Μουσικά Βραβεία από το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης

Μουσικά Βραβεία από το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης


  • Μεγαλειώδης η επυτιχία των διαγωνισμών για τα μουσικά βραβεία Μάριου Τόκα και Κώστα Μοντή

Στις  12 Δεκεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε,  με μεγάλη επιτυχία,  στο Θέατρο Παλλάς, η βράβευση του 5ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Σύνθεσης Τραγουδιού «Μάριος  Τόκας»,   της  μελοποίησης στίχων του Κορυφαίου Κύπριου  Ποιητή Κώστα Μόντη,  και  της  «Σύνθεσης Ενόργανης Μουσικής», που πραγματοποιείται για πρώτη φορά και  αφιερώνεται φέτος στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.  Τα βραβεία έχει προκηρύξει το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» και διοργανώνει σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και  Πολιτισμού και  τις οικογένειες των τιμωμένων.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκος Κενεβέζος στην ομιλία του κατά την τελετή βράβευσης μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

«Οι τρεις αυτοί διαγωνισμοί αθλοθετούνται από το «Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης».  Η συνεργασία του Ιδρύματος με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προσφέρει ευκαιρίες στους μαθητές μας, για ποιοτικές δραστηριότητες, οι οποίες παραδειγματίζουν και λειτουργούν ως πρότυπα για όλες τις πτυχές της ζωής.

Ο Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός Σύνθεσης Τραγουδιού που προκήρυξε το Ίδρυμα «Φώτος  Φωτιάδης» και στον οποίο εντάσσονται οι τρεις πιο πάνω μουσικοί διαγωνισμού, θεωρείται η κορυφαία δραστηριότητα που προσφέρει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στους μαθητές που ασχολούνται με τη μουσική, αφού η σύνθεση είναι η κορωνίδα της μουσικής δημιουργίας.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού συνδέεται με τους στόχους του έτους που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού,  «Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ, Διεκδικώ» και  «Η  καλλιέργεια της ενεργού πολιτότητας με έμφαση στην κοινωνική αλληλεγγύη», μέσα από το τραγούδι και τη δημιουργία.

Η δημιουργία είναι το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης φύσης και υπόστασης.  Απόψε βιώνουμε μια γιορτή δημιουργίας, της οποίας βασικοί συντελεστές είστε εσείς οι μαθήτριες και μαθητές και για το λόγο αυτό σας συγχαίρω».

Ο Δρ. Φώτος  Φωτιάδης,  Πρόεδρος του Ομώνυμου Ιδρύματος στο χαιρετισμό του, είπε μεταξύ άλλων:

«Στόχος των διαγωνισμών και των βραβείων είναι να τιμούνται επάξια οι δύο μεγάλοι μας δημιουργοί, ο μεγάλος μας ποιητής Κώστας Μόντης και ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης μας Μάριος Τόκας.

Ο άλλος στόχος των βραβείων  είναι η συμβολή τους  στην προαγωγή, την καλλιέργεια και περαιτέρω προώθηση της μουσικής παιδείας της μαθητιώσας νεολαίας μας.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, που μέσα από τη διοργάνωση των πιο πάνω μουσικών διαγωνισμών/βραβείων ενθαρρύνονται διαρκώς όλο και περισσότεροι νέοι μας να ασχοληθούν σοβαρά με τη μουσική και αναδεικνύονται συνεχώς πολλά νέα ταλέντα.  Φέτος οι συμμετοχές έφτασαν στους 165 μαθητές και μαθήτριες από 22 σχολεία όλων των Επαρχιών.  Επιπλέον η διοργάνωση των μουσικών αυτών βραβείων ανάδειξε και την ανάγκη της επέκτασης του θεσμού των μουσικών σχολείων σ’ όλες τις πόλεις της Κύπρου για την εγκαθίδρυση των οποίων συγχαίρουμε θερμά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση που αντλούμε από την επιτυχία των βραβείων αυτών και την από χρόνο σε χρόνο αύξηση των συμμετοχών είναι ότι επιτυγχάνεται η απασχόληση των μαθητών μας με την ευγενή αυτή άμιλλα και απομακρύνονται από τις αντικοινωνικές ενασχολήσεις που αποτελούν σήμερα, δυστυχώς, μάστιγα της κοινωνίας μας.

Ο  κ. Φωτιάδης ευχαρίστησε θερμά τον φίλο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκο Κενεβέζο, για τη στήριξη και διαχρονική συμπαράσταση που το Υπουργείο του, προσφέρει στη διατήρηση και εμπλουτισμό των παγκύπριων μαθητικών μουσικών διαγωνισμών, καθώς επίσης και τους λοιπούς συντελεστές της επιτυχίας των διαγωνισμών αυτών».

Κλείνοντας ενημέρωσε ο κ. Φωτιάδης ότι το 2014 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ως «Έτος Κώστα Μόντη» με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Ποιητή και 10 χρόνων από το θάνατο του και θα διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

 


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα