Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ έχουν και τα θετικά τους

Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ έχουν και τα θετικά τους


 

Οι εμπορικές συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου που συνάπτει η ΕΕ με άλλες περιοχές του πλανήτη συμβάλλουν στην αύξηση των πωλήσεων και στη στήριξη της απασχόλησης στον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν και συνελέχθησαν με ανεξάρτητη μελέτη και αφορά τις συμφωνίες  με τρεις χώρες, το Μεξικό, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι οι εμπορικές συμφωνίες έχουν συμβάλει στην τόνωση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ και έχουν στηρίξει την απασχόληση στον αγροδιατροφικό τομέα και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Συγκεκριμένα η Κομισιόν εκτιμά ότι το ρεκόρ εξαγωγών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ το 2016, καθώς οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε 130,7 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν αυξημένες κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2015.

Οι ετήσιες εξαγωγές με τη μεγαλύτερη αύξηση είχαν προορισμό τις ΗΠΑ (1,26 δισ. ευρώ) και την Κίνα (έως και 1,06 δισ. ευρώ). Ταυτόχρονα, η αξία των εισαγωγών γεωργικών ειδών διατροφής της ΕΕ μειώθηκε κατά 1,5% και έφθασε τα 112 δισ. ευρώ. Στον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ αναλογούσε το 7,5% των συνολικών εξαγωγών εμπορευμάτων το 2016. Το 6,6% όλων των εισαγόμενων εμπορευμάτων ήταν γεωργικά είδη διατροφής. Με πλεόνασμα 18,8 δισ. ευρώ, ο αγροδιατροφικός τομέας καλύπτει σχεδόν το μισό του συνολικού εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ανήλθε σε 39,3 δισ. ευρώ το 2016.

Ειδικότερα, η ανεξάρτητη μελέτη δείχνει τα εξής:

– η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Μεξικού αύξησε κατά 105 εκατ. ευρώ τις εξαγωγές γεωργικών ειδών διατροφής της ΕΕ το 2013, τρία χρόνια μετά την εξάλειψη όλων των εμπορικών φραγμών που οι δύο πλευρές είχαν δεσμευτεί να καταργήσουν.

– τα περισσότερα από αυτά τα είδη ήταν μεταποιημένα είδη διατροφής και ποτά. Επιπλέον εισαγωγές 316 εκατ. ευρώ το ίδιο έτ ς αφορούσαν κυρίως πρωτογενή προϊόντα.

– ότι υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω κατάργηση των σημερινών δασμών και φραγμών στον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ. Το θέμα αυτό συζητείται σήμερα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον εκσυγχρονισμό της συμφωνίας ΕΕ-Μεξικού.

Παρότι δεν έχει ακόμη τεθεί πλήρως σε εφαρμογή, η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Νότιας Κορέας αύξησε κατά 439 εκατ. ευρώ τις εξαγωγές γεωργικών ειδών διατροφής της ΕΕ το 2015 (το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν στοιχεία), κυρίως με τη μορφή πρωτογενών προϊόντων και εμπορευμάτων. Επιπλέον εισαγωγές 116 εκατ. ευρώ το ίδιο έτος αφορούσαν κυρίως μεταποιημένα είδη διατροφής και ποτά.

Οι εμπορικές συμφωνίες ΕΕ-Ελβετίας για τα γεωργικά προϊόντα και τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα αύξησαν συνολικά κατά 532 εκατ. ευρώ τις εξαγωγές γεωργικών ειδών διατροφής το 2010, τρία χρόνια μετά την πλήρη εφαρμογή τους. Η αύξηση αυτή αφορούσε κυρίως μεταποιημένα είδη διατροφής και ποτά. Πρόσθετες εισαγωγές 1,17 εκατ. ευρώ αφορούσαν ως επί το πλείστον πρωτογενή προϊόντα.

Επισημαίνει επίσης ότι πλέον πρόσφατες, φιλόδοξες συμφωνίες, όπως η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Κορέας, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2011, έχουν μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο από ό,τι παλαιότερες λιγότερο εμπεριστατωμένες συμφωνίες, όπως η συμφωνία ΕΕ-Μεξικού του 2000. Αυτό αποτελεί ένδειξη βελτίωσης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ όσον αφορά την εξάλειψη των φραγμών και την επιτυχία του τομέα στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Η μελέτη τονίζει επίσης τη σημασία των εκστρατειών προώθησης και ενημέρωσης της ΕΕ για την παροχή στους εξαγωγείς της ΕΕ της δυνατότητας πρόσβασης σε νέες αγορές και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους στις υφιστάμενες. Η Επιτροπή αύξησε σημαντικά τον προϋπολογισμό της για τις εκστρατείες προώθησης και ο επίτροπος Χόγκαν έχει ήδη πραγματοποιήσει επισκέψεις υψηλού επιπέδου σε έξι χώρες (Κολομβία και Μεξικό, Κίνα και Ιαπωνία, Βιετνάμ και Ινδονησία) με σκοπό την προώθηση των ευρωπαϊκών γεωργικών ειδών διατροφής, και την εξασφάλιση στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις της ΕΕ της δυνατότητας αξιοποίησης νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στις εν λόγω χώρες.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα