Ν. Συλικιώτης: Να σταματήσει το έγκλημα εις βάρος των προσφύγων

Ν. Συλικιώτης: Να σταματήσει το έγκλημα εις βάρος των προσφύγων“Για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση, όπως σωστά αναφέρεται στην έκθεση, απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη. Εξίσου σημαντική είναι και η αναγνώριση της αποτυχίας του Κανονισμού του Δουβλίνου καθώς και η έκκληση για δημιουργία νόμιμων και ασφαλών οδών, για κατανομή των ευθυνών στα κράτη μέλη και προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων. Δυστυχώς όμως στην έκθεση στηρίζονται και οι απάνθρωπες στρατιωτικές επιχειρήσεις, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, και η ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα που κάνουν την Ευρώπη φρούριο και συντηρούν το έγκλημα εις βάρος των προσφύγων.” Αυτά τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θέμα της συζήτησης ήταν η έκθεση με θέμα την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου και την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την μετανάστευση.

Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ο κ. Συλικιώτης επισήμανε πως με τις πολιτικές που προωθούνται οι ευθύνες της Ένωσης για τις στρατιωτικές επεμβάσεις που προκάλεσαν την προσφυγική κρίση αυξάνονται δραματικά. Όπως εξήγησε, η έκκληση για υλοποίηση του σχεδίου δράσης ΕΕ -Τουρκίας είναι απαράδεκτη, καθώς στόχο έχει να απαλλάξει την ΕΕ από τους πρόσφυγες.  Υπενθύμισε δε πως πρόκειται για μια συμφωνία που, όπως κατήγγειλε και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, παραβιάζει την διεθνή νομιμότητα.

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως κατάντησε η ΕΕ να συντηρεί hot spots ως στρατόπεδα συγκέντρωσης και να καταπατά η ίδια τα δικαιώματα των προσφύγων.  Τόνισε λοιπόν πως πρέπει να σταματήσει το έγκλημα και να στηριχτούν άμεσα οι χώρες που δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα προσφύγων.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα