Μουστάκια όλου του κόσμου ενωθείτε στα πλαίσια του Movember

Μουστάκια όλου του κόσμου ενωθείτε στα πλαίσια του Movember

 

Ο καρκίνος παραμένει ταμπού για την κυπριακή κοινωνία

 

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

O καρκίνος συνεχίζει να είναι ένα θέμα «ταμπού» για την κυπριακή κοινωνία, σύμφωνα με τον Ογκολόγο Γιώργο Άστρα. Όπως εξήγησε μιλώντας στο EUROΚΕΡΔΟΣ, με αφορμή τις δράσεις του ΜΟVEMBER που πραγματοποιούνται το μήνα Νοέμβριο, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν καλυτερεύσει τα πράγματα λόγω και της ενημέρωσης που γίνεται από τα διάφορα οργανωμένα σύνολα και τους αρμόδιους φορείς, εντούτοις συνεχίζει να είναι ένα θέμα «ταμπού».

«Υστερούμε σαν λαός να αποδεχθούμε την αρρώστια και να την πούμε με το όνομα της και συνεπώς να την αντιμετωπίσουμε πιο σωστά. Όμως, με συστηματική και συνεχιζόμενη ενημέρωση του κόσμου περιμένουμε ότι θα εξαλειφτεί τα επόμενα χρόνια.

Το μήνυμα μας είναι ότι, αν κάποιος είναι ενημερωμένος για τη νόσο αυτή και κάνει την σωστή πρόληψη τότε έχει και παραπάνω πιθανότητες να γιατρευτεί πλήρως» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τα ήδη καρκίνου που παρατηρούνται στην Κύπρο ανέφερε πως είμαστε μέσα στα πλαίσια των παγκόσμιων στατιστικών όσον αφορά τον καρκίνο. Τα πιο συχνά είδη καρκίνου είναι: ο καρκίνος του μαστού, του εντέρου, του παγκρέατος και του πνεύμονα, και ο λόγος σύμφωνα με τον ίδιο, είναι γιατί ξεφύγαμε από την μεσογειακή διατροφή που μας προστάτευε, τρώμε πολλά κρέατα και καπνίζουμε χωρίς δεύτερες σκέψεις, με την εντύπωση ότι ο καρκίνος κτυπάει άλλους και ποτέ εμάς.

Σε ότι αφορά τους ασθενείς του και τι είναι αυτό που τον ρωτούν συχνά, η απάντηση είναι μια… Γιατί σε μένα; Ακολουθούν τα ερωτήματα Έχει θεραπεία; Θα τα καταφέρω; «Επιπλέον, κατά την επίσκεψη των ασθενών στο ιατρείο τίθενται κι άλλα πολλά ερωτήματα, τα οποία δεν μπορούν ν’ απαντηθούν σε μια απλή πρόταση. Γι αυτό φροντίζουμε να αφιερώνουμε αρκετή ώρα ώστε να απαντηθούν όλες τους οι απορίες με σαφήνεια και να νιώσουν την απαραίτητη ασφάλεια. Ερωτήματα προκύπτουν και κατά την πορεία της θεραπείας. Οι ασθενείς θέλουν να ενημερωθούν όσον αφορά τις παρενέργειες των θεραπειών και για το γενικό πλάνο της θεραπείας τους», ανέφερε.

Και όταν τον ρωτήσαμε αν ισχύ πως η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι η πιο σημαντική θεραπεία, απάντησε ευθέως… Φυσικά και ισχύει.

«Γι αυτό προσπαθούμε να ενημερώσουμε και να προτρέψουμε τον κόσμο να κάνει τις προληπτικές εξετάσεις έγκαιρα για να προλάβουμε την αρρώστια σε αρχικό και χειρουργήσιμο στάδιο. Όσο πιο γρήγορα πάει κάποιος στον γιατρό, τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχει από τη νόσο και αυξάνει επίσης τις πιθανότητες ίασης», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές εξελίξεις στον τομέα της ογκολογίας με αποτέλεσμα την δημιουργία καινούργιων φαρμάκων και τρόπων αντιμετώπισης του καρκίνου.

«Ένα καλό παράδειγμα είναι οι ανοσοθεραπείες που έχουν εξελιχτεί τα τελευταία χρόνια και ανέβασαν το προσδόκιμο των ασθενών κατά πολύ, σε πολλά είδη καρκίνων. Επίσης αξίζει να αναφερθούμε στους χημείο- εμβολισμούς και στο καυτηριασμό με ραδιοκύματα (RadioFrequencyAblation) σαν θεραπείες που χρησιμοποιούμε παράλληλα με τις κλασσικές θεραπείες για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Όλες αυτές οι θεραπείες γίνονται πλέον στην Κύπρο επομένως δεν χρειάζεται να πάει κάποιος ασθενής στο εξωτερικό», σημείωσε.

Όταν του ζητήσαμε να μας πει γιατί πρόσφατα ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έγχρωμες φωτογραφίες από περιστατικά καρκινοπαθών ασθενών του και ποιο μήνυμα θέλησε να περάσει, απάντησε πως πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

«Ήθελα να δείξω ότι ο καρκίνος παρουσιάζεται σε κάθε ασθενή με διαφορετική «μορφή». Οι ασθενείς επηρεάζονται από τον καρκίνο και τις θεραπείες του με τον ένα τρόπο η τον άλλον. Για αυτό κρίνεται αναγκαίο να προσεγγίζουμε τους καρκινοπαθείς με ευαισθησία δείχνοντας τους σεβασμό και συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Ένα μήνυμα που πήρα από μια καρκινοπαθή μετά την ανάρτηση μου στο διαδίκτυο με συγκλόνισε. Μου έγραψε: «Έχω δει τον καρκίνο να έρχεται με θλίψη, αγωνία, πόνο και ελπίδα όμως δεν τον έχω δει ποτέ να έρχεται ντυμένος στα ροζ…».

Ένας στους τρεις Κύπριους/ες θα αναπτύξει καρκίνο κατά την διάρκεια της ζωής του. Σίγουρα κάποιος γείτονας σας θα επηρεαστεί από αυτή την νόσο. Καλά είναι να βοηθούμε έμπρακτα τους συνάνθρωπους μας που δίνουν την μάχη με τον καρκίνο καθημερινώς με απλές κινήσεις συμπαράστασης που θα κάνουν την διαφορά. Οι καρκινοπαθείς θέλουν βοήθεια ψυχολογική, οικονομική ή έστω να τους κάνετε μια δουλειά γιατί δεν μπορούν οι ίδιοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Απλά πιάστε τους το χέρι και πείτε τους ότι καταλαβαίνετε τον αγώνα τους και ότι είστε δίπλα τους σε ότι κι αν χρειαστούν. Κάντε κάτι για αυτούς!!! ‘Όσο μικρό κι αν είναι, για εκείνους θα κάνει μεγάλη διαφορά».

Σχετικά με την εκστρατεία Movember και τις δράσεις της στην Κύπρο, είπε πως πρόκειται για μια ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση, που πραγματοποιείται κατά το μήνα Νοέμβριο, όπου άντρες όλων των ηλικιών (γνωστοί και ως MoBros) σε όλο τον κόσμο, ξυρίζονται την 1η Νοεμβρίου και μετά για τις υπόλοιπες 30 ημέρες αφήνουν μουστάκι.

Στόχος αυτής της παγκόσμιας εκστρατείας είναι να ενθαρρύνει και να προάγει την ευαισθητοποίηση του κοινού και να συγκεντρώσει πόρους για επιλεγμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις που επικεντρώνονται στην υγεία των ανδρών και ειδικότερα στον καρκίνο του προστάτη.

«Ένας στους έξι άντρες προσβάλλεται από καρκίνο του προστάτη και δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για να βρείτε έναν πατέρα ή έναν θείο ή έναν γείτονα που έχει άμεση σχέση με την ασθένεια. Στην Κύπρο είμαστε μέρος του Movember σαν Ογκολογική ομάδα και μαζί με το EUROPA UOMO Κύπρου, την ΚΕΟ και το Round Table Κύπρου κάνουμε εκδηλώσεις, διαλέξεις, συγκεντρώσεις και ενημερωτικά σεμινάρια όσον αφορά την υγεία των αντρών.

Έτσι και φέτος, το μήνα Νοέμβριο ετοιμάζουμε ενημερωτικές διαλέξεις στη Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα σε συνεργασία με Ουρολόγους και Ογκολόγους. Παράλληλα θα υπάρχουν εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο από την ΚΕΟ και το Round Table Κύπρου».

 

Ο Νοέμβριος αφιερωμένος στα… μουστάκια

Το Movember είναι μία σύνθετη λέξη από τις λέξεις Μoustache και November. Πρόκειται για μια ετήσια εκδήλωση κατά την οποία το μήνα Νοέμβριο οι άνδρες αφήνουν μουστάκι, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με θέματα ανδρικής υγείας, όπως ο καρκίνος του προστάτη και άλλοι τύποι καρκίνου που εμφανίζονται συχνότερα στους άνδρες. Στόχος του Movember «να αλλάξει την εικόνα της υγείας των ανδρών».

Η όλη δράση έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους άνδρες να γνωρίσουν το οικογενειακό ιστορικό τους και τον κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσουν, καθώς και να προάγει την πραγματοποίηση περιοδικών εξετάσεων και την έγκαιρη πρόληψη για την αποφυγή σοβαρών προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από τον καρκίνο του προστάτη και άλλους τύπους καρκίνου. Το Movember Foundation στοχεύει επίσης στην κινητοποίηση των ανδρών, ώστε να υιοθετήσουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής στην καθημερινότητά τους.

Η εκδήλωση οφείλει τη δημιουργία της σε μια βραδιά σε ένα μπαρ της Νότιας Αυστραλίας το 1999, όταν μία ομάδα ανδρών έθεσαν ως στόχο να αφήσουν μουστάκι για φιλανθρωπικούς σκοπούς όλο το μήνα Νοέμβριο. Αρχικά συγκεντρώθηκαν 80 άνδρες – υποστηρικτές σε αυτή την ομάδα, σύντομα όμως εξελίχθηκε σε ένα εθνικό φαινόμενο, που στη συνέχεια αποτέλεσε μια επίσημη Παγκόσμια Εκστρατεία.

Στην καμπάνια, όμως, δεν συμμετέχουν μόνο άνδρες. Οι Mo Sistas αποτελούν σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας της καμπάνιας του Movember. Πρόκειται για γυναίκες ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες σε ζητήματα υγείας των ανδρών, οι οποίες πείθουν τους άνδρες που βρίσκονται στο περιβάλλον τους να ενισχύσουν το κίνημα. Στο τέλος του μήνα οι Mo Bros και οι Mo Sistas το γιορτάζουν με εκδηλώσεις και πάρτι που γίνονται σε όλο τον κόσμο.

To κίνημα Μovember έχει ήδη επίσης κατακλύσει και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σελίδες σε Twiiter (#Movember) και Facebook (#Movember).

Στην περσινή εκστρατεία Movember, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συμμετείχε στις εκδηλώσεις χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια φωτογραφία του με ένα ψεύτικο μουστάκι. Στη λεζάντα είχε γράψει «Η πρόληψη για την καταπολέμηση του καρκίνου, αφορά όλους». Κάτι παρόμοιο είχαν πράξει και άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Τελικά… ένα μουστάκι αυξάνει την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του προστάτη! Βοήθησε και εσύ μεγαλώνοντας το μουστάκι σου για όλο το Νοέμβριο και πρόβαλε τις δράσεις του MOVEMBER, ώστε να συλλέγουν περισσότερα χρήματα στα πλαίσια της φιλανθρωπικής εκστρατείας του στην Κύπρο.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα