Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΠΑ.Σ.Π. και Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΠΑ.Σ.Π. και Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Με σκοπό την ακαδημαϊκή ανάπτυξη των μελών του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.), μέσα από τα προγράμματα σπουδών που παρέχει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο Σύνδεσμος των Ποδοσφαιριστών και το Πανεπιστήμιο, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας. Απώτερος στόχος είναι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, να αποκτήσουν τη δυνατότητα για μια δεύτερη καριέρα, όταν θα τελειώσουν την αγωνιστική τους δράση, η οποία, σύμφωνα με υπολογισμούς, διαρκεί περίπου οκτώ χρόνια. Οπότε τίθεται επιτακτική η ανάγκη, ιδιαίτερα στη δύσκολη εποχή που διάγουμε, το να μπορέσει ένας ποδοσφαιριστής, που θα τελειώσει την καριέρα του στα γήπεδα, να είναι έτοιμος να ξεκινήσει κάτι άλλο, που θα του επιτρέψει να συνεχίσει μια άνετη ζωή.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπεται παραχώρηση υποτροφιών σε ποδοσφαιριστές, καθώς επίσης και η πραγματοποίηση από κοινού ερευνών, συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων, που αναμένεται ότι θα συμβάλουν και στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Κύπρο.

«Θα προσφέρονται υποτροφίες σε τελειόφοιτους, αγόρια και κορίτσια, σύμφωνα με τα οικονομικά τους κριτήρια, αλλά και τα αθλητικά, σχολικά  και ποδοσφαιρικά τους προσόντα», υπέδειξε ο Διευθυντής Εισδοχής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Τάσος Δημητρίου, επισημαίνοντας πως ο συνολικός αριθμός των υποτροφιών αλλά και το ύψος της κάθε υποτροφίας θα καταρτίζονται από κοινού από τον ΠΑ.Σ.Π. και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, πριν από την έναρξη της κάθε σχολικής/ποδοσφαιρικής χρονιάς των τελειοφοίτων.

«Ο ΠΑ.Σ.Π. έχει καταρτίσει σχέδιο επιμόρφωσης για τους ποδοσφαιριστές, που ξεκινά από μικρή ηλικία ως την εποχή που θα αποφασίσουν να κρεμάσουν τα παπούτσια τους, προσβλέποντας στη πανεπιστημιακή επιμόρφωση των μελών του (είναι περίπου 1.200 ενήλικες και 3.000 ανήλικοι). Η μικρή σχετικά χρονική διάρκεια μιας ποδοσφαιρικής καριέρας, καθιστά επιτακτική την ανάγκη προετοιμασίας ενός ποδοσφαιριστή για μια δεύτερη καριέρα και αυτό προβλέπεται στη συμφωνία που υπογράψαμε με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π., κ. Σπύρος Νεοφυτίδης.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εδώ και χρόνια παραχωρεί σημαντικότατο αριθμό υποτροφιών σε αθλητές και ποδοσφαιριστές, από το πιο υψηλό αθλητικό επίπεδο μέχρι και το ερασιτεχνικό/ψυχαγωγικό. Ο κ. Δημητρίου, αναφερόμενος στο ποδόσφαιρο, στάθηκε στους Πιέρο Σωτηρίου, Νεόφυτο Μιχαήλ, Μαρίνο Σατσιά, και Δημήτρη Δασκαλάκη, οι οποίοι πέρα από τις άριστες αθλητικές επιδόσεις τους, διακρίνονται και ακαδημαϊκά με την επίδοση και το ήθος τους. «Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φοιτούν αθλητές που προέρχονται από 26 διαφορετικά αθλήματα», ανάφερε, προσθέτοντας πως το Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει τη κοινωνική του προσφορά μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προσβλέποντας σε ακόμα μεγαλύτερη ενδυνάμωση της συνεργασίας με τον ΠΑ.Σ.Π.

Ο κ. Νεοφυτίδης, αποκαλώντας το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας «μεγάλο πρωταγωνιστή στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», επισήμανε πως από σήμερα αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα θα είναι ένας από τους συνεργάτες του ΠΑ.Σ.Π. στο πρόγραμμα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης και δημιουργίας δεύτερης καριέρας για τους ποδοσφαιριστές. «Δυστυχώς οι περισσότεροι αγνοούν το γεγονός ότι θα έρθει η μέρα που η ποδοσφαιρική τους καριέρα θα τελειώσει και θα πρέπει να αναζητήσουν νέο επάγγελμα», ανάφερε. Επικαλέσθηκε εκτίμηση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία η καριέρα ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή έχει μέσο όρο ζωής οκτώ χρόνια, υποδεικνύοντας πως αυτό το στατιστικό στοιχείο «πρέπει να προβληματίσει όλους τους νέους στην ηλικία ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται εναλλακτικές λύσεις».

Όπως εξήγησε ο κ. Νεοφυτίδης, το πρόγραμμα δημιουργίας δεύτερης καριέρας, υποστηρίζεται από τον ΠΑ.Σ.Π. για να διασφαλίσει ότι οι νέοι στην ηλικία ποδοσφαιριστές, θα αποκτήσουν την απαραίτητη μόρφωση παράλληλα με την επαγγελματική τους καριέρα. Ένας άλλος στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των αθλητών που εγκαταλείπουν το σχολείο/πανεπιστήμιο ή ακόμα και τον αθλητισμό. «Ο ΠΑ.Σ.Π αναγνωρίζοντας το κενό που υπάρχει στη στήριξη και προώθηση της εκπαίδευσης/επιμόρφωσης των νέων ποδοσφαιριστών, προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με στόχο την παραχώρηση υποτροφιών για τα μέλη του, αλλά και τη διενέργεια ερευνών που στοχεύουν στη βελτίωση και την ανάπτυξη του επαγγέλματος του ποδοσφαιριστή», κατέληξε.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα