μία ακόμη μεγάλη επιτυχία βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, που όχι απλώς αποδεικνύει ότι αντέχει στα αεροπορικά πλήγματα των Αμερικανών και των συμμάχων τους, αλλά αρχίζει να μοιάζει με… Λερναία Ύδρα. Έτσι, μετά την πρόσφατη κατάληψη της πόλης Ραμάντι στο Ιράκ, πρωτεύουσας της (σουνιτικής) επαρχίας Ανμπάρ, χθες στη Συρία, δυνάμεις της οργάνωσης κατάφεραν να εισέλθουν στην ιστορική πόλη της Παλμύρα, 240 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού, απωθώντας τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές τοποθεσίες στη Μέση Ανατολή, καθώς εκεί υπάρχουν μνημεία 2.000 και πλέον ετών και, γι’ αυτό, έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι οι «τζιχαντιστές» θα προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές σε αυτά εάν κατορθώσουν να θέσουν πλήρως υπό τον έλεγχό τους την πόλη -όπως είχαν κάνει άλλωστε τον Μάρτιο, στην αρχαία ασσυριακή πόλη Νιμρούντ.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι Κούρδοι της Συρίας καταγράφουν ορισμένες επιτυχίες στις μάχες τους κατά του Ισλαμικού Κράτους, διατυπώνονται ήδη σοβαρότατες ενστάσεις για το εάν και κατά πόσο αποδίδει η τακτική των αεροπορικών βομβαρδισμών. Μάλιστα, στην Ουάσιγκτον, πληθαίνουν τα «γεράκια» που διατυπώνουν δημοσίως την άποψη ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να ξαναστείλουν χερσαίες δυνάμεις τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, μιας και κανείς από όσους πολεμούν εκεί τους τζιχαντιστές (ο στρατός του Άσαντ και της Βαγδάτης, οι Σιΐτες πολιτοφύλακες και η Χεζμπολάχ, ακόμη και η συριακή αντιπολίτευση ή οι Κούρδοι) δεν δείχνουν ικανοί να τους καταφέρουν αποφασιστικά πλήγματα.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, καθίσταται κάτι παραπάνω από φανερό ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ισχυρές «πλάτες», με αποτέλεσμα να καταφέρνει να χρηματοδοτείται, να εξοπλίζεται, αλλά και να στρατολογεί χιλιάδες μαχητές -με αποτέλεσμα να ελέγχει ήδη μεγάλες περιοχές στο Ιράκ, τη Συρία, αλλά και τη Λιβύη, ενώ έχει παρουσία και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ. Πολλοί φοβούνται δε ότι ο μεγάλος «προστάτης» δεν είναι άλλος από τη Σαουδική Αραβία…

 

Τα αρχεία του μπιν Λάντεν

Εμμονή με τις ΗΠΑ είχε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, όπως αποκαλύπτεται από ντοκουμέντα τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές αρχές και είχαν κατασχεθεί κατά την επιδρομή στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν, που είχε και ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ιδρυτή της αλ-Κάιντα. Για παράδειγμα, σε μια επιστολή του προς τη «θυγατρική» της οργάνωσης στην Αραβική Χερσόνησο, που χρονολογείται από το 2010, καλεί τους υποστηρικτές του να κάνουν ειρήνη με την κυβέρνηση της Υεμένης έτσι ώστε να επικεντρωθούν απερίσπαστοι στην εξαπόλυση πληγμάτων σε βάρος συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή και κυρίως στη Σαουδικής Αραβία. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα 120 ντοκουμέντα που κατασχέθηκαν κατά την εισβολή στο κρυσφύγετο του μπιν Λάντεν.

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Πηγη: Ημερησία


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα