Οι επιχειρηματίες στρέφονται στο εξωτερικό για εργατικό δυναμικό

Οι επιχειρηματίες στρέφονται στο εξωτερικό για εργατικό δυναμικό


Οι επιχειρηματίες πρωτοστατούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, με το 47% των επιχειρηματιών να προβλέπουν ότι θα αυξήσουν το συνολικό εργατικό δυναμικό τους παγκοσμίως κατά το 2015. Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα της Εrnst and Υoung, Global job creation and youth entrepreneurship 2015.

Η μελέτη, η οποία έχει αντικείμενο τον αντίκτυπο της επιχειρηματικότητας στην παγκόσμια αγορά εργασίας, εξέτασε τα σχέδια προσλήψεων 2.345 επιχειρηματιών. Η έρευνα διερεύνησε επίσης τις επιχειρηματικές φιλοδοξίες 2.807 νέων και διαπίστωσε ότι πάνω από τους μισούς (65%) θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες σε κάποια φάση της σταδιοδρομίας τους.

 

Οι επιχειρηματίες πρωτοστατούν στην δημιουργία θέσεων εργασίας

Ενώ το 47% των επιχειρηματιών παγκοσμίως, προβλέπουν ότι θα αυξήσουν το συνολικό τους εργατικό δυναμικό στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 77% μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στο διεθνές πρόγραμμα της ΕΥ, World Entrepreneur Of The Year (Παγκόσμιος Επιχειρηματίας της Χρονιάς). Τα στοιχεία αυτά διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με τα σχέδια προσλήψεων των ανώτερων στελεχών των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς μόνο το 29% εξ αυτών προβλέπουν ότι θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας κατά το επόμενο έτος, όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα της ΕΥ, Capital Confidence Barometer.

Σχολιάζοντας την έρευνα ο Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας, παρατηρεί: «Η έρευνα της ΕΥ επιβεβαιώνει μια βασική αλήθεια. Ότι η επιχειρηματικότητα είναι η βασική κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δυστυχώς, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η υποστήριξη των επιχειρηματιών τροφοδοτεί την ανάπτυξη, η ευκαιρία συχνά χάνεται. Η έρευνα διαπιστώνει επίσης, ότι στη σημερινή συγκυρία διεθνώς, οι επιχειρηματίες είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι στις προβλέψεις τους και σχεδιάζουν επεκτατικές κινήσεις και νέες προσλήψεις.»

 

Οι προσλήψεις διεθνοποιούνται

Οι επιχειρηματίες στρέφονται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό για να αυξήσουν το εργατικό τους δυναμικό, με το 47% να σκοπεύει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση την επόμενη χρονιά. Προηγούνται οι αναδυόμενες αγορές, όπου αναμένονται προσλήψεις στη Μέση Ανατολή / Βόρειο Αφρική (74%), την Κίνα (68%) και την Ινδία (63%). Πιο πιθανό θεωρούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις στο εξωτερικό οι νέοι επιχειρηματίες, με το 69% των ατόμων κάτω των 35 ετών να προβλέπει ότι θα προσλάβει προσωπικό κατά το 2015. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι νέοι επιχειρηματίες προβληματίζονται για τις δυσκολίες που δημιουργούν η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση (43%) και οι αρνητικοί οικονομικοί παράγοντες (43%).

Οι κλάδοι όπου αναμένονται προσλήψεις διεθνώς κατά το επόμενο έτος είναι οι καθαρές τεχνολογίες (75%), η βιοτεχνολογία (74%), ενώ λιγότερο πιθανές είναι οι προσλήψεις στις επαγγελματικές υπηρεσίες (26%) και τις μεταφορές, τα ταξίδια και τον τουρισμό (15%).

 

Οι επιχειρηματίες επικεντρώνονται στην κληρονομιά που θα αφήσουν

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το κέρδος δεν είναι η μοναδική κινητήρια δύναμη για τους επιχειρηματίες. Το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι «κορυφαίο κίνητρο όταν ξεκινούν μια επιχείρηση, πέρα από τους στόχους που συνδέονται με τις πωλήσεις και τα κέρδη, αποτελεί το να αφήσουν πίσω τους μια θετική κληρονομιά». Άλλα βασικά κίνητρα περιλαμβάνουν τη θετική συμβολή στην ευρύτερη κοινότητα (36%) και το να εμπνεύσουν άλλους να ακολουθήσουν τις φιλοδοξίες τους (32%).

Οι επιχειρηματίες επιδεικνύουν επίσης μια ισχυρή δέσμευση για την υποστήριξη των νέων. Το 41% των συμμετεχόντων στην έρευνα παρέχουν πρακτική άσκηση και μαθητεία, ποσοστό που φθάνει το 61% στην Κίνα. Οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ΕΥ, World Entrepreneur of the Year (Παγκόσμιος Επιχειρηματίας της Χρονιάς), ξεχωρίζουν ως προς τη στήριξη των νέων, καθώς το ποσοστό των εταιρειών που παρέχουν προγράμματα πρακτικής άσκησης και μαθητείας είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο.

 

Οι νέοι έχουν φιλοδοξίες αλλά χρειάζονται στήριξη

Για πρώτη φορά φέτος, μιλήσαμε με 2.807 νέους ηλικίας 18 έως 25 που σπουδάζουν ή συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, για να κατανοήσουμε τις φιλοδοξίες σταδιοδρομίας τους και να μάθουμε πώς η επιχειρηματικότητα εντάσσεται στα σχέδια τους. Πολλοί έχουν επιχειρηματικές φιλοδοξίες, με το 65% να σχεδιάζουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση σε κάποια φάση στην καριέρα τους, εκ των οποίων το 27% άμεσα και το 38% αφού πρώτα εργασθούν για κάποιον άλλο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ένας στους τέσσερις νέους (25%) έχουν ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα