Οικοδομική βιομηχανία… με πολλά προβλήματα

Οικοδομική βιομηχανία… με πολλά προβλήματα


Πενήντα χρόνια δραστηριοποίησης στην οικοδομική βιομηχανία της Κύπρου, συμπληρώνει φέτος η εταιρεία “Εργοληπτικές Επιχειρήσεις Κώστα Μιχαηλίδη”.

Οι άνθρωποι που κατά κανόνα έχουν έντονη παρουσία στα δρώμενα του οικοδομικού και κατασκευαστικού κλάδου, ξεκίνησαν σχεδόν με μόνο όπλο την προσωπικότητα, τις γνώσεις τους και τη θέληση για δημιουργία, για να κτίσουν τις δικές τους “αυτοκρατορίες”. Κάπως έτσι ξεκίνησε πριν 50 χρόνια και ο Κώστας Μιχαηλίδης τα κατασκευαστικά έργα στην Κύπρο.

Σε συνέντευξη του στο EUROΚΕΡΔΟΣ, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην πορεία της εταιρείας του που σήμερα κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις παγκύπρια, μιας και σε αυτή την πενηντάχρονη πορεία έκτισε 140 πολυκατοικίες, 50 σπίτια και 8 παραλιακά συγκροτήματα οικιών και διαμερισμάτων.

Πρόκειται για έναν αθεράπευτα φιλόξενο άνθρωπο που καλλιεργεί βαθιά την προσωπική φιλία με τους γύρω του και με τους ανθρώπους που συναλλάσσεται. Όπως ο ίδιος λέει πάντα «η εταιρεία οφείλει την επιτυχία της, στο ανθρώπινο πρόσωπο, στη φιλία και την ποιότητα των υπηρεσιών της» και δεν έχει άδικο αφού, στη μακρόχρονη πορεία της στα κατασκευαστικά δρώμενα της Κύπρου, χαίρει άκρας εμπιστοσύνης.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικοδομική βιομηχανία, είπε πως ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας και ραχοκοκαλιά της οικονομίας -όπως θεωρεί την οικοδομική βιομηχανία- «βρίσκεται υπό απειλή και δέχεται συνεχείς επιθέσεις».

 

Πορεία της εταιρείας

Η εταιρεία αρχικά αναλάμβανε εργολαβίες για ανέγερση οικιών, εξυπηρετώντας τις τότε ανάγκες των πρώτων πελατών της που στόχος ήταν και τότε όπως και σήμερα η απόκτηση στέγης. «Ότι πετύχαμε από τότε μέχρι και σήμερα, το πετύχαμε στηριζόμενοι σε αρχές και αξίες και μην σας φανεί υπερβολικό αυτό που θα σας πω, το ότι δηλαδή μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με τους πελάτες μας. Όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζουμε την πορεία μας με το ίδιο σκεπτικό και την ίδια φιλοσοφία, εξυπηρετώντας δηλαδή τις ανάγκες και απαιτήσεις των πελατών μας και αυτός είναι ο λόγος που η εταιρεία μας, ας μου επιτραπεί να πω, χαίρει άκρας εμπιστοσύνης».

 

Δραστηριότητες

Η αρχή έγινε με κατοικίες για την εξυπηρέτηση πελατών της εταιρείας. «Στη συνέχεια λόγω της τουριστικής ανάπτυξης της Κύπρου, ασχοληθήκαμε με τα τουριστικά συγκροτήματα και εξοχικές κατοικίες σε τουριστικές περιοχές. Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο πλεονέκτημα της εταιρείας μας είναι ότι είναι ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ. Δηλαδή, είναι στελεχωμένη με το αναγκαίο επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό και επιτυγχάνει εξ ολοκλήρου τη διεκπεραίωση των έργων που αναλαμβάνει. Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι επενδύει σε σωστά ακίνητα που προσθέτουν αξία, καθώς επίσης και το ότι διαθέτει σωστά «θεμέλια» και γερές βάσεις που της επιτρέπουν να αντέχει στους όποιους κραδασμούς δέχεται η οικοδομική βιομηχανία», συμπλήρωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

 

Τι έκτισε μέχρι τώρα

Με την ανέγερση πολυάριθμων πολυκατοικιών, τουριστικών συγκροτημάτων, οικιστικών μονάδων, επαύλεων-κατοικιών κατέχει αριθμητικά μια από τις πρώτες θέσεις. Εξήντα πολυκατοικίες βρίσκονται στη Λευκωσία και οι υπόλοιπες είναι στην Πάφο, Λάρνακα, Ζύγι και σε διάφορες άλλες περιοχές. Στο Ζύγι κτίστηκαν 10 πολυκατοικίες, επαύλεις, κατοικίες, 4 συγκροτήματα τα οποία αποτελούνται από 24 οικίες το κάθε ένα, στον Άγιο Θεόδωρο, Ψεματισμένο, Μαζωτό, Λατσιά, κλπ.

 

Τι προσφέρει σήμερα

Η Εταιρεία διαθέτει σήμερα προς πώληση σε προνομιούχες περιοχές στο Ζύγι, σε απόσταση αναπνοής από τη μαρίνα, καινούρια εκλεκτά ετοιμοπαράδοτα διαμερίσματα με τίτλους των 2 και 3 υπνοδωματίων. Το Ζύγι έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να είναι στο κέντρο 3 πόλεων, Λευκωσίας, Λεμεσού Λάρνακας και έχει καθιερωθεί σαν ένα παραθεριστικό κέντρο. Πολλοί αγοραστές από Κύπρο και εξωτερικό έχουν το Ζύγι σαν μόνιμη διαμονή ή για παραθερισμό. Το Ζύγι προτιμάται από Κύπριους και ξένους για το καλό του κλίμα.

 

Η οικοδομική βιομηχανία σήμερα

Σε ερώτηση για το τι ταλαιπωρεί σήμερα την οικοδομική βιομηχανία, είπε: «Το χαμηλό επίπεδο των υπηρεσιών στα κυβερνητικά γραφεία (Κτηματολόγιο, Χωρομετρία, Πολεοδομία, Δημαρχεία, κλπ), η μεγάλη γραφειοκρατία, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση αδειών ανέγερσης και στη συνέχεια η φοβερή καθυστέρηση στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας μαζί με την επιβολή ΦΠΑ και τα τέλη μεταβίβασης, όλα αυτά πνίγουν την οικοδομική βιομηχανία που είναι ο στυλοβάτης και η ραχοκοκαλιά της οικονομίας του τόπου. Το 30% της αξίας του ακινήτου το εισπράττει το Κράτος και εντούτοις δεν υποβοηθεί ούτε τον κατασκευαστή ούτε τον αγοραστή. Εμείς σαν εταιρεία υποβάλλουμε έγκαιρα όλα τα προαπαιτούμενα έγγραφα και σχέδια και οι γραφειοκράτες χρειάζονται 3 και 4 χρόνια να τα μελετήσουν. Έχουμε κυβερνητικούς υπαλλήλους για πληθυσμό 7 εκατομμυρίων. Τους στέλνουμε μία αίτηση που χρειάζεται μόνο μερικές ώρες για να μελετηθεί και να εγκριθεί και μας ανταποδίδουν με άσκοπη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Σαν παράδειγμα να σας αναφέρουμε ότι στη Λευκωσία, στην οδό Καντάρας, στην Παλλουριώτισσα υποβάλλαμε σχέδια για ανέγερση πολυκατοικίας και όταν πέρασαν δύο χρόνια χωρίς απάντηση από το Δημαρχείο Λευκωσίας αναγκαστήκαμε να πουλήσουμε το οικόπεδο και να υποστούμε μεγάλη ζημιά και έξοδα. Η αξία του οικοπέδου ήταν τότε 1 εκ. ευρώ.

Η γραφειοκρατία δεν βοηθά ούτε τους κατασκευαστές ούτε τους αγοραστές που θέλουν να εξασφαλίσουν την κατοικία τους. Προκαλούν ταλαιπωρία στους πολίτες.

Κάθε καθυστέρηση στην έκδοση αδειών προκαλεί αλυσιδωτά έξοδα που επωμίζονται τόσο ο κατασκευαστής όσο και οι αγοραστές. Αύξηση στα υλικά οικοδομής, στα εργατικά, στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, στα τέλη του Κτηματολογίου και στο ΦΠΑ. Και εδώ είναι που θέλω να τονίσω, πως πολλοί αγοραστές που έρχονται στην Κύπρο για να επενδύσουν, τελικά φεύγουν και πάνε σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, γιατί στην Κύπρο τους πνίγει η γραφειοκρατία.

 

Τιμές των ακινήτων και προοπτικές:

Σχολιάζοντας τις τιμές των ακινήτων είπες πως σήμερα, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για αγορά ακινήτων είτε για ιδιοκατοίκηση, είτε για επαγγελματική στέγη αλλά και για επένδυση. Τόνισε όμως πως χρειάζεται και η αρωγή του κράτους για να αναθερμανθεί η βιομηχανία. Την ίδια ώρα λέει πως είναι η καλύτερη περίοδος για αγορά ακινήτων, μιας και ο ίδιος προβλέπει σύντομα αύξηση των τιμών.

 

Βασικά προβλήματα της οικοδομικής βιομηχανίας:

 

Έκδοση αδειών

Η εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας και άδειας ανέγερσης πολυκατοικίας είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον κάθε κατασκευαστή. Με μέτριους υπολογισμούς οι άδειες εξασφαλίζονται με πολύ και συνεχές τρέξιμο γύρω στα τρία χρόνια. Εάν αφεθούν οι υπηρεσίες από μόνες τους και οι φάκελοι μπουν ως συνήθως στα ράφια ο χρόνος είναι γύρω στα 5-8 χρόνια. Όταν οι γραφειοκράτες αφεθούν μόνοι τους χωρίς όχληση και υπενθύμιση τότε οι αιτήσεις παραμένουν στα ράφια για πολλά-πολλά χρόνια. Θέλεις ένα άτομο αποκλειστικά να τρέχει αυτά τα θέματα των αδειών.

 

ΦΠΑ

Το ΦΠΑ αυτή η μάστιγα τόσο για τους κατασκευαστές αλλά όσο και για τους αγοραστές αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της οικοδομικής βιομηχανίας. Γίνεται προπληρωμή του 18 % ΦΠΑ προκαταβολικά για την πρώτη κατοικία και υποτίθεται ότι επιστρέφεται ένα ποσό πίσω, αυτό όμως εξυπακούει συνεχή τρέξιμο από γραφείο σε γραφείο για να το εξασφαλίσεις.

 

 

Μεταβιβαστικά

Το 5% περίπου των μεταβιβαστικών αποτελεί ένα άλλο

Αποτρεπτικό παράγοντα στο να επενδύσει κάποιος σε ακίνητο, είναι και τα μεταβιβαστικά τέλη. Εάν το κράτος ήθελε να αναθερμάνει την οικοδομική βιομηχανία που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και την εισροή ξένου συναλλάγματος στην Κύπρο και πέραν τούτου να μειωθεί ριζικά η ανεργία που μαστίζει τον κλάδο, τότε πρέπει να πάρει πιο δραστικές αποφάσεις και για το ΦΠΑ και για τα μεταβιβαστικά, για την έκδοση τίτλων και γενικά τις διαδικασίες που υπάρχουν σήμερα και αφορούν την οικοδομική βιομηχανία στην πολεοδομία στο κτηματολόγιο στα γραφεία των Επάρχων των Κοινοταρχών των Δήμων και γενικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρέπει επίσης να γίνει μελέτη και να αναθεωρηθούν οι συντελεστές δόμησης σε διάφορες περιοχές και ειδικά εκεί που υπάρχει ζήτηση.

 

Τι πρέπει να προσέξουν οι αγοραστές

Εκείνο που θέλω να συμβουλέψω τους υποψήφιους αγοραστές ακίνητης περιουσίας (κατοικίες – διαμερίσματα – οικόπεδα – επαύλεις – αγροτεμάχια ) να είναι προσεκτικοί από που αγοράζουν, να κοιτάζουν και να ερευνούν το παρελθόν της κατασκευαστικής εταιρείας, και αν τα ακίνητα δεν έχουν τίτλους τότε να απαιτούν από τους πωλητές να τους εξασφαλίζουν τραπεζιτική εγγύηση μέχρι να εκδοθούν οι τίτλοι και να γίνει η μεταβίβαση. Διότι δυστυχώς υπάρχουν πολλοί αγοραστές που έχουν μείνει εκτεθειμένοι.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό EUROΚΕΡΔΟΣ


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα