Ν. Συλικιώτης: Χωρίς αποτέλεσμα οι πολιτικές σκληρής λιτότητας

Ν. Συλικιώτης: Χωρίς αποτέλεσμα οι πολιτικές σκληρής λιτότητας

 


“Χαιρετίζουμε το ότι η Ολλανδική προεδρία συμπεριέλαβε στις προτεραιότητές της τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, ιδιαίτερα για στήριξη των ΜμΕ. Είναι σημαντικό να προωθηθούν μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία και θα καταπολεμήσουν την ανεργία, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Εν τούτοις οι στόχοι αυτοί έχουν προταθεί και από προηγούμενες προεδρίες χωρίς αποτέλεσμα λόγω κυρίως του ότι εφαρμόζονται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σκληρής λιτότητας.” Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, προς τον Εκπρόσωπο της Ολλανδικής Προεδρίας  του Συμβουλίου της ΕΕ, Χ. Καμπ κατά την συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας Βιομηχανίας και Έρευνας του ΕΚ, ζητώντας του να εξηγήσει πώς θα διαφοροποιηθεί η Ολλανδική προεδρία για να επιτύχει τους στόχους της.

Μιλώντας ως συντονιστής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ο κ. Συλικιώτης υπενθύμισε επίσης στον κ. Καμπ την έκθεση που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την υλοποίηση της Ενεργειακής Ένωσης. Όπως επισήμανε, στην έκθεση τονίζεται πως η Ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό, ζητείται η προώθηση μέτρων για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας και τονίζεται η ανάγκη άρσης της ενεργειακής απομόνωσης από τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα. Ρώτησε λοιπόν τον κ. Καμπ πώς θα προωθήσει  η Ολλανδική προεδρία την υλοποίηση των στόχων αυτών.

Ο κ. Συλικιώτης  υπογράμμισε πως στην έκθεση του ΕΚ τονίζεται επίσης η σημαντικότητα των κοιτασμάτων Φ.Α. στην Ανατ. Μεσόγειο καθώς και η ανάγκη να αξιοποιηθούν ώστε να συμβάλλουν στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης. Επισήμανε δε πως ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Μ. Σέφκοβιτς, σε δηλώσεις του στην Κύπρο τόνισε πως τα κοιτάσματα της περιοχής μπορούν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Ρώτησε λοιπόν ποια είναι η θέση της Ολλανδικής προεδρίας στο θέμα αυτό.

Απαντώντας στον κ. Συλικιώτη, ο κ. Καμπ ανέφερε γενικά πως η Ολλανδική προεδρία θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των ΜμΕ, θα προωθήσει μέτρα ώστε να διευκολύνει την πρόσβασή των ΜμΕ στην χρηματοδότηση και θα προτείνει καλύτερη νομοθεσία για τις μικρές επιχειρήσεις. Όσον αφορά δε τα ερωτήματα για την ενεργειακή πολιτική ο εκπρόσωπος της Ολλανδικής προεδρίας απέφυγε να απαντήσει.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα