Ν. Συλικιώτης: Η Κομισιόν επιδιώκει χειραγώγηση σε θέματα ενέργειας

Ν. Συλικιώτης: Η Κομισιόν επιδιώκει χειραγώγηση σε θέματα ενέργειας

 


 

“Οι προτάσεις που ζητούν αύξηση των εξουσιών της Κομισιόν και μεγαλύτερη εμπλοκή της στη διαδικασία ακόμα και πριν από την σύναψη των διακυβερνητικών συμφωνιών είναι προβληματικές και εμπερικλείουν μεγάλους κινδύνους. Ιδιαίτερα την στιγμή που η ΕΕ δεν κατόρθωσε ακόμα να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην ενεργειακή τροφοδοσία ενώ πολλά κράτη και περιοχές της ΕΕ είναι απομονωμένες από τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα, είναι πολύ επικίνδυνο να προωθούνται πολιτικές που περιορίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών και δη την δυνατότητα τους να διαμορφώνουν πολυδιάστατες και αποδοτικές διακυβερνητικές ενεργειακές σχέσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι ενισχυμένος κρατικός έλεγχος και εθνική ευελιξία.”

Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου. Θέμα της συζήτησης ήταν η έκθεση για την στρατηγική της ΕΕ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την αποθήκευση φυσικού αερίου.

Μιλώντας ως συντονιστής και σκιώδης εισηγητής στην εν λόγω έκθεση εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε πως δεν γίνεται τα κράτη μέλη να μην μπορούν να υπογράφουν, να κυρώνουν, ούτε καν να συνομολογούν τα σχέδια των διακυβερνητικών συμφωνιών χωρίς την έγκριση της Κομισιόν, όπως ζητείται στην πρόταση που έχει κατατεθεί. Ούτε είναι παραγωγικό, συμπλήρωσε, να είναι υποχρεωτική ακόμη και η εκ των προτέρων αξιολόγηση των συμφωνιών από την Κομισιόν. Ενώ εξίσου προβληματική, είπε, είναι και η πρόταση τα κράτη μέλη να πρέπει να ενημερώνουν την Κομισιόν ακόμη και για την πρόθεσή τους να αρχίσουν διαπραγματεύσεις καθώς και η πρόταση τα αιτήματα των κρατών για εμπιστευτικότητα να μην περιορίζουν την πρόσβαση της Κομισιόν σε αυτά.

Ο κ. Συλικιώτης τόνισε πως είναι απαράδεκτη η προσπάθεια χειραγώγησης των κρατών μελών από την Κομισιόν ιδιαίτερα με την πρόταση για έλεγχο ακόμη και των μη δεσμευτικών πράξεων, όπως είναι τα μνημόνια συνεργασίας, οι υπουργικές κοινές δηλώσεις και οι κοινές δράσεις αναφορικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό ή την ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών. Όπως επισήμανε, όλες αυτές οι προτάσεις οδηγούν τα κράτη μέλη σε πλήρη εξάρτηση από την Κομισιόν καθώς κάθε ενέργεια τους θα προϋποθέτει πλέον την σύμφωνο γνώμη της, και αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Αντ΄αυτού, όπως εξήγησε, θα ήταν ωφέλιμο να έχει η Κομισιόν συμβουλευτικό ρόλο, εφόσον της ζητηθεί βοήθεια από τα κράτη μέλη.

Κλείνοντας ο κ. Συλικιώτης επισήμανε πως οι τροπολογίες που έχει καταθέσει η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην εν λόγω έκθεση επιδιώκουν την διόρθωσή των προβληματικών προτάσεων που ανέφερε.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα