Μόνο θετικά λειτουργεί ο τουρισμός για την Κύπρο

Μόνο θετικά λειτουργεί ο τουρισμός για την Κύπρο

 


Μελέτη της PwC και του The Travel Foundation αξιολογεί τις οικονομικές, φορολογικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα

 

Τα θετικά οικονομικά και φορολογικά οφέλη για την Κύπρο από την τουριστική δραστηριότητα ανέρχονται περίπου στα €84 ανά πελάτη, ανά νύχτα, σύμφωνα με μελέτη της PwC και του The Travel Foundation.

Τα ευρήματα της μελέτης εκτίμησης της επίδρασης των τουριστικών δραστηριοτήτων παρουσιάστηκαν την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτίριο της PwC στη Λευκωσία.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη μελέτη, τα θετικά οικονομικά και φορολογικά οφέλη αποτελούν με διαφορά τη μεγαλύτερη επίδραση και υπερβαίνουν κατά πολύ τα αρνητικά περιβαλλοντικά (-€4) και κοινωνικά (- €0.2) κόστη. Εν τούτοις, σημειώνεται ότι αφορούν μόνο μια χρονιά (2013) και δεν λαμβάνουν υπόψη τα έξοδα κατασκευής των ξενοδοχείων, ενώ προστίθεται ότι αρκετές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις αναμένεται να συσσωρευτούν σε βάθος χρόνου.

Τα αέρια του θερμοκηπίου αποτελούν το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος το οποίο ανέρχεται στα €2.50 ανά πελάτη. Η επίπτωση στην εκπομπή αερίων θερμοκηπίου υπερδιπλασιάζεται εάν συμπεριληφθούν οι πτήσεις από και προς την Κύπρο.

Το σημαντικότερο κοινωνικό όφελος που αναγνωρίζεται σε όλα τα πεδία κοινωνικής επίπτωσης σχετίζεται με την επαγγελματική κατάρτιση, και υπολογίζεται σε €6.47 ανά διανυκτέρευση, το μέγιστο. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη σημασία του τουριστικού τομέα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάμεσα στους Κύπριους εργαζόμενους, ιδιαίτερα λόγω της παρούσας κατάστασης της κυπριακής οικονομίας.

Η τοποθέτηση φοιτητών στην αγορά εργασίας, στις περιπτώσεις που η εργασιακή πείρα αποτελεί προϋπόθεση εξασφάλισης πτυχίου, είχε τη μεγαλύτερη κοινωνική επίπτωση ανά άτομο (€8,800 ανά φοιτητή). Ωστόσο, ο σχετικά μικρός γενικός αντίκτυπος ήταν κυρίως καθοδηγούμενος από τον μικρό αριθμό Κύπριων φοιτητών που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα απασχόλησης σε κάθε ξενοδοχείο, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Για τον σκοπό της μελέτης, η οποία διενεργήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο, μετρήθηκαν και αξιολογήθηκαν, μέσω της μεθοδολογίας  «Total Impact Measurement and Management» (TIMM) της PwC, οι επιδράσεις από τη διαμονή 60,000 τουριστών, πελατών του ταξιδιωτικού ομίλου TUI,  σε οκτώ ξενοδοχεία της Κύπρου το 2013.

Πρόκειται για μια μέθοδο που περιλαμβάνει τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκύπτουν από την αλυσίδα τροφοδοσίας καθώς και τα έξοδα πελατών και υπαλλήλων, που όταν συνδυαστούν, σχεδόν πάντα ,υπερβαίνουν την άμεση επίπτωση των ξενοδοχείων.

Η έρευνα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην ιστοσελίδα http://www.pwc.com.cy/cyprus-tourism-impact


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα