Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία

Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία

 


 

* Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

 

Οι γενικές βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 θεωρούνται, κατά γενικήν ομολογία, ιδιαίτερα κρίσιμες για την χώρα. Στις εκλογές αυτές θα κριθούν πολλά, πρωτίστως, όμως, θα κριθεί η παντοκρατορία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και ο ίδιος επιθυμεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών με το κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό μάλλον δεν θα συμβεί, με το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), να αγωνίζεται για να κερδίσει ποσοστό 10% που θα του εξασφαλίσει την είσοδο στο Τουρκικό Κοινοβούλιο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί διακαώς την τροποποίηση του Συντάγματος, μέσω μιας αναθεώρησής του που θα αλλάζει το πολίτευμα σε προεδρική αντί προεδρευόμενη δημοκρατία και να αυξήσει, έτι περισσότερο, τις εξουσίες του. Προς τούτο απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία – τα 3/5 των εδρών. Με την δυναμική του HDP και αν αυτό καταφέρει να μπει τελικά στην Βουλή, εξασφαλίζοντας το υψηλό εκλογικό μέτρο του 10%, ο Ερντογάν θα αδυνατεί να προχωρήσει με την επιθυμητή αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι μόνο ένα – η αναθεώρηση δηλαδή του Συντάγματος. Είναι πολλά και αυτά αφορούν σε όλη την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της Τουρκίας. Από την αντιμετώπιση των γυναικών και την εφαρμογή (ή όχι) των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα, μέχρι την πορεία της τουρκικής λίρας (που είναι ήδη ιδιαίτερα υποτιμημένη) και την εξωτερική πολιτική της χώρας που παραπαίει στα χέρια του Ερντογάν. Το κόμμα του Προέδρου Ερντογάν και ο ίδιος προσωπικά έχουν υποτιμήσει ήδη τα δικαιώματα των γυναικών και έγκριτη δημοσιογράφος του περιοδικού ΤΙΜΕ διερωτήθηκε πρόσφατα τι θα μπορούσε να συμβεί αν επεκτεινόταν ακόμη περισσότερο η δύναμή του. Τα δικαιώματα των μειονοτήτων έχουν επίσης μειωθεί, ενώ ανεξάρτητες εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρατηρούν γενικά μια «αταξία» στην εφαρμογή των διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Η αδύναμη οικονομία της χώρας έχει, επίσης, επηρεάσει το κυβερνών ΑΚΡ. Η στασιμότητα στους οικονομικούς δείχτες – από το 4,2% το 2013, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας μειώθηκε στο 2,9% το 2014 – η μείωση της εμπιστοσύνης επενδυτών στο οικονομικό πρόγραμμα και στην οικονομική διαχείριση της χώρας και η αύξηση της ανεργίας (στο 11% περίπου αυτήν την στιγμή) θεωρούνται σημαντικά, πλέον, εμπόδια στην προσπάθεια του Ερντογάν να καταστεί ο νέος πατέρας των Τούρκων.

Από την ίδρυσή του το 2001, το ΑΚΡ του Ερντογάν έχει κερδίσει 7 συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε όλα τα επίπεδα και 2 δημοψηφίσματα. Τα ποσοστά του κόμματος στις τελευταίες γενικές εκλογές του 2011 άγγιξαν σχεδόν το 50%, ενώ ο Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2014 από τον πρώτο γύρο. Η πορεία του κόμματος και του ίδιου του Ερντογάν ήταν πάντα ανοδική. Οι εκλογές της 7ης Ιουνίου θα καταδείξουν, όμως, αν αυτή η πορεία θα συνεχιστεί – με όλες τις συνέπειες και επιπτώσεις στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της Τουρκίας – ή αν θα ανασταλεί. Γιατί, το να σταματήσει εντελώς ή να μειωθεί δραματικά δεν προβλέπεται, σε αυτές τουλάχιστον τις εκλογές. Ο Σουλτάνος Ερντογάν θα είναι πάλι ο νικητής.

 

* Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law Bristol, Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας 


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα