Οι ισπανικές εκλογές έφεραν περισσότερη αβεβαιότητα στην Ευρώπη

Οι ισπανικές εκλογές έφεραν περισσότερη αβεβαιότητα στην Ευρώπη 

Οι εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία δεν ανέδειξε αυτοδύναμη κυβέρνηση για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες την Κυριακή, αυξάνοντας την πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη ύστερα από το σοκ του Brexit της προηγούμενης εβδομάδας και συσσωρεύοντας πίεση στους διχασμένους πολιτικούς της Ισπανίας να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του εν ενεργεία πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αναδείχθηκε και πάλι σε πρώτο κόμμα στη Βουλή, μένοντας ωστόσο μακριά από την αυτοδυναμία, αφήνοντας την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε νέο κίνδυνο παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου ή ακόμη και τρίτων γενικών εκλογών.

Το PP ήταν το μόνο μεγάλο κόμμα που αύξησε τις έδρες του μετά τις μη τελεσίδικες εκλογές του Δεκεμβρίου, αναχαιτίζοντας τη ροπή ενός κύματος νέων κομμάτων που έχουν τραφεί από τα χρόνια βαθιάς ύφεσης και λαϊκής οργής για τα σκάνδαλα διαφθοράς μέσα στα μεγάλα κόμματα.

«Έχουμε κερδίσει τις εκλογές» είπε ο Ραχόι μπροστά σε εκατοντάδες υποστηρικτές του έξω από τα γραφεία του PP στη Μαδρίτη, αργά την Κυριακή.

«Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να κυβερνήσουμε.»

Το PP απέσπασε 137 έδρες, περισσότερες από τις 123 του Δεκεμβρίου αλλά μακριά από τις 176 που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Η Ισπανία μπαίνει πλέον σε έναν νέο κύκλο παρασκηνιακών συζητήσεων για να δει ποια κόμματα μπορούν να σχηματίσουν συμμαχία, ένα έργο που δεν κατάφεραν παρά τους μήνες διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Δεν ήταν ξεκάθαρο εάν η ψήφος της Βρετανίας για να εγκαταλείψει την ΕΕ, η οποία χτύπησε τις αγορές στην καταχρεωμένη Ισπανία ιδιαίτερα σκληρά, οδήγησε περισσότερους ανθρώπους να ψηφίσουν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα. Ωστόσο, η αβεβαιότητα και σύγχυση που καταλαμβάνουν την Ευρώπη μετά από το Brexit  θα πιέσει τους πολιτικούς για να φτάσουν το γρηγορότερο σε συμφωνία.

Μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων που επευφήμησαν τον Ραχόι και άλλους κομματικούς ηγέτες την Κυριακή, κυματίζοντας τις μπλε σημαίες του κόμματος και τις κιτρινοκόκκινες της Ισπανίας, υπήρχαν και κάποιοι από τους πιο διστακτικούς υποστηρικτές του Λαϊκού Κόμματος.

«Είτε θα έχουμε κυβέρνηση είτε όχι, αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θέλει η αριστερά. Χωρίς αυτοδυναμία είναι δύσκολο να κάνεις οτιδήποτε» είπε ο Ραούλ Κιντάνα, 42χρονος θυρωρός από το Τολέδο.

Οι εναλλακτικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμπεριλαμβάνουν μια κεντροδεξιά συμμαχία μεταξύ του PP και του φιλελεύθερου νέου κόμματος των Ciudadanos, μια γερμανικού τύπου μεγάλη συμμαχία μεταξύ PP και Σοσιαλιστών, ή ακόμη και μια κυβέρνηση μειοψηφίας από το Λαϊκό Κόμμα.

Το νέο φιλελεύθερο κόμμα των Ciudadanos, που είδε τη στήριξή του να πέφτει την Κυριακή, είπε πως είναι έτοιμο να ξεκινήσει άμεσα συζητήσεις με το Λαϊκό Κόμμα για τη διερεύνηση σχηματισμού κυβέρνησης.

Τα δύο κόμματα μαζί θα βρίσκονται επτά έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία, ασκώντας πίεση στους Σοσιαλιστές να εγκαταλείψουν την αντίθεσή τους σε μια κυβέρνηση υπό το PP.

Ο αρχηγός τον Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες είπε πως θα θέσει το κόμμα του «στην υπηρεσία του γενικού συμφέροντος» όμως μια συμφωνία με το PP δε θα επιτευχθεί πολύ εύκολα.

«Οδεύουμε προς νέους γύρους δύσκολων διαπραγματεύσεων, των οποίων το κακό αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια αδύναμη κυβέρνηση» είπε ο Βιντσένσο Σκαρπέτα, πολιτικός αναλυτής του Open Europe στο Λονδίνο.

«Η πίεση στους Σοσιαλιστές να αφήσουν τον Ραχόι να σχηματίσει τουλάχιστον μια κυβέρνηση μειοψηφίας και να προχωρήσει με το έργο του θα είναι τεράστια.»

Η κύρια έκπληξη ήταν το απογοητευτικό αποτέλεσμα για το κατά της λιτότητας Unidos Podemos («Ενωμένοι Μπορούμε»), ένας συνασπισμός αριστεριστικών κομμάτων, με οδηγό το κίνημα κατά της λιτότητας Podemos.

Το Podemos προβλεπόταν να αυξήσει τις ψήφους του και να παίξει κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης, όμως κατέληξε με 71 έδρες, τις ίδιες με αυτές του Δεκεμβρίου.

«Τα σημερινά αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά για εμάς, περιμέναμε περισσότερα» είπε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ακαδημαϊκός με την αλογοουρά που ηγείται του Podemos, μιλώντας στους απογοητευμένους υποστηρικτές του.

Οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές προέβλεπαν πως το κόμμα του θα αύξανε τη στήριξή του και θα ξεπερνούσε το 137χρονο Σοσιαλιστικό κόμμα ως η κύρια αριστερή δύναμη. Οι Σοσιαλιστές κέρδισαν 85 έδρες, λιγότερες από τις 90 που είχαν εξασφαλίσει στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η μεγαλύτερη ισπανική εφημερίδα, η El Pais, κάλεσε την Κυριακή τους πολιτικούς να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να σχηματίσουν γρήγορα μια κυβέρνηση, με δεδομένη την παγκόσμια αβεβαιότητα που επικρατεί μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

«Τώρα δεν είναι ο καιρός για παιδιαρίσματα και εγωισμούς» έγραψε η εφημερίδα. «Η μόνη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η έκτακτη ανάγκη για σχηματισμό μιας κυβέρνησης με τη δυνατότητα να κυβερνήσει.» Πηγή: Πρώτο Θέμα


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα