Ν. Συλικιώτης: Κάποιοι θησαυρίζουν με τις ευλογίες της Κομισιόν

Ν. Συλικιώτης: Κάποιοι θησαυρίζουν με τις ευλογίες της Κομισιόν

 

Προς όφελος των πολυεθνικών το νέο ενεργειακό πακέτο

 

Η Κομισιόν προωθεί την πλήρη φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κάτι που δίνει στους προμηθευτές το δικαίωμα να θησαυρίζουν θέτοντας όσο υψηλές τιμές θέλουν, τόνισε ενώπιον της τελευταίας ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για το 2016, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης.

«Ως ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς δεν θα στηρίξουμε το νέο ενεργειακό πακέτο που υποτάσσει πλήρως την ενέργεια στις ανάγκες της αγοράς καθιστώντας την εργαλείο προς όφελος των πολυεθνικών και των μονοπωλίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώπιον του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Αρμοδίου για την Ενεργειακή Ένωση, Μ. Σέφκοβιτς καθώς και του Επιτρόπου Ενέργειας Α. Κανιέτε.

Μιλώντας ως συντονιστής στα θέματα ενέργειας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε πως παρόλο που σημειώνεται κάποια πρόοδος όσον αφορά την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, εν τούτοις ο στόχος που τίθεται για αύξηση κατά 30% μέχρι το 2030 αποτελεί σοβαρή υποχώρηση σε σχέση με το ποσοστό 40% που έθεσε το ΕΚ. Το ίδιο, συμπλήρωσε, συμβαίνει και με τον στόχο που τίθεται για 27% κατανάλωση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί του στόχου για 30% και άνω που ζητά το Ευρωκοινοβούλιο. Ενώ εξίσου αρνητική σημείωσε πως είναι η πρόταση της Κομισιόν να τεθεί τέρμα στην προτεραιότητα εισόδου στα δίκτυα που είχαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες μέχρι σήμερα.

Επισήμανε παράλληλα πως για ακόμη μια φορά, ενώ η Κομισιόν αναγνωρίζει το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας, εν τούτοις αποτυγχάνει να προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για καταπολέμηση της. Επίσης, συμπλήρωσε, η Κομισιόν απέτυχε να δώσει λύσεις στα ενεργειακά προβλήματα π.χ. για άρση της ενεργειακής απομόνωσης στην οποία είναι καταδικασμένα κράτη και περιοχές της Ευρώπης. Έπειτα, είπε, απέτυχε να θέσει ένα σωστό πλαίσιο για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Για ακόμη μια φορά, κατέληξε, θυσιάστηκε το περιβάλλον και οι ενεργειακές ανάγκες των λαών για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών και οι ανάγκες της αγοράς.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα