Οι ασθενείς με καρκίνο έχουν δικαιώματα

Οι ασθενείς με καρκίνο έχουν δικαιώματα


 

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου, Πηγή: Περιοδικό EUROΚΕΡΔΟΣ

 

Το όραμα για τη δημιουργία εξειδικευμένου κέντρου μαστού γίνεται πραγματικότητα, όμως το έργο της Europa Donna δεν σταματά εδώ. Θα συνεχίσει με το να διεκδικεί τα εργασιακά δικαιώματα των ασθενών, νέα φάρμακα, νέες εξετάσεις προς αντικατάσταση άλλων μη αναγκαίων χημειοθεραπειών και άλλα πολλά. «Σε καμιά περίπτωση δεν τα παρατάμε», συνεχίζουμε για όλες τις γυναίκες της ζωής μας, για τη γυναίκα, για την κόρη, τη μαμά, την αδελφή, τη θεία, την ξαδέλφη, τη φίλη… γιατί η αξία της προσφοράς και του εθελοντισμού είναι μεγάλη», τονίζει η Πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου, Εύη Παπαδοπούλου.

Αφορμή για την συνομιλία μας με την κ. Παπαδοπούλου η πορεία με τις ροζ φιγούρες που διοργανώνεται φέτος για 8η συνεχή χρονιά, στις 9 Οκτωβρίου, έχοντας ως κύριο υποστηρικτή την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου.

«Με μια διαφορά», σημειώνει. «Πλέον δεν διεκδικούμε κέντρο μαστού, ζητάμε απλά να σταθείτε δίπλα μας. Το όραμα και οι προσπάθειες της Europa Donna για τη λειτουργία εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού γίνεται πραγματικότητα. Το κέντρο θα λειτουργεί βάσει ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών και στόχος του θα είναι η καλύτερη επιβίωση για τις γυναίκες που θα παρακολουθούνται από τη διεπιστημονική εξειδικευμένη ομάδα. Στόχος τώρα το 30% καλύτερη επιβίωση για τις γυναίκες που θα παρακολουθούνται. Τα εγκαίνια του θα πραγματοποιηθούν στις 17 Οκτωβρίου 2016», πρόσθεσε.

«Και επειδή η διεκδίκηση είναι μέσα στο πετσί μας, συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα εργασιακά δικαιώματα των ασθενών. Όλο και περισσότερες γυναίκες που τελειώνουν τις θεραπείες τους, θέλουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους ζωή και να επανέλθουν στην εργασία τους και να επανακτήσουν την προηγούμενη τους ταυτότητα πριν τον καρκίνο.

Διεκδικούμε το δικαίωμα στην εργασία, στην ασφάλιση και ενημερώνουμε παράλληλά για να μην ξαναδούμε κρούσματα εκμετάλλευσης και αχρείαστης ψυχοφθόρας διαδικασίας όπως είδαμε να συμβαίνουν».

Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο πρώτος καρκίνος για τις γυναίκες και η πρώτη αιτία θανάτου. Τα τελευταία όμως χρόνια, ένεκα της διαφώτισης, της έγκαιρης διάγνωσης, των βελτιωμένων φαρμάκων, θεραπειών και της εξειδίκευσης, η επιβίωση φτάνει και το 80% στις προηγμένες χώρες. Η Κύπρος είναι αρκετά κοντά σε αυτά τα ποσοστά.

«Θέλουμε να ενδυναμώσουμε την κάθε γυναίκα, να μειώσουμε την άγνοια, το φόβο και την προκατάληψη» υπογράμμισε.

Όσον αφορά το πώς μπήκε στη ζωή της η Europa Donna, είπε πως αυτό συνέβη μετά από δική της εμπειρία.

«Πέρασα περιστατικό καρκίνου πριν 30 χρόνια. Μέσα από αυτή την εμπειρία γεννήθηκε και η δική μου ανάγκη στο να προσφέρω στον συνάνθρωπο μου. Έτσι ξεκίνησα σαν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Europa Donna, την οποία υπηρέτησα αργότερα από την θέση του αντιπροέδρου αλλά και τώρα από την θέση του προέδρου. Μια γυναίκα με εμπειρία καρκίνου χρειάζεται τον χρόνο της για να μπορέσει και η ίδια να προσφέρει με τη σειρά της σε άλλες γυναίκες που έχουν ανάγκη.

Εγώ έτυχε να περάσω αυτή την εμπειρία σε μεγάλα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού όπως ανάφερα, 30 χρόνια πριν. Ερχόμενη στην Κύπρο αντιλήφθηκα πως οι εδώ υποδομές ήταν σχεδόν ανύπαρκτες και η στήριξη σε όσες γυναίκες περνούσαν από αυτή την εμπειρία ήταν μηδαμινή σε σχέση με αυτά που έζησα και την βοήθεια που είχα εγώ. Έτσι μέσω των δικών μου βιωμάτων προέκυψε η ανάγκη για προσφορά στον συνάνθρωπο μου».

«Πλέον η Europa Donna και η λέξη καρκίνος είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μου. Μέσω αυτών βρήκα μια δεύτερη οικογένεια και αν δεν είχα αναμειχθεί και αν δεν είχαμε όραμα στο να εξελίξουμε το έργο του συνδέσμου, είμαι σίγουρη πως θα ένιωθα λιγότερο άνθρωπος».

Ρωτώντας την τι είναι αυτό που την συγκλόνισε περισσότερο, δεν δυσκολεύτηκε να απαντήσει. «Στην Europa Donna ζούμε έντονες στιγμές, κάναμε πολύ καλές φίλες, είμαστε μια οικογένεια. Πέρσι χάσαμε δύο γυναίκες, από τα ιδρυτικά μέλη του συνδέσμου. Για μένα αυτό ήταν το πιο δύσκολο που βίωσα μέσα από την πορεία μου στον σύνδεσμο, γιατί δεν χάσαμε απλά δύο ιδρυτικά μέλη, αλλά δύο φίλες».

Και όταν την ρωτήσαμε αν η Europa Donna έχει ανάγκη από εθελοντές, η απάντηση ήρθε αμέσως. «Βεβαίως, οποιαδήποτε εκστρατεία η εκδήλωση δεν είναι εφικτή χωρίς την βοήθεια τον εθελοντών. Είτε αυτή είναι μικρή ή μεγάλη. Και εθελοντής μπορεί να γίνει ο κάθε ένας από εμάς, που έχει περάσει περιστατικό καρκίνου ή απλά κάποιος που θέλει να προσφέρει».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην απίστευτη όπως την χαρακτήρισε στήριξη του απλού κόσμου. «Ιδιαίτερη συγκίνηση μας προκαλεί η απόφαση νέων ανθρώπων που συνεισφέρουν στο έργο του συνδέσμου είτε όταν παντρεύονται είτε όταν βαφτίζουν τα παιδιά τους, που αντί για τις παραδοσιακές μπομπονιέρες επιλέγουν να διαθέσουν αυτά τα ποσά ως εισφορά στο έργο του συνδέσμου και ειδικότερα στον συνάνθρωπο τους».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Europa Donna «Επιστήθιες Φίλες», που έχει ως στόχο να ενισχύσει την ποιότητα ζωής των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση και να τους προσφέρει δωρεάν, εκτός από τη στήριξη και τη βοήθεια εξειδικευμένης Νοσηλεύτριας, ειδικούς στηθόδεσμους και περούκες.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα