Με όραμα και πλάνο για την επαρχία Λάρνακας

Με όραμα και πλάνο για την επαρχία Λάρνακας

 


 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου Συμμαχίας Πολιτών, Υποψήφιος Βουλευτής

 

Η φυγή προς τα μπρος είναι αναντίρρητη ανάγκη, στο στόχο για την οικονομική και κυρίως την κοινωνική ανάπτυξη. Μέσα σε αυτό πλαίσιο ο Ανδρέας Αποστόλου, Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, κατεβαίνει στον πολιτικό στίβο σε μία πολύ δύσκολη επαρχία όπως αυτή της Λάρνακας.

Ο κ. Αποστόλου αποφάσισε να συμμετέχει σε αυτή την εκλογική μάχη γιατί θεωρεί ότι είναι η ώρα να μιλήσουμε με αναπτυξιακή δυναμική για την αναδιοργάνωση του κράτους με κοινωνική ευαισθησία. Την ίδια ώρα τονίζει ότι η Επαρχία Λάρνακας ζητά απεγνωσμένα να βγει από τα δεσμά της. Να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Μέσα από την συνέντευξη του στο EUROKEΡΔΟΣ στέλνει το μήνυμα ότι ο τόπος μας έχει ανάγκη από προτάσεις, η Λάρνακα έχει ανάγκη από νέες δράσεις. «Η Επαρχία μας πρέπει να έρθει κοντύτερα στο κεντρικό κράτος για να μπορεί, με αγωνιστική και διεκδικητική νοοτροπία, να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του», αναφέρει.

Για τον ίδιο η Επαρχία Λάρνακας και ειδικά η πόλη της Λάρνακας αποτελεί πηγή έμπνευσης. Γεννήθηκε πριν από 29 χρόνια και συνεχίζει να ζει στην πόλη του Ζήνωνα. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός (MEng) και απέκτησε το δεύτερο του μεταπτυχιακό (MSc) στην Διοίκηση Επιχειρήσεων. Σήμερα εργάζεται ως Διευθύνων Σύμβουλος σε ιδιωτική εταιρεία.

Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου και μέλος της Europa Donna Cyprus.

 

Ποιο πιστεύετε είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη της Λάρνακας;

Η Λάρνακα, τόσο η πόλη όσο και η επαρχία έχει αδικηθεί. Αυτή δεν είναι μια διαπίστωση που κάνουν μόνο οι Λαρνακείς. Έχουν κατά καιρό δώσει υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, έργα που έμειναν στην μέση και έργα που θα έπρεπε να εγκριθούν και δεν εγκρίθηκαν ποτέ. Ταυτόχρονα όμως θεωρώ πως μερίδιο ευθύνης έχουμε και εμείς. Πρέπει συντονισμένα και με ενότητα να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε από το κράτος. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες για να εξασφαλίσουμε και ιδιωτικές επενδύσεις για την πόλη και την επαρχία μας. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας αλλά θα τα καταφέρουμε.

 

Υπάρχει αρκετή διεκδίκηση των αρχών από τα κέντρα λήψης αποφάσεων για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην πόλη;

Η αναγκαιότητα δομημένης υποστήριξης των επιχειρήσεων αποτελεί ζητούμενο αποτελεσματικότητας για την πολιτεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ίδια ώρα ότι οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αποτελούν την σπονδυλική στήλη της οικονομίας. Οι πυλώνες της διεκδίκησης της Λάρνακας πρέπει να σχετίζονται με τον τουρισμό και την προσέλκυση νέων επενδύσεων και γενικότερα με την ανάπτυξη μιας πόλης, μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον. Σίγουρα το οικονομικό περιβάλλον όπως διαμορφώθηκε μέσα από το κούρεμα έχει επηρεάσει την επιχειρηματικότητα αλλά δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία.

 

Η Λάρνακα θεωρείται ο φτωχός συγγενής, σε σχέση με τις άλλες πόλεις. Που νομίζετε οφείλεται αυτό και γιατί δεν προωθούνται έργα τα οποία έχουν εδώ και χρόνια προαγγελθεί;

Νομίζω ότι αν ρωτήσεις τον μέσο πολίτη της Λάρνακας θα σου απαντήσει ότι η Λάρνακα είναι παραμελημένη από την πολιτεία και ότι δεν απολαμβάνει την ίδια ισορροπημένη ανάπτυξη με άλλες περιοχές της Κύπρου. Όταν την τελευταία 10ετία ακούμε συνεχώς δεσμεύσεις και υποσχέσεις για μεγάλα έργα υποδομής που τελικώς δεν τα βλέπουμε ποτέ, καταλαβαίνεται ότι η απογοήτευση και πολλές φορές η οργή κυριαρχεί.

Δυστυχώς δεν υπάρχει στόχευση και παράλληλα οι εκάστοτε κυβερνήσεις δείχνουν ανίκανες και ανήμπορες να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους.

 

Ενώ υπάρχει το αεροδρόμιο στη Λάρνακα και οι ξένοι επισκέπτες κάνουν την πρώτη τους στάση, δεν φαίνεται να προτιμούν τη Λάρνακα ούτε για επενδύσεις, ούτε για τουρισμό. Πού οφείλεται αυτό;

Μας δόθηκαν κάποιες ευκαιρίες. Ωστόσο το απαρχαιωμένο και σαθρό σύστημα αξιολόγησης προσφορών από την μία αλλά και τα «εμπόδια» που έμπαιναν από τοπικούς φορείς συνετέλεσαν στο να μην δούμε κάποια μεγάλη επένδυση. Άλλωστε παραπάνω έδωσα το στίγμα των κενών που υπάρχουν. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως το τραυματισμένο τραπεζικό σύστημα αλλά και η γραφειοκρατία που επικρατεί σε όλες τις δομές του δημόσιου τομέα. Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και θα εργαστώ για να πείσουμε Κύπριους και ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην πόλη και την επαρχία μας.

Όσο για τον τουρισμό χρειάζονται πολλά να γίνουν. Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των κλινών με παράλληλη ποιοτική ανάπτυξή τους. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει αφενός να στραφούμε προς ιδιώτες επενδυτές και να τους πείσουμε πως αξίζει να επενδύσουν στην Λάρνακα και αφετέρου να στραφούμε προς το κράτος και να το πιέσουμε έτσι ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προς την πόλη.

Η άμεση απομάκρυνση των διυλιστηρίων αλλά και η υλοποίηση του σχεδιασμού για ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας θα πρέπει να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό γιατί θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος του 2014 εγκρίθηκε για αξιοποίηση ο χώρος της Στέγης του Αγίου Χαραλάμπους (παλαιό Λεπροκομείο) στη Λάρνακα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Δήμο Λάρνακας, με σκοπό την ίδρυση νέου Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων, του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Υδρογονανθράκων και του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μήπως είναι ακόμη ένα έργο το οποίο έμεινε στα συρτάρια;

Δυστυχώς ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου συνέδεσε την παραμονή των εταιρειών υδρογονανθράκων στο λιμάνι της Λάρνακας με την ίδρυση Πανεπιστημιακής σχολής στην πόλη. Μάλιστα, για το Πανεπιστήμιο Κύπρου τόσο σημαντική θεωρείται η παραμονή τους, που ο πρύτανής του ξεκαθάρισε πως εάν οι εταιρείες φύγουν, τότε και το ακαδημαϊκό ίδρυμα θα αποσύρει το ενδιαφέρον του. Εκτός αυτού ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου μίλησε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την Λάρνακα κάτι που θεωρούμε πως δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που εκπροσωπεί.

Η εξέλιξη αυτή σίγουρα προκαλεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς ότι όταν παρουσιάστηκε η πρόθεση του Πανεπιστημίου Κύπρου να δημιουργήσει Πανεπιστημιακή Σχολή δεν είχε θέσει τα παραπάνω κριτήρια. Η δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στην Λάρνακα, είναι αναγκαία από οποιαδήποτε οπτική γωνία και να την δούμε και είναι κάτι που θα απαιτήσουμε και θα αγωνιστούμε γιατί είναι κάτι που δικαιωματικά αξίζει στην πόλη και την επαρχία μας.

 

Η εμπορικοποίηση του λιμανιού, η περαιτέρω αξιοποίηση της μαρίνας Λάρνακας, η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου από το λιμάνι μέχρι την Ορόκλινη είναι μερικά από τα στοιχήματα των αρχών της πόλης. Πιστεύετε ότι μπορούν να επιτευχθούν;

Αναφέρατε, τρία πολύ κομβικά ζητήματα. Πολιτική βούληση, οικονομικό εύρος και επενδυτικό πλάνο, είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας. Νομίζω ότι έφτασε ο καιρός να δημιουργήσουμε εμείς οι Λαρνακείς ένα πλάνο ανάπτυξης για την Επαρχία μας. Να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, πολίτες από όλα τα κόμματα, τις οργανώσεις, τον επιχειρηματικό κλάδο και να βάλουμε κάτω ιδέες υλοποιήσιμες που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας.

Τα πάντα στηρίζονται στο διάλογο και την θέληση. Στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθεί ο ίδιος ο πολίτης. Η Λάρνακα μπορεί 12 μήνες το χρόνο να είναι πρωταγωνιστής. Πρέπει στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την πόλη μας να είμαστε μία γροθιά, μακριά από πολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες. Είναι εύκολο; Σίγουρα δεν είναι. Πρέπει όμως να γίνει μια αρχή. Το τρένο της ανάπτυξης, δυστυχώς συνεχώς δεν σταματάει στον δικό μας σταθμό. Πρέπει να το κάνουμε να σταματήσει.

Η Λάρνακα αποτελεί την πύλη εισόδου στην Κύπρο, αφού διαθέτει αεροδρόμιο, λιμάνι και μαρίνα που παρέχει στον ταξιδιώτη ευκολία στη διακίνησή του. Η Λάρνακα είναι βολικά συμπαγής, αφού το μικρό μέγεθος της σε συνάρτηση με την πληθώρα σημείων ενδιαφέροντος που διαθέτει, προσφέρει στον επισκέπτη ποικιλία εμπειριών και δραστηριοτήτων.

Πρέπει να «πουλήσουμε» το “brand name” της Λάρνακας. Γι’ αυτό θα αγωνιστώ από τις 23 Μαΐου εφόσον οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα