«Ξύπνημα» καινοτομίας και απασχόλησης στην παλιά Λευκωσία

«Ξύπνημα» καινοτομίας και απασχόλησης στην παλιά Λευκωσία

 


Ενημερωτική επίσκεψη στη Φανερωμένη, στο χώρο όπου στεγάζεται το Πρόγραμμα IDEA, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Ο Δήμαρχος ξεναγήθηκε στους χώρους του Προγράμματος και συζήτησε με τις ομάδες που φιλοξενούνται για τις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν βιώσιμη επιχείρηση από μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα.

O Πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής του IDEA, o Δρ Χάρης Πουαγκαρέ, Διευθυντής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου, ενημέρωσε τον Δήμαρχο για την στρατηγική επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου στην καρδιά της Λευκωσίας, όπου ήδη στη γύρω  περιοχή δραστηριοποιούνται πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις .

Έγινε επίσης ενημέρωση για τις υπηρεσίες που προσφέρει δωρεάν το Πρόγραμμα στις ομάδες που φιλοξενεί. Πέρα από την εξαιρετικής σημασίας βοήθεια από καταξιωμένους επιχειρηματίες που συμβουλεύουν ως μέντορες τις «υπό επώαση» επιχειρήσεις, το πρόγραμμα προσφέρει επίσης και άλλες υπηρεσίες: εκπαίδευση, συμβουλές από τους στρατηγικούς εταίρους του προγράμματος  και πρόσβαση στα δίκτυα των εταίρων. Παρέχονται επίσης γραφειακός χώρος, τηλεφωνία και διαδίκτυο.

Ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του IDEA, Δρ Θεόδωρος Παναγιώτου, Διευθυντής CIIM, ανάφερε ότι η όλη προσπάθεια στοχεύει να βοηθήσει την νεανική επιχειρηματικότητα αλλά και να βοηθήσει τον τομέα των νεόφυτων επιχειρήσεων να αναπτυχθεί με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας ευχαριστώντας  την Τράπεζα Κύπρου και το CIIM για την πρωτοβουλία αλλά και για  τη σωστή επιλογή της τοποθεσίας, ενημέρωσε για τα έργα που προγραμματίζει  ο Δήμος προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή την ανάπτυξη του τομέα των νεόφυτων επιχειρήσεων (startups).

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην πρόθεση του Δήμου να δημιουργήσει συνοικία δημιουργικών επιχειρήσεων σε επιλεγμένη περιοχή κοντά στο παλιό Δημαρχείο. Πρόκειται για έργο η  υποδομή του οποίου θα ανέλθει στα  15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα ο Δήμος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγραμμάτων RISE στοχεύει να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό πρόγραμμα χορηγίας πρόσθετων 16 εκατομμυρίων ευρώ για δημιουργία κέντρου καινοτομίας με έμφαση στο virtual reality.

«Με τα πιο πάνω έργα υποδομής και άλλες παράλληλες ιδιωτικές προσπάθειες, όπως το IDEA, δημιουργείται η προϋπόθεση για ανάπτυξη του παλιού πυρήνα της Λευκωσίας σε πυρήνα καινοτομίας και τεχνολογίας, ανέφερε ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας.».

To IDEA είναι το πρώτο στην Κύπρο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης (acceleration) και επιχειρηματικής επώασης (incubation). Αποτελεί  πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας Κύπρου και του Cyprus International Institute of Management (CIIM). Στεγάζεται σε τριώροφο κτήριο που συνορεύει με το πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στην οδό Λυκούργου στην Φανερωμένη και φιλοξενεί 9 ομάδες νεοφυών επιχειρήσεων (startups).

Εταίροι του IDEA είναι, πέρα από την Τράπεζα Κύπρου και το CIIM, οι: Deloitte, MTN, Innovation/Leo Burnett, Δικηγορικό Γραφείο Λέλλου Δημητριάδη).

Για περισσότερες πληροφορίες  για το πρόγραμμα IDEA, επισκεφθείτε το www.ideacy.net ή τηλεφωνήστε στο 22001500 ή στείλτε email στο [email protected]


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα